Το νέο βιβλίο του Τσαρλς Σπένσερ, αδελφού της πριγκίπισσας Νταϊάνα, έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη Βρετανία, καθώς περιλαμβάνει αποκαλύψεις για τη ζωή, τον γάμο, το διαζύγιο και τον θάνατο της «πριγκίπισσας του λαού».
- Ο Τσαρλς Σπένσερ εκφράζει τη μεταμέλειά του, δηλώνοντας πως θα μπορούσε να είχε βοηθήσει περισσότερο την πριγκίπισσα Νταϊάνα στη δημόσια ζωή της, αν και παραδέχεται πως έδωσε κάποιες μάχες για εκείνη απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
- Απαντώντας στην κριτική ότι της αρνήθηκε κατοικία, ο Σπένσερ διευκρινίζει πως η τοπική αστυνομία έκρινε αδύνατη την ασφαλή διαμονή των πριγκίπων Γουίλιαμ και Χάρι στο συγκεκριμένο σπίτι, καθιστώντας την επιλογή μη βιώσιμη.
- Το παλάτι, απαντώντας στους ισχυρισμούς του βιβλίου, εκδίδει μια σπάνια δήλωση. Υποστηρίζει πως η αδελφική θλίψη μπορεί να επηρεάσει την κρίση και να χρωματίσει τη μνήμη, ακόμα και πολλά χρόνια μετά την απώλεια.
- Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατό της, ο αδελφός της δηλώνει πως εξακολουθεί να αισθάνεται την παρουσία της Νταϊάνα στο πλευρό του, ειδικά σε δύσκολες στιγμές, και φοράει μανικετόκουμπα που του είχε χαρίσει.
Στο «Swan Song: Diana, My Sister», ο κόμης Σπένσερ επιστρέφει σε ορισμένες από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της αδελφής του, αλλά και στη δική του σχέση μαζί της, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πράγματα που, εκ των υστέρων, θα ήθελε να είχε κάνει διαφορετικά.
Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο αδελφός της, Τσαρλς Σπένσερ, αναφέρει πως μετάνιωσε για ένα και μοναδικό πράγμα και μάλιστα θα έκανε διαφορετικά.
«Μετανιώνω που...»
«Θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα για να τη βοηθήσω στη δημόσια ζωή της; Πιθανότατα θα μπορούσα», αναφέρει ο 62χρονος κόμης Σπένσερ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό People.
«Προς το τέλος της ζωής της, τη βοήθησα, λίγο», λέει. «Είχα κάποιες αντιπαραθέσεις με τα μέσα ενημέρωσης. Τη βοήθησα να κερδίσει μια μεγάλη υπόθεση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μιας βρετανικής εφημερίδας. Έδωσα κάποιες μάχες για εκείνη, αθόρυβα».
Ο κόμης Σπένσερ έσπασε τη σιωπή του, για πρώτη φορά, 29 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της λαοφιλούς πριγκίπισσας. Τόσο στα απομνημονεύματά του όσο και στη συνέντευξή του αναπολεί κάθε στιγμή μαζί της... Από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι ορισμένες από τις πιο δύσκολες στιγμές στον γάμο, το διαζύγιο και τον θάνατό της.
Αλλά, ενώ ο Σπένσερ παραδέχεται ότι εύχεται να είχε κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Νταϊάνα, αντικρούει μια μακροχρόνια κριτική που του ασκήθηκε για τη σχέση του με την αδελφή του.
Αυτό που πολλοί του καταλογίζουν είναι ότι της αρνήθηκε ένα σπίτι στο Άλθορπ, το προγονικό κτήμα της οικογένειας Σπένσερ στο Νορθάμπτονσαϊρ της Αγγλίας, μετά το διαζύγιό της το 1996 με τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο.
Η αλήθεια για το σπίτι στο Άλθορπ
«Ένα από τα πράγματα που μου λένε όλοι λανθασμένα είναι ότι δεν θα της έδινα σπίτι», λέει ο Σπένσερ. «Όταν χώρισε, μου ζήτησε το Garden House, στο πίσω μέρος του πάρκου. Η Νταϊάνα το λάτρευε, επειδή η αδελφή μας, η Τζέιν, έμενε εκεί με τα παιδιά της, και αυτό ήταν ιδανικό για εκείνη».
Ωστόσο, ο Σπένσερ σημείωσε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια κατέστησαν αδύνατο για την Νταϊάνα και τους γιους της, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι, να ζήσουν εκεί με ασφάλεια.
«Η τοπική αστυνομία πήγε εκεί μαζί μου και μου είπε ότι απλώς δεν μπορούσαν να προστατεύσουν τον Γουίλιαμ και τον Χάρι. Δεν θα μπορούσε να ζήσει στο Garden House. Δεν ήταν βιώσιμη επιλογή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα απομνημονεύματα του Σπένσερ, που κυκλοφόρησαν στις 22 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύθηκαν λίγο πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από τον θάνατο της Νταϊάνα.
Απαντώντας σε ορισμένους από τους ισχυρισμούς που αφορούν τον σημερινό Βρετανό βασιλιά, εκπρόσωπος του παλατιού εξέδωσε μια σπάνια δήλωση: «Ενώ δεν σχολιάζουμε βιβλία, η Αυτού Μεγαλειότητα έχει επίγνωση ότι ο πόνος της αδελφικής θλίψης μπορεί να θολώσει τη λογική, να επηρεάσει την κρίση και να χρωματίσει τη μνήμη με τρόπους που άλλοι δεν αναγνωρίζουν, ακόμη και πολλά χρόνια μετά από μια τέτοια απώλεια».
«Νιώθω την Νταϊάνα στο πλευρό μου»
Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατό της, ο Σπένσερ τονίζει ότι εξακολουθεί να βρίσκει παρηγοριά στη μνήμη της αδελφής του. Ερωτηθείς αν νιώθει την παρουσία της, ο Σπένσερ απαντά: «Νιώθω την Νταϊάνα στο πλευρό μου σε δύσκολες στιγμές».
«Αν πρέπει να μπω σε κάτι σοβαρό, σε μια συνάντηση όπου πρόκειται να διευθετηθεί κάτι πραγματικά σημαντικό ή οτιδήποτε άλλο, φοράω πάντα κάποια μανικετόκουμπα που μου έδωσε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ως ένα είδος αναμνηστικού», συνεχίζει.