Γκισλέιν Μάξγουελ, από τις χλιδές, ισόβια στο κελί -Η κακομαθημένη κόρη μεγιστάνα που έγινε «μαντάμ»

Γκισλέιν Μάξγουελ και Τζέφρι Επστάιν / Φωτογραφία: Splash News

Μια socialite με γνωριμίες υψηλού προφίλ και κόρη Βρετανού μεγιστάνα των εκδόσεων, η Γκισλέιν Μάξγουελ θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε ένα μικροσκοπικό κελί, μετά την καταδίκη για σωματεμπορία ανηλίκων.

Η Μάξγουελ, που έγινε 60 χρονών ανήμερα των Χριστουγέννων, κρίθηκε ένοχη για πέντε από τις έξι κατηγορίες -μια θεαματική πτώση για το πρώην κορίτσι της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου που μετακόμισε αργότερα στους υψηλούς κύκλους της κοινωνικής σκηνής της Νέας Υόρκης.

Η Γκισλέιν ήταν το αγαπημένο παιδί του πατέρα της, εκατομμυριούχου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Ρόμπερτ Μάξγουελ

Πώς όμως η γεννημένη μέσα στα πλούτη και τη χλιδή κόρη του μεγιστάνα των εφημερίδων Ρόμπερτ Μάξγουελ – συνηθισμένη σε ιδιωτικά τζετ και σπίτια δίπλα στην παραλία – βρέθηκε σε αυτή τη δυσμενή θέση; Ήταν η πολυετής ερωτική και επιχειρηματική της σχέση με τον Τζέφρι Επστάιν, τον εκλιπόντα παιδόφιλο που αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019, η οποία και οδήγησε στην καταδίκη της.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ υπήρξε το δεξί χέρι και η μαστροπός που προμήθευε νεαρά κορίτσια στον Τζέφρι Επστάιν

Ακόμη και μετά τις συγκλονιστικές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον της, η Γκισλέϊν Μάξγουελ συνέχισε να λέει πως είναι αθώα. Η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά πως προμήθευε νεαρές γυναίκες για τον Επστάιν και πως εμπλεκόταν και η ίδια σε σεξουαλική επίθεση εναντίον τους. Το νεότερο, μάλιστα, φερόμενο θύμα της, ήταν μόλις 14 ετών.

Τα παιδιά της χρόνια σε μια έπαυλη 51 δωματίων

Η Γκισλέιν Μάξγουελ μεγάλωσε σε μια αγγλική επαρχιακή έπαυλη 51 δωματίων που ονομάζεται Χέντινγκτον Χιλ Χολ, όπου πολιτικοί, ηγέτες επιχειρήσεων και συντάκτες εφημερίδων παραβρίσκονταν σε πολυτελή πάρτι.

Ο πατέρας της Γκισλέιν, Ρόμπερτ Μάξγουελ

Πέρασε το πρώτο μισό της ζωής της με τον πατέρα της, έναν δισεκατομμυριούχο που λεηλάτησε τα συνταξιοδοτικά ταμεία των εταιρειών του λίγο πριν πεθάνει με μυστηριώδη θάνατο, όταν έπεσε από το πολυτελές γιοτ του – που ονομαζόταν The Lady Ghislaine. Έναν θάνατο, που όλοι χαρακτήρισαν ως αυτοκτονία, εκτός από την κόρη του Γκισλέιν, που πάντα πίστευε ότι δολοφονήθηκε.

Το παραμελημένο παιδί που ξέσπασε λέγοντας στη μητέρα του: «Μαμά, υπάρχω!»

Η Γκισλέιν ήταν το μικρότερο παιδί του Ρόμπερτ Μάξγουελ, που γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων το 1961. Ο αδερφός της Μάικλ, υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγες ημέρες αργότερα, σε ηλικία 15 ετών, αν και έζησε άλλα επτά χρόνια.

Η μητέρα της Ελίζαμπεθ Μάξγουελ, έγραψε στα απομνημονεύματά της ότι εκείνη και ο Ρόμπερτ ήταν τόσο επικεντρωμένοι στον τραυματισμένο γιο τους που αγνόησαν την κόρη τους. Η Γκισλέιν ήταν τόσο παραμελημένη που στα τρία της στάθηκε μπροστά στην μητέρα της και της είπε: «Μαμά, υπάρχω!». «Ήμουν συντετριμμένη» έγραψε η Ελίζαμπεθ Μάξγουελ στο «A Mind Of My Own: My Life with Robert Maxwell». «Και από εκείνη την ημέρα, όλοι κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια μαζί της, σε σημείο που έγινε κακομαθημένη, το μόνο από τα παιδιά μου για το οποίο μπορώ πραγματικά να το πω αυτό».

Η Γκισλέιν Μάξγουελ ενημερώνει τον Τύπο για τον θάνατο του πατέρα της, στην θαλαμηγό της οικογένειας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας της Γκισλέιν Μάξγουελ, γίνονταν πλούσια πάρτι στο σπίτι τους, με παρόντες πολιτικούς, διασημότητες και μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης. Αλλά μετά την αποχώρησή τους, ήταν ένα πολύ δύσκολο μέρος για να μεγαλώνει ένα παιδί.

Στην κηδεία του Ρόμπερτ Μάξγουελ

Ο Ρόμπερτ Μάξγουελ είχε ανέλθει από την ακραία φτώχεια σε έναν εβραϊκό οικισμό της Τσεχοσλοβακίας – το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του δολοφονήθηκε στο Ολοκαύτωμα – για να γίνει ήρωας πολέμου του βρετανικού στρατού, στη συνέχεια μεγιστάνας ακαδημαϊκών εκδόσεων, βουλευτής της Εργατικών και τελικά ιδιοκτήτης της Daily Mirror, μία από τις εφημερίδες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ως επιχειρηματίας, ήταν δύσκολος και φερόταν σαν νταής. Στο σπίτι, όπως τον περιγράφει στην βιογραφία του ο συγγραφέας Τζον Πρέστον, ήταν ένας δρακόντειος πατέρας» που κακοποιούσε τα παιδιά του, τόσο σωματικά όσο και λεκτικά. Τους ανέκρινε, την ώρα που δειπνούσαν, για γεωπολιτικά θέματα ή τα σχέδιά τους για το μέλλον και έκλαιγαν εάν θεωρούσε τις απαντήσεις τους μη ικανοποιητικές. «Μας χτυπούσε με μια ζώνη – αγόρια και κορίτσια» είπε στον Πρέστον ο αδερφός της Γκισλέιν, Ίαν.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ με τους γονείς της Ρόμπερτ και Ελίζαμπεθ

Ακόμη και η αγαπημένη του, η Γκισλέιν, δεν ήταν απρόσβλητη από όλα αυτά. Πάντα ανυπομονούσε να ευχαριστήσει τον πατέρα της και αφοσιώθηκε στο να τον κρατά ευτυχισμένο. Και κάτι τέτοιο φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα εάν κρίνει κανείς πως ο Ρόμπερτ Μάξγουελ ονόμασε αργότερα το ιδιωτικό του σκάφος «Λαίδη Γκισλέιν», αντί για το όνομα της συζύγου του ή των τριών μεγαλύτερων θυγατέρων του. Και προφανώς είχε μεγάλα σχέδια για την μικρότερη κόρη του – έτρεφε φιλοδοξίες να την παντρέψει με τον αείμνηστο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Οι σπουδές και οι πρώτες γνωριμίες

Η Γκισλέιν σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου άρχισε να χτίζει τις δικές της γνωριμίες, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος αργότερα θα προσκαλούσε την ίδια και τον Επστάιν στο κάστρο Γουίνδσορ αλλά και στο Σάντριγχαμ, στο εξοχικό κτήμα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μετά την αποφοίτησή της, συνέχισε να εργάζεται για τον πατέρα της. Το 1991, σε ηλικία 29 ετών, έγινε η απεσταλμένη του στις ΗΠΑ, αφότου αγόρασε την Daily News, εν μέσω προσπαθειών να ανταγωνιστεί τον συνάδερφό του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, τον ιδιοκτήτη της New York Post, Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η πτώση του πατέρα της και ο μυστηριώδης θάνατός του

Αργότερα, την ίδια εκείνη χρονιά, ο πατέρας της έπεσε από τη θαλαμηγό του και πέθανε στα Κανάρια Νησιά, σε ένα περιστατικό που κάποιοι χαρακτήρισαν ως ατύχημα και άλλοι ως αυτοκτονία. Όπως αποκαλύφθηκε μετά, είχε πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των εταιρειών του για να στηρίξει την αυτοκρατορία του.

Γκισλέιν Μάξγουελ και Τζέφρι Επστάιν σε χαλαρές στιγμές

Λίγο μετά το θάνατο του πατέρα της, η Γκισλέιν φωτογραφήθηκε να κάθεται δίπλα στον Επστάιν κατά τη διάρκεια ενός μνημόσυνου στο Plaza Hotel. Ο Τζον Σουίνι, δημοσιογράφος στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργός του podcast «Hunting Ghislaine» δήλωσε στο Associated Press πως πιστεύει ότι «αφότου πέθανε το τέρας ο πατέρας της, ένα δεύτερο τέρας δημιουργήθηκε». «Ο Ρόμπερτ Μάξγουελ έκλεψε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες από ανθρώπους που εξαρτώνταν από τον καλό του λόγο. Ο Τζέφρι Επστάιν αποδείχθηκε πιο σκοτεινή φιγούρα, ένας χειρότερος άνθρωπος» είπε ο Σουίνι.

Ο Ίαν Μάξγουελ είπε ότι η σχέση της αδερφής του με τον Επστάιν αναπτύχθηκε αφότου η οικογένειά της τη συμβούλεψε να παραμείνει στις ΗΠΑ επειδή το όνομα Μάξγουελ είχε «αμαυρωθεί» στην πατρίδα της. Εν μέσω της φήμης και των οικονομικών δυσχερειών της οικογένειας, έπρεπε να βρει τον δρόμο της στη Νέα Υόρκη και να δημιουργήσει νέες φιλίες, είπε.

Μία από αυτές ήταν με τον Τζέφρι Επστάιν, ένα πρώην δάσκαλο που έχτισε την δική του περιουσία χάρη στις επαφές του.

«Ο πατέρας μου ήταν ένας ισχυρός άνδρας – ξέρετε ένα αρσενικό με άλφα κεφαλαίο, πραγματικά. Και όταν έχεις τέτοια εμπειρία, όλοι εμείς, όλα τα αδέρφια, έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε με κάποιον τρόπο» είπε ο Ίαν Μάξγουελ. «Η Γκισλέιν δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Φυσικά, μπορεί και να πεις: ‘Λοιπόν, αυτός πέθανε και εκείνη πήγε στον επόμενο πλούσιο άνδρα’. Απλώς δεν το πιστεύω αυτό».

Ο ρόλος της Γκισλέιν Μάξγουελ στη ζωή του Τζέφρι Επστάιν

Σε μια ένορκη μαρτυρία για μια προηγούμενη πολιτική υπόθεση, η Γκισλέιν Μάξγουελ αναγνώρισε πως είχε ρομαντική σχέση με τον Επστάιν, αλλά είπε ότι αργότερα έγινε υπάλληλός του, επιφορτισμένη με πράγματα όπως η πρόσληψη προσωπικού για τα έξι σπίτια του. «Προσλάμβανα βοηθούς, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, μάγειρες, καθαρίστριες, κηπουρούς, ανθρώπους για να καθαρίζουν τις πισίνες, πιλότους. Προσέλαβα όλων των ειδών τους ανθρώπους» είπε η Μάξγουελ στην κατάθεσή της τον Απρίλιο του 2016. «Ένα πολύ μικρό μέρος της δουλειάς μου ήταν να βρω ενήλικες επαγγελματίες θεραπευτές μασάζ για τον Τζέφρι. Σε ό,τι με αφορά, ο καθένας που ερχόταν στο σπίτι του, ήταν ενήλικος επαγγελματίας».

Η Γκισλέιν Μάξγουελ απολαμβάνει τις διακοπές της στο ιδιωτικό γιοτ του Τζέφρι Επστάιν

Στο πλευρό του Τζέφρι Επστάιν, απόλαυσε τον παλιό γνώριμο πολυτελή τρόπο ζωή της, ταξιδεύοντας μαζί του στα σπίτια του στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο ιδιωτικό του νησί στις Παρθένες Νήσους.

Η πτώση του Τζέφρι Επστάιν

Όμως το 2005, ο Τζέφρι Επστάιν συνελήφθη στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα και κατηγορήθηκε πως προσέλαβε πολλά ανήλικα κορίτσια – πολλές μαθήτριες σε ένα τοπικό γυμνάσιο – για σεξουαλικές πράξεις. Ομολόγησε την ενοχή του για πορνεία ανήλικου και εξέτισε ποινή φυλάκισης 13 μηνών.

Ακολούθησαν χρόνια αστικών διαφορών, στις οποίες γυναίκες κατηγόρησαν τον Επστάιν και την Μάξγουελ για σεξουαλική κακοποίηση. Οι εισαγγελίες στη Νέα Υόρκη αναβίωσαν την υπόθεση και καταδίκασαν τον Επστάιν για σεξουαλική κακοποίηση το 2019, αλλά αυτοκτόνησε στη φυλακή πριν προλάβει να δικαστεί.

Το κατηγορητήριο εναντίον της Μάξγουελ βασιζόταν σε κατηγορίες τεσσάρων γυναικών που λένε ότι τις στρατολόγησε για να κάνουν μασάζ στον Τζέφρι Επστάιν που εξελίχθηκε τελικά σε σεξουαλική κακοποίηση. Η μία ήταν μόλις 14 ετών τότε. Η Μάξγουελ μερικές φορές συμμετείχε στις σεξουαλικές αυτές συνευρέσεις όπως και στην πληρωμή τουλάχιστον ενός κατήγορου, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς.

Η Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία έχει καταθέσει σχετική πολιτική αγωγή κατά του πρίγκιπα Άντριου αλλά δεν είναι μέρος της ποινικής υπόθεσης, περιέγραψε την Μάξγουελ ως ένα είδος «Μαίρη Πόπινς» που έκανε τα νεαρά κορίτσια να αισθάνονται άνετα καθώς παρασύρονταν στον ιστό του Επστάιν. Η Τζιούφρε ισχυρίζεται ότι ήταν 17 ετών όταν την μετέφεραν στο Λονδίνο για να κάνει σεξ με τον Άντριου στο σπίτι της Μάξγουελ. Άλλες συναντήσεις με τον πρίγκιπα Άντριου έγιναν στα σπίτια του Επστάιν στο Μανχάταν και τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελείς είπαν κατά τη διάρκεια της δίκης πως η Μάξγουελ κρύφτηκε μετά την αυτοκτονία του Τζέφρι Επστάιν, μετακομίζοντας σε ένα περιφραγμένο σπίτι στο Νιου Χαμπσάιρ το οποίο αγόρασε έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων με τον σύζυγό της Σκοτ Μπόργκερσον και πως είχε τυλίξει το κινητό της με αλουμινόχαρτο για να μην μπορεί να το χακάρει και να το εντοπίσει κάποιος.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η Μάξγουελ απλώς προστάτευε τον εαυτό της από τον Τύπο, μια ιδέα που απέρριψε η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Άλισον Νάθαν. Η Νάθαν αρνήθηκε επανειλημμένα να ορίσει μια εγγύηση για την Μάξγουελ, θεωρώντας τον κίνδυνο φυγής της πολύ μεγάλο. Η απόφαση αυτή οδήγησε την Γκισλέιν σε ένα μικρό κελί εξοπλισμένο με τουαλέτα και τσιμεντένιο κρεβάτι στο Metropolitan Detention Center, στο Μπρούκλιν.

Από την χλιδάτη ζωή στο Λονδίνο και τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ με τον Τζέφρι Επστάιν, η Γκισλέιν Μάξγουελ είναι πλέον αντιμέτωπη με μια ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 65 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ