Ρόμπιν Σάρμα: Ο «γκουρού» που εμπιστεύονται celebrities και μέλη της βασιλικής οικογένειας αποκαλύπτει τα μυστικά για μια καλύτερη ζωή - iefimerida.gr

Ρόμπιν Σάρμα: Ο «γκουρού» που εμπιστεύονται celebrities και μέλη της βασιλικής οικογένειας αποκαλύπτει τα μυστικά για μια καλύτερη ζωή

Ρόμπιν Σάρμα
Ρόμπιν Σάρμα / Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Μέχρι τα 25 του, ο «γκουρού» Ρόμπιν Σάρμα, έκανε μια ζωή που πολλοί θα ζήλευαν. Δικηγόρος σε μια πολύ καλή εταιρεία, εργαζόταν σε γυάλινο πύργο, φορούσε ακριβά κοστούμια και οδηγούσε ακριβά αυτοκίνητα. Κι όμως, «είχα γίνει πλαστικός», λέει. «Ξυπνούσα και ένιωθα πολύ άδειος».

Περίπου 30 χρόνια αργότερα, τα κομψά κοστούμια έδωσαν τη θέση τους σε μπλουζάκια και η πολυτελής BMW σε ένα 11χρονο Range Rover. Ο Ρόμπιν Σάρμα είναι επίσης, όπως τον χαρακτήρισαν πρόσφατα, ένας «ροκ σταρ, γκουρού σε θέματα ηγεσίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να μην τον έχετε ακούσει, αλλά είναι ένας από εκείνους τους συγγραφείς, των οποίων οι ζωντανές εκδηλώσεις για αυτοβελτίωση γεμίζουν γήπεδα. Πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του. Οι θαυμαστές τους περιλαμβάνουν τους Ντέσμοντ Τούτου, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Τζον Μπον Τζόβι και Τέιλορ Σουίφτ, οι οποίοι, αφού διάβασαν ένα από τα βιβλία του, σημείωσαν πως «Έχουν πολύ περισσότερες καλές μέρες τώρα».

Επιπλέον, συμβουλεύει πελάτες όπως η Nasa και η Microsoft - και ακόμη και ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι θαυμαστής της δουλειάς του («Κάποιος από την ομάδα τους επικοινώνησε με κάποιον από τη δική μου πριν από περίπου 15 χρόνια», υποστηρίζει).

Τα βιβλία του είναι γνωστά για τους ιδιαίτερους τίτλους τους, όπως «The Monk Who Sold His Ferrari» -μια ιστορία που προέρχεται από τις δικές του εμπειρίες- και το «The 5am Club», για τη δύναμη μιας ρουτίνας νωρίς το πρωί, που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο και είναι το αγαπημένο πολλών διασημοτήτων και CEO. Ο τελευταίος του τόμος, «The Everyday Hero Manifesto», είναι ο 15ος και γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα έλεγα ότι ζούμε σε έναν πολύ βρώμικο κόσμο αυτή τη στιγμή», λέει στην Daily Mail «και πολλοί άνθρωποι είναι πελαγωμένοι και φοβούνται. Έγραψα το βιβλίο ως ένα εγχειρίδιο για να βοηθήσω τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη και τον ηρωισμό μέσα τους, αντί να επιτρέψουν στον εαυτό τους να φοβηθεί τον κόσμο έξω από αυτούς».

Δεν νομίζετε ότι είστε ήρωας; Ο Ρόμπιν λέει ότι δεν χρειάζεται να είσαι νοσοκόμα ή πυροσβέστης - μπορείς να είσαι αρτοποιός, εκπαιδευτής γιόγκα, οτιδήποτε. «Κάνουν τη δουλειά τους με την υψηλότερη ποιότητα και με μεγάλη ακεραιότητα και προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο ένα πιο φωτεινό μέρος με τον δικό τους τρόπο».

Μοιάζει περισσότερο με καθηγητή Φυσικής, παρά με γκουρού ενθάρρυνσης. Ωστόσο, δεν του αρέσει ιδιαίτερα ο όρος. «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου παρακινητικό πρόσωπο», επιμένει. Όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τι κάνει, δήλωσε το εξής: «Βοηθάω τους ανθρώπους να βελτιωθούν και να ζήσουν υπέροχες ζωές». Αλλά, «δεν ξέρω πώς το λες αυτό», ανέφερε χαμογελώντας.

Ο Ρόμπιν που έχει δύο παιδιά, τώρα 25 και 27 ετών, δεν αποφεύγει τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα από τα κεφάλαια το βιβλίου, προτείνει να υιοθετήσουμε τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητες στη ζωή μας και παρουσιάζει ρουτίνες και ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να τις επιτύχουμε πιο παραγωγικά. Αλλά πού βρίσκει κανείς τον χρόνο;

Ο χρόνος, και η υποτιθέμενη έλλειψή του για την υλοποίηση των ιδεών του, είναι ένα συχνό πρόβλημα για το οποίο τον ρωτούν οι αναγνώστες του, αλλά, όπως λέει ο ίδιος, συχνά οι άνθρωποι που περιμένετε να είναι πιο απασχολημένοι έχουν τον περισσότερο χρόνο - και θα πρέπει να εξετάσουμε το γιατί.

«Το ενδιαφέρον για πολλούς ανθρώπους είναι ότι έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Είναι επειδή σηκώνονται νωρίς, προγραμματίζουν τις εβδομάδες τους, είναι πολύ προσεκτικοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και είναι επίσης παθιασμένος με τους κινδύνους σπατάλης χρόνου από την «ψηφιακή διαφυγή». «Όταν οι άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν χρόνο, πού πάει ο χρόνος; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι απασχολημένοι, αλλά δεν παραδέχονται ότι «είμαι στο τηλέφωνό μου έξι ώρες την ημέρα, κυνηγώντας λαμπερά παιχνίδια και όταν επιστρέφω σπίτι παίζω βιντεοπαιχνίδια και βλέπω τηλεόραση».

Η πρακτικότητα μπορεί επίσης να είναι ένα ζήτημα για ορισμένους. Σε ένα τμήμα, του βιβλίου, τονίζει την ανάγκη για καλή διατροφή και συνιστά τα οφέλη της νηστείας, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν δίνει καμία ιατρική συμβουλή.

Η ενότητα ασχολείται επίσης με την ξεκούραση και την αποκατάσταση και τα οφέλη του μασάζ. Αλλά αν δεν έχετε το εισόδημα για τακτικές θεραπείες ή προσωπικούς εκπαιδευτές, ειδικά με άτομα που ζουν σε πιο δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, τότε τι γίνεται;

«Αυτή είναι μια δίκαιη ερώτηση», λέει, «και μερικές φορές προτείνω σε ανθρώπους ανταλλαγές, όπως: “Αν μου κάνετε μασάζ κάθε εβδομάδα, θα καθαρίσω το σπίτι σας” ή αντί για γυμναστή, μπορούν να έρθουν οι φίλοι σας στο σπίτι σας δύο φορές την εβδομάδα και να πηγαίνετε εσείς στο δικό τους και να πιέζετε ο ένας τον άλλον για άσκηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως άνθρωποι, εξηγεί, είμαστε καλοί στο να δικαιολογούμαστε, «και αν κάποιος έχει κλειστό μυαλό και περιορισμένες κινήσεις, δεν πρόκειται ποτέ να δει τις ευκαιρίες να κάνει αυτά τα πράγματα».

Υποστηρίζει τη σκληρή δουλειά, την επιμονή, τη φυσική κατάσταση και την εστίαση-τα πάντα για να μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας-αλλά αυτά, τα προτείνουν πολλοί γκουρού ηγεσίας σε μια ήδη κορεσμένη αγορά αυτοβοήθειας. Πώς κατάφερε λοιπόν ο Ρόμπιν να ξεχωρίσει και να αποκτήσει τόσο φανατικό κοινό;

«Επειδή το υλικό μου δημιουργεί αποτελέσματα», λέει. «Αυτό δεν είναι μόνο ένα βιβλίο που εμπνέει, έχει νευροεπιστήμη, ιστορίες, μεθοδολογίες που λειτουργούν για πολλούς ανθρώπους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος είναι ο Ρόμπιν Σάρμα

Σίγουρα, όλα αυτά έχουν δουλέψει για τον Ρόμπιν. Μεγαλώνοντας στη μικρή πόλη Πορτ Χόκσμπερι στην καναδική επαρχία Νέα Σκωτία (οι γονείς του από τη Νότια Ασία είχαν μεταναστεύσει από την Ουγκάντα τη δεκαετία του 1960), δεν ήταν καθόλου καλός μαθητής. Μάλιστα, οι δάσκαλοι του, προέβλεπαν ότι θα κατέληγε «ένας περιπλανώμενος ή ένας αλήτης».

Παρά την επιτυχία που είχε ως δικηγόρος, «έχασε τον εαυτό του στη διαδικασία» και ξεκίνησε μια έντονη τριετή περίοδο σπουδών, διαλογισμού και παρακολούθησης συνεδρίων αυτοβοήθειας.

Ο γάμος του τελικά κατέρρευσε («ήταν ένας κανονισμένος γάμος και ήταν δύο καλοί άνθρωποι που δεν ήταν ταίριαζαν») και η κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του, «Megaliving!» μετατράπηκε σε καταστροφή.

Συνέχισε απτόητος στο δεύτερο βιβλίο του, «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του», έγινε επιτυχία. Ακόμα και τότε, «οι άνθρωποι με κορόιδευαν, λέγοντας: Τι γνωρίζει ένας δικηγόρος για την προσωπική ανάπτυξη;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλο αυτό, μεταφράστηκε όχι μόνο σε μια προσωπική αφύπνιση για τον Ρόμπιν, αλλά και σε σημαντικό πλούτο. Η καθαρή του αξία, την οποία ούτε θα επιβεβαιώσει ούτε θα διαψεύσει, έχει εκτιμηθεί σε περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια. Τα συνέδρια του είναι φημισμένα και κοστίζει πολύ για να κλείσεις μία θέση σε αυτά. Παρ' όλα αυτά, είναι συνήθως sold out.

Ρόμπιν Σάρμα
Ρόμπιν Σάρμα / Φωτογραφία: Shuttersrtock

Είναι γνωστό ότι απορρίπτει τα αιτήματα για να μιλήσει σε συνέδρια, εάν οι εταιρείες δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες του («Δεν θα δεχτώ έναν πελάτη μόνο επειδή μου κουνάνε χρήματα μπροστά μου»). Κι ενώ δισεκατομμυριούχοι διευθύνοντες σύμβουλοι και αθλητικά αστέρια ζητούν τη βοήθειά του, οι «μαθητές και οι νοικοκυρές» αποτελούν επίσης μέρος του κοινού του.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία έχει προκαλέσει ένα έντονο ενδιαφέρον για το έργο του Ρόμπιν. «Συχνά όταν καταρρέουν τα θεμέλιά μας, αναζητούμε καθοδήγηση. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς την προσωπική ανάπτυξη και την αυτο-ηγεσία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και σε έναν κόσμο που φαίνεται όλο και πιο ασταθής, ψάχνουν να είναι «οι ήρωες της ζωής τους», λέει, «καθώς θα τους δώσει κάποια αίσθηση βεβαιότητας και δύναμης σε αυτόν τον κόσμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γκουρού αυτοβελτίωση αυτοβοήθεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ