Το κρουαζιερόπλοιο «Oceania Vista» αποτελεί ένα πλωτό θαύμα, τόσο μεγάλο όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και σχεδόν τόσο βαρύ όσο ο Πύργος του Άιφελ.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι οι κουζίνες του δουλεύουν ασταμάτητα, παράγοντας καθημερινά χιλιάδες γεύματα.
Περίπου 6.000 πιάτα ετοιμάζονται κάθε μέρα για τους 1.200 επιβάτες του, μέσα σε ένα δίκτυο 12 εστιατορίων που λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Όπως αποκαλύπτει το νέο ντοκιμαντέρ της Daily Mail στο YouTube, «Ship Shape», η μέρα για τους σεφ του πλοίου ξεκινά στις 3 τα ξημερώματα, όταν αρχίζει και η προετοιμασία του πρωινού.
Μια μέρα στην κουζίνα του πιο πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου
Μέχρι τις 6 το πρωί, οι φούρνοι έχουν ήδη ξεφουρνίσει 230 ζεστά και φρεσκοψημένα κρουασάν και pain au chocolat, καθώς και 150 δανέζικα γλυκίσματα και μάφιν, έτοιμα να φαγωθούν από τους πρώτους καλεσμένους της ημέρας.
Η ομάδα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, με επικεφαλής τον Jose Da Costa, αριθμεί 28 μέλη και παράγει καθημερινά 15 διαφορετικά είδη ψωμιού, όλα φτιαγμένα από την αρχή πάνω στο πλοίο.
Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: μόνο για τα γλυκά χρησιμοποιούνται 200 κιλά αλεύρι, 36 κιλά βούτυρο και 79 κιλά ζάχαρη, ποσότητες που θυμίζουν περισσότερο αρτοβιομηχανία παρά πλοίο αναψυχής.
Ο σταρ του πρωινού είναι το κρουασάν, που έχει αποκτήσει σχεδόν θρυλική φήμη πάνω στο πολυτελές πλοίο.
Για να εξασφαλιστεί η κορυφαία ποιότητα που χαρακτηρίζει το κρουαζιερόπλοιο, όλα τα άλευρα προέρχονται αποκλειστικά από έναν επιλεγμένο μύλο στη Γαλλία.
Όπως εξηγεί ο Eric Barale, ο επικεφαλής σεφ του πλοίου:
«Ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο με αυτό το συγκεκριμένο αλεύρι, ώστε να προσφέρουμε πάντα την ίδια σταθερή ποιότητα και γεύση».
Δοκιμάζοντας ένα ζεστό κρουασάν κατευθείαν από τον φούρνο, χαμογελά ικανοποιημένος: «Είναι ακριβώς όπως όλα τα υπόλοιπα».
Με μια δόση νοσταλγίας προσθέτει: «Όταν ήμουν παιδί, πήγαινα στον φούρνο του χωριού μου να πάρω ψωμί. Μέχρι να γυρίσω σπίτι, το μισό είχε ήδη εξαφανιστεί!».
Όσο οι επιβάτες απολαμβάνουν το πρωινό τους, οι κουζίνες του «Oceania Vista» ζεσταίνονται για την υπόλοιπη ημέρα.
Οι ομάδες στα 12 εστιατόρια του πλοίου ετοιμάζουν περίπου 700 πιάτα ημερησίως, ενώ τα μενού τους αλλάζουν κάθε 28 ημέρες, ώστε οι γεύσεις να παραμένουν πάντα φρέσκες και συναρπαστικές.

Η οργάνωση στις κουζίνες του «Oceania Vista» είναι υπόδειγμα ακρίβειας, τα μενού καταρτίζονται τρεις μήνες πριν από κάθε ταξίδι.
«Τον Ιούλιο έχουμε ήδη φροντίσει για τις γαλοπούλες των Χριστουγέννων!» λέει, γελώντας, ο σεφ Eric Barale.
Όπως εξηγεί, το να φτιάξεις ένα μενού δεν είναι απλώς να συγκεντρώσεις κάποιες συνταγές: «Χρειάζεται να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις γεύσεις, αλλά και την κατάλληλη τεχνική που θα τις αναδείξει».

Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ εστιατόρια - από το Jacques, που σερβίρει αυθεντική γαλλική κουζίνα, μέχρι το Toscana, γνωστό για τα χειροποίητα ιταλικά ζυμαρικά του.
Για όσους προτιμούν μια πιο χαλαρή και casual ατμόσφαιρα, υπάρχει το υπαίθριο terrace café, με φαγητό και θέα στο απέραντο γαλάζιο.
Σε διάστημα 10 ημερών, οι 1.200 ταξιδιώτες του πλοίου καταναλώνουν εντυπωσιακές ποσότητες: Πάνω από 2,7 τόνους αστακού, σχεδόν 1,6 τόνους εκλεκτού μοσχαρίσιου κρέατος και περίπου 14.000 μπουκάλια κρασί από όλο τον κόσμο.
