Από την Ε. Παπαρίζου, που κέρδισε την Eurovision, την Κ. Γαρμπή με το σέξι φόρεμα μέχρι τον Βίκτωρα Βερνίκος που δεν προκρίθηκε. Όσα θυμόμαστε από την Eurovision.
Με το βλέμμα στραμμένο στη φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Eurovision, η Κλαυδία με ένα παραδοσιακό τραγούδι επιμένοντας στον ελληνικό στίχο δίνει τη δική της μάχη για μια θέση στη μεγάλη βραδιά του τελικού. Μετά από πολλά χρόνια, ο εθνικός τελικός επέστρεψε όπου κοινό και κριτική επιτροπή ψήφησαν υπέρ της 23χρονης τραγουδίστριας.
Η ελληνική αποστολή βρίσκεται ήδη στην Βασιλεία της Ελβετίας όπου έχουν γίνει οι πρώτες πρόβες, ενώ η κατάταξη στη βαθμολογία παραμένει χαμηλή. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του μουσικού διαγωνισμού όλα μπορούν να ανατραπούν στη γενική πρόβα που θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.
Η Ελλάδα συμμετέχει 44 χρόνια στην Eurovision έχοντας στείλει γνωστά ονόματα του τραγουδιού, κάποια κατάφεραν να ξεχωρίσουν, άλλοι πήραν χαμηλή βαθμολογία, ενώ μία φορά έχει έρθει η πρωτιά. Γενικότερα,η Ελλάδα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει καλές βαθμολογίες που περισσότερο ήρθαν από αποστολές που θεωρήθηκαν outsiders.
Η τελευταία περσινή εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι, η οποία συμμετείχε με απευθείας ανάθεση, δίχασε ξανά το κοινό τόσο με το τραγούδι όσο και με τη σκηνική παρουσία της. Η τραγουδίστρια βρέθηκε μια ανάσα από την τελική 10αδα, καθώς τερμάτισε μόλις στην 11η θέση.
Ας δούμε αναλυτικά τις ελληνικές αποστολές με το πέρασμα του χρόνου: ποιες κατάφεραν να ξεχωρίσουν, να κάνουν ντόρο, ποιες αποκλειστήκαν και ποιες συγκέντρωσαν πολύ χαμηλή βαθμολογία.
Ποιες ελληνικές αποστολές κατάφεραν να κάνουν ντόρο
Στην κατηγορία αυτή δε γίνεται να μην ξεκινήσουμε με το «Number One», το τραγούδι που έγραψε η Ναταλία Γερμανού, σε μουσική Χρήστου Δάντη και Μάνου Ψαλτάκη, και ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου φέροντας 20 χρόνια πριν τη μοναδική νίκη της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Eurovision.. Από το πρώτα λόγια του στίχου «Your my lover under cover» το κοινό ενθουσιάστηκε και η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού απογείωσε το τραγούδι. Αν και στην αρχή της βαθμολογίας το τραγούδι ήταν χαμηλά, τελικά κατάφερε να κάνει την έκπληξη να συγκεντρώσει αρκετά 12αρια και να κατακτήσει την πρώτη θέση.
Πολλά χρόνια νωρίτερα, τα τραγούδια «Άνοιξη» με ερμηνεύτρια την Σοφία Βόσσου και το «Μάθημα Σολφέζ» με τους Πασχάλη, Μαριάννα Τόλη, Μπέσσυ Αργυράκη και Ρόμπερτ Ουίλιαμς κατάφεραν να κερδίσουν το κοινό. Μέχρι σήμερα τα δύο συγκεκριμένα τραγούδια παίζονται στα ραδιόφωνα σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Ο Σάκης Ρουβάς κατάφερε να ξεχωρίσει στην Eurovision όταν πήγε για πρώτη φορά με το «Shake it», το 2004, και η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού έκανε μεγάλο ντόρο. Ο τραγουδιστής είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, το οποίο ενθουσιάστηκε με όλη την παρουσία καταφέρνοντας να σκαρφαλώσει στην 3η θέση της τελικής κατάταξης.
Τα φώτα στράφηκαν στους Antique, ένα άγνωστο μέχρι τότε συγκρότημα στην Ελλάδα, όταν συμμετείχαν στην Eurovision με το τραγούδι «Die for you». Οι δύο τραγουδιστές Έλενα Παπαρίζου και Νίκος Παναγιωτίδης, Έλληνες ομογενείς από την Σουηδία, προσπαθούσαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Έφεραν το 2001 την 3η θέση για την Ελλάδα και μετά από χρόνια την έβαλαν ξανά στο παιχνίδι.
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1993, η Καίτη Γαρμπή εμφανίστηκε με ένα πολύ εντυπωσιακό και σέξι φόρεμα Celia Kritharioti, στη σκηνή της Eurovision, το οποίο συζητιέται έντονα μέχρι σήμερα. Η τραγουδίστρια κέντρισε το ενδιαφέρον με την σέξι εμφάνιση της υποστηρίζοντας την με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ κατάφερε να μπει στην 9η θέση της τελικής κατάταξης με το τραγούδι «Ελλάδα, χώρα του φωτός» με ελληνικούς στίχους.
Δέκα χρόνια αργότερα, η Μαντώ, πιο συγκεκριμένα το 2003, πήρε μέρος στο διαγωνισμό φορώντας ένα δερμάτινο, σέξι φόρεμα, με εντυπωσιακό μπούστο διχάζοντας το κοινό. Η τραγουδίστρια ερμήνευσε μια μελωδική μπαλάντα, με τη μοναδική της φωνή, ωστόσο το «Never let you go», με αγγλικό στίχο, κατατάχθηκε στην 17η θέση. Η σκηνική της παρουσία, πάντως, μέχρι σήμερα παραμένει από τις πιο εντυπωσιακές.
Ένα χρόνο νωρίτερα από τη Μαντώ, συμμετείχε στην Eurovision ο Μιχάλης Ρακιντζής με το «S.A.G.A.P.O», σε αγγλικό στίχο, που δίχασε το κοινό. Η εμφάνιση του, ως ρομπότ, με μια πρωτοποριακή εμφάνιση για την εποχή σε άλλους άρεσε και την αποθέωσαν και άλλοι την βρήκαν χωρίς έμπνευση. Το τραγούδι τερμάτισε στην 17η θέση.
Μεγάλο gel στην Eurovision έκανε και η Καλομοίρα που το τραγούδι «My secret combination», σε αγγλικό στίχο, και με μια χαριτωμένη και έξυπνη χορογραφία κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση. Η τραγουδίστρια με τον γλυκό της αυθορμητισμό και την χαρούμενη σκηνική της παρουσία συνεπήρε τους fans του διαγωνισμού και επιβραβεύτηκε με την συνολική κατάταξη στο top -3.
Τα outsiders που κατάφεραν να τερματίσουν στη 10αδα
Πολλές από τις ελληνικές αποστολές που πήγαν στην Eurovision δέχτηκαν ποικίλες αντιδράσεις, αλλά τελικά κατάφεραν να ξεχωρίσουν.
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Koza mostra και ο Αγάθωνας, με το τραγούδι «Alcohol is free», σε αγγλικό και ελληνικό στίχο. Το συγκρότημα συνδύασε pop στοιχεία μαζί με το ρεμπέτικο ξεσηκώνοντας τους fans του διαγωνισμού. Όταν ο Αγάθωνας ερμήνευσε το ρεμπέτικο σκέλος επί σκηνής τα επιφωνήματα ήταν διάχυτα. Τελικά, η ελληνική αποστολή τερμάτισε στην 6η θέση το 2013.
Eurovision 2025: Ποιο πρόσωπο-έκπληξη θα δώσει το 12άρι στον τελικό
Κλαυδία: Το δώρο της γιαγιάς της για γούρι πριν πάει στη Eurovision
«Την έχει η ψυχή μου τη φωτιά» έλεγαν οι στίχοι που ερμήνευσε πραγματικά μέσα από την ψυχή του ο Λούκας Γιώρκας, στον τελικό της Eurovision το 2011. Ο τραγουδιστής μαζί με τον Stereo Mike πήγαν στο μουσικό διαγωνισμό με το τραγούδι «Watch my dance», σε αγγλικό και ελληνικό στίχο, ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι που συνδύαζε την pop μουσική και το ζεμπέκικο καταφέρνοντας να τερματίσουν στην 7η θέση. Αν και το τραγούδι κρίθηκε πολύ πριν φύγει για την Ευρώπη, τελικά οι δύο τραγουδιστές κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα σε μια από τις καλύτερες θέσεις που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια.
Η συμμετοχή του Γιώργου Αλκαίου στην Eurovision,το 2010, με το τραγούδι «Opa» αν και κάπως δίχασε το ελληνικό κοινό είχε τη συνταγή της επιτυχίας για τον Ευρωπαϊκό Μουσικό Διαγωνισμό. Με ένα καθαρά ποπ κομμάτι, με ελληνικό στίχο, και μια καλοκουρδισμένη χορογραφία ο τραγουδιστής φέρνει την 8η θέση στην τελική κατάταξη.
Το 2022 η ελληνική αποστολή πήγε στην Eurovision με το αγγλικό τραγούδι «Die Togerther» με ερμηνεύτρια της Αμάντα Γεωργιάδη. Η νεαρή τραγουδίστρια, που ζει στη Νορβηγία, ερμήνευσε μια μπαλάντα και παρόλο που δεν είχε λάβει τις καλύτερες κριτικές στη σκηνή της Eurovision κατάφερε να ξεχωρίσει με τη μελωδική της φωνή και την παρουσίαση. Η τελική κατάταξη της Ελλάδας ήταν η 8η θέση καταφέρνοντας να μπει στην 10αδα της Eurovision.
Οι ελληνικές συμμετοχές που αποκλείστηκαν από την Eurovision και αυτοί που πήραν πολύ χαμηλή βαθμολογία
Τρεις φορές, όλα αυτά τα 44 χρόνια που η Ελλάδα δίνει το παρόν στην Eurovision, έχουμε αποκλειστεί από τη βραδιά του τελικού. Η πρώτη φορά ήταν το 2016, όταν οι Argo με το «Utopia Land» με αγγλικό και ποντιακό στίχο δεν κατάφεραν να μπουν στο μεγάλο τελικό. Διαγωνίστηκαν στον πρώτο ημιτελικό, ωστόσο δεν συγκέντρωσαν τους βαθμούς για μια θέση στον τελικό.
Δύο χρόνια αργότερα, η Γιάννα Τερζή με το «Όνειρο μου», σε ελληνικούς στίχους, έμεινε εκτός από τη βραδιά του τελικού, αφού στους ημιτελικούς δεν πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο. Εκτός τελικού έμεινε ξανά η Ελλάδα, το 2023, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα ο Βίκτωρας Βερνίκος -τόσο το τραγούδι όσο και η σκηνική του παρουσία ήταν πολύ απογοητευτική και τελικά ο 16χρονος ερμηνευτής έμεινε εκτός τελικού.
Γνωστά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Demy και η Ελευθερία Ελευθερίου δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν -η πρώτη όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα κατετάγη στην 19η θέση, το 2017 και η δεύτερη, το 2012, τερμάτισε στην 17η θέση.
Το 2015, η ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε από την Άννα -Μαρία Κυριάκου, νικήτρια μουσικού ριάλιτι, που ερμήνευσε το «One last breathe», στα αγγλικά και τερμάτισε στην 19η θέση.
Το 2019, η Κατερίνα Ντούσκα τερμάτισε στην 21η θέση.