Οι φράουλες επιστρέφουν στους πάγκους με τη γνωστή γλυκιά τους γεύση και μυρωδιά καλοκαιριού, αλλά πόσες φορές τις αγοράζουμε και τις βρίσκουμε μαλακές ή μουχλιασμένες μετά από 1-2 μέρες;
Το μυστικό δεν είναι μόνο στο πώς τις επιλέγουμε, αλλά κυρίως πού και πώς τις αποθηκεύουμε στο σπίτι.
Ακολουθούν απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τις φράουλες φρέσκες και νόστιμες, χωρίς ψυγείο και χωρίς φρουτιέρα!
Το πρώτο βήμα για σωστή διατήρηση ξεκινά από την αγορά. Επιλέξτε φράουλες χωρίς χτυπήματα ή μαλακά σημεία, γιατί δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή - ό,τι βλέπετε, αυτό θα φάτε.
Προτιμήστε συσκευασίες σε χαρτί ή ξύλο, αντί για πλαστικό: οι πλαστικές θήκες ασκούν πίεση και «στραγγίζουν» τις φράουλες, προκαλώντας ζημιά προτού καν μπουν στην κουζίνα σας.
Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, πριν τις βάλετε κάπου, κάντε το εξής απλό:
- Ετοιμάστε ένα διάλυμα με 1 μέρος λευκό ξίδι και 3 μέρη νερό.
- Βυθίστε τις φράουλες για 1-2 λεπτά.
- Να τις στεγνώσετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
Το ξίδι εξουδετερώνει τα σπόρια μούχλας και βακτήρια που ευθύνονται για τη γρήγορη σήψη. Μην αφαιρέσετε τα κοτσάνια, καθώς διατηρούνται καλύτερα ολόκληρες.
Όχι στο ψυγείο, όχι στη φρουτιέρα!
Είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Το ψυγείο κάνει τις φράουλες άγευστες και μαλακές. Η φρουτιέρα, από την άλλη, τις εκθέτει στην υγρασία και τις σαπίζει πιο γρήγορα.
Το ιδανικό μέρος για αποθήκευση
- Χρησιμοποιήστε δοχείο τύπου Tupperware ή γυάλινο σκεύος με καπάκι.
- Στρώστε τον πάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφά την υγρασία.
- Τοποθετήστε τις φράουλες σε μία στρώση, καλά στεγνωμένες και άπλυτες.
- Αν πρέπει να μπουν σε στρώσεις, βάλτε χαρτί ανάμεσα.
- Αφήστε ελαφρώς ανοικτό το καπάκι ή κάντε μικρές τρύπες για κυκλοφορία αέρα.
- Φυλάξτε το δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό σημείο, όπως ένα ντουλάπι ή κελάρι.
- Στο ψυγείο να μπουν μόνο λίγες ώρες πριν από την κατανάλωση, αν χρειαστεί.
Με λίγη φροντίδα και τις παραπάνω συμβουλές, οι φράουλες θα διατηρηθούν φρέσκες, τραγανές και γεμάτες άρωμα για πολλές ημέρες.