Ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί να νιώθουν ευερέθιστες ή μελαγχολικές κατά τη διάρκεια της περιόδου, η 36χρονη Κιμ Κόρμακ αισθάνεται ένα εντελώς διαφορετικό άτομο.
Συνήθως είναι εξωστρεφής, ομιλητική και γεμάτη ενέργεια για τη ζωή, όπως αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της, αλλά τις ημέρες και εβδομάδες πριν την περίοδό της, δυσκολευόταν να αναγνωρίσει τον εαυτό της.
«Ήμουν τόσο καταθλιπτική, έκλαιγα συνεχώς και ήμουν θυμωμένη», εξηγεί η Κιμ μιλώντας στο Sky News.
Χρειάστηκαν χρόνια παρανοήσεων και πολλών λανθασμένων διαγνώσεων, μέχρι που μια φίλη της έψαξε στο διαδίκτυο και βρήκε τις απαντήσεις που έψαχνε.
Η Κιμ πάσχει από προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD), μια σύνθετη πάθηση που, όπως λέει, παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή.
«Την τελευταία φορά που η κατάστασή μου έγινε πραγματικά, πραγματικά άσχημη, βγήκα κρυφά από το σπίτι στις 10 το βράδυ. Έβρεχε και πήγα σε ένα από τα τοπικά πάρκα και κάθισα στο σκοτάδι. Είχα την τσέπη μου γεμάτη υπνωτικά χάπια», λέει η Κιμ, περιγράφοντας μια στιγμή κατά την οποία τα συμπτώματα της PMDD ήταν τόσο εξουθενωτικά, που ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή της.
«Δυσκολεύομαι να περιγράψω πώς ένιωθα και τι περνούσε από το μυαλό μου, γιατί δεν ένιωθα πως ήμουν εγώ», προσθέτει.

Η διαταραχή που επηρεάζει 1 στις 20 γυναίκες
Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) περιγράφεται ως μια σοβαρή μορφή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, η οποία πιστεύεται ότι σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.
Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει περίπου μία στις 20 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η PMDD αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόλις το 2019.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου πριν από την περίοδο.
Η σοβαρότητα της κατάστασης διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά πολλές γυναίκες παλεύουν με έντονο θυμό, άγχος και κατάθλιψη, σε βαθμό που επηρεάζει καταστροφικά κάθε πτυχή της ζωής τους.
«Έτσι παραιτήθηκα από τη δουλειά μου», εξηγεί η Κιμ. «Έβαλα τέλος και στη σχέση μου… έχει επηρεάσει σίγουρα την κοινωνική μου ζωή. Δεν βγαίνω τόσο συχνά, πρέπει να βρίσκομαι μόνο με ανθρώπους που εμπιστεύομαι βαθιά».
«Αυτή η κατάσταση έχει καταλάβει το μυαλό μου και παίρνει αποφάσεις στη θέση μου, σε κάνει τόσο ευάλωτη ως άνθρωπο», προσθέτει η Κιμ.
Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη που ανατέθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τις Προεμμηνορροϊκές Διαταραχές (IAPMD) και δημοσιεύτηκε στο BMC Psychiatry, από τα 599 άτομα που συμμετείχαν και είχαν διαγνωστεί με PMDD, το 72% ανέφερε ότι είχε βιώσει σκέψεις αυτοκτονίας σε κάποιο σημείο, ενώ το 34% είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
Η Dr Hannah Short, γενική ιατρός και ειδικός στην εμμηνόπαυση και στις προεμμηνορροϊκές διαταραχές, αναφέρει ότι έχει δει «αρκετές γυναίκες» που έχουν προσπαθήσει να τερματίσουν τη ζωή τους «λόγω της σοβαρότητας της PMDD».
«Κάποιες φορές αυτό συνέβη όταν οι ίδιες δεν καταλάβαιναν πραγματικά τι τους συνέβαινε», λέει η Dr Short.
«Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με τη σύνδεση των συμπτωμάτων με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να κάνουμε τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες να καταλάβουν ότι δεν είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι πριν την περίοδό σου», προσθέτει.
Ωστόσο, πρόκειται για μια πάθηση που παραμένει παρεξηγημένη ακόμη και από το ιατρικό προσωπικό, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει παντα στήριξη.
Αυτός είναι και ο λόγος, λέει η Phoebe Williams, που ίδρυσε το The PMDD Project, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δημιουργήθηκε μόλις τον τελευταίο χρόνο με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας.

«Είναι εξουθενωτική πάθηση, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναπηρία, κι όμως δεν υπάρχει καθόλου ενημέρωση. Γι' αυτό και δεν λαμβάνουμε την υποστήριξη που αξίζουμε. Γι' αυτό είναι τόσο υψηλά και τα ποσοστά αυτοκτονιών», εξηγεί η Phoebe.
«Η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει στα σοβαρά. Πρέπει να το αναγνωρίσει ως σοβαρή πάθηση», προσθέτει.
Η θεραπεία για την PMDD διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε:
«Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται και ότι οι φωνές τους δεν ακούγονται».
«Γι’ αυτό προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών, τοποθετώντας την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο της ατζέντας μας και διασφαλίζοντας ότι η υγεία των γυναικών δεν θα παραμεληθεί ποτέ ξανά».
«Η κυβέρνηση διασφαλίζει επίσης ότι η ψυχική υγεία λαμβάνει την ίδια προτεραιότητα με τη σωματική, επενδύοντας 26 εκατομμύρια λίρες σε νέα κέντρα αντιμετώπισης κρίσεων ψυχικής υγείας, χρηματοδοτώντας 380.000 επιπλέον συνεδρίες ψυχοθεραπείας και προσλαμβάνοντας 8.500 επαγγελματίες ψυχικής υγείας».

Η Κιμ, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The PMDD Project, κάνει ό,τι μπορεί για να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από αυτή την πάθηση, με την ελπίδα να σώσει ζωές άλλων γυναικών που παλεύουν με τα συμπτώματα.
Από τότε που έλαβε τη διάγνωση, η Κιμ έχει αρχίσει να νιώθει καλύτερα και μαθαίνει να ζει με την PMDD με τη βοήθεια ιατρών και ειδικών.
Η θεραπεία της περιλαμβάνει τεχνητά προκλημένη εμμηνόπαυση μέσω φαρμακευτικής αγωγής, η οποία συνοδεύεται από παρενέργειες που πρέπει να αντιμετωπίζονται καθημερινά με συγκεκριμένα φάρμακα.
Σκέψεις για αφαίρεση μήτρας
Καταφέρνει να διαχειρίζεται την κατάστασή της, αλλά στο μέλλον ίσως χρειαστεί να πάρει μια ακόμη πιο δύσκολη απόφαση: να ζήσει χωρίς μήτρα.
«Πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνω υστερεκτομή», εξηγεί η Κιμ, αλλά προσθέτει ότι δεν είναι μια απόφαση που θα πάρει ελαφρά τη καρδία.
«Έχουν περάσει σκέψεις από το μυαλό μου, όπως: “Θα είμαι μια ολοκληρωμένη γυναίκα; Πώς θα αισθάνομαι; Θα με μισήσω αργότερα γι’ αυτή την απόφαση;”», αναφέρει η ίδια.
«Αλλά ξέρω ότι πρέπει να επιστρέψω σε μία βασική σκέψη: “Είμαι ζωντανή”. Αυτό είναι που μετράει».
«Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά ανυπομονώ για μια ζωή χωρίς αυτό˙ ίσως μπορέσω να αρχίσω να απολαμβάνω ξανά τη ζωή μου», καταλήγει.