Η αποθήκευση ρυζιού στο ψυγείο για περισσότερες από 24 ώρες αυξάνει τον κίνδυνο διάρροιας, πυρετού και κοιλιακού άλγους, σύμφωνα με ειδικoύς σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
Το ρύζι αποτελεί βασικό στοιχείο στην καθημερινή διατροφή πολλών οικογενειών, αλλά η αποθήκευσή του μετά το μαγείρεμα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
Η Cristina Lora, τεχνολόγος τροφίμων και ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, τόνισε τη σημασία του ελέγχου αυτής της συνήθειας.
«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ρώσικη ρουλέτα», τόνισε. Ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει το ίδιο φαγητό για χρόνια χωρίς προβλήματα και ξαφνικά να πάθει τροφική δηλητηρίαση.
Όπως εξήγησε, αυτή η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένες ομάδες:
- Έγκυες γυναίκες
- Μικρά παιδιά
- Νεογέννητα
- Ανοσοκατεσταλμένα άτομα
Εναλλακτικές λύσεις διατήρησης
Ο ειδικός εξήγησε ότι αυτό το φαινόμενο δεν εμφανίζεται στον ίδιο βαθμό σε άλλα τρόφιμα. Τα ζυμαρικά, για παράδειγμα, μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για δύο ή τρεις ημέρες χωρίς να παρουσιάζουν παρόμοιο κίνδυνο. Για το ρύζι, ωστόσο, η σύσταση παραμένει αυστηρή: μην το αποθηκεύετε για περισσότερο από 24 ώρες.
Εναλλακτικά, μπορείτε να το διατηρήσετε στην κατάψυξη, αν και αυτό μπορεί να αλλοιώσει την υφή και τη γεύση του.