Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτοπεποίθησης και αλαζονείας. Η διαφορά συχνά έγκειται στον τρόπο που επικοινωνούμε.
Η αλαζονεία μπορεί να φωλιάσει στη γλώσσα μας χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε, κάνοντάς μας να φαινόμαστε εγωκεντρικοί στα μάτια των άλλων.
Αντίθετα, η αυτοπεποίθηση επιτρέπει τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Είναι όταν γνωρίζεις την αξία σου, χωρίς όμως αυτό να σε κάνει να υποτιμάς τους άλλους.
Όλοι κάνουμε λάθη πού και πού, αλλά το να έχουμε επίγνωση αυτών των λαθών μπορεί να μας βοηθήσει να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά.
Ακολουθούν δέκα φράσεις που ίσως σας κάνουν να ακούγεστε πιο αλαζονικοί από όσο νομίζετε.
- Το ξέρω αυτό…
Σε κάθε συζήτηση, λίγη επιβεβαίωση του εαυτού σας είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Δείχνει ότι έχετε γνώσεις και αυτοπεποίθηση στις απόψεις σας. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είστε σίγουροι και στο να ακούγεστε αλαζονικοί. Και μια φράση που συχνά ξεπερνά αυτή τη γραμμή είναι «Το ξέρω αυτό…».
Αυτή η φράση, όταν χρησιμοποιείται πολύ συχνά, μπορεί να μας κάνει να ακουγόμαστε απαξιωτικοί για τις απόψεις των άλλων.
Φανταστείτε κάποιον να προσπαθεί να μοιραστεί τις γνώσεις ή την εμπειρία του μαζί σας και εσείς να τον διακόπτετε με ένα «Το ξέρω αυτό…». Αυτό όχι μόνο σταματά τη συζήτηση, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι δεν εκτιμάτε τη συμβολή του.
Να θυμάστε ότι κάθε συζήτηση είναι μια ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούργιο.
Έτσι, αντί για ένα «Το ξέρω αυτό…», δοκιμάστε φράσεις όπως «Αυτό είναι ενδιαφέρον» ή «Δεν το είχα σκεφτεί έτσι». Τέτοιες φράσεις κρατούν τη συζήτηση σε ροή και δείχνουν σεβασμό για τις απόψεις των άλλων.
2. Προφανώς…
Μερικές φορές χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες λέξεις ως συμπληρώματα, χωρίς να συνειδητοποιούμε πώς μπορεί να ακούγονται σε άλλους. Μια τέτοια λέξη που έχω πιάσει τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί είναι η λέξη «προφανώς».
Η χρήση της λέξης «προφανώς» στην αρχή μιας πρότασης μπορεί να μοιάζει ακίνδυνη, αλλά μπορεί να φανεί υποτιμητική. Υπονοεί ότι αυτό που πρόκειται να πεις είναι κοινή γνώση και ότι όποιος δεν το γνωρίζει ήδη είναι αδαής ή ανενημέρωτος.
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ ένα παράδειγμα. Κάποτε είπα σε έναν φίλο: «Προφανώς, θα έπρεπε να είχες αποθηκεύσει το έγγραφό σου πριν κλείσεις το πρόγραμμα». Η πρόθεσή μου ήταν να του δώσω συμβουλές, αλλά η λέξη «προφανώς» την έκανε να ακούγεται σαν να κορόιδευα την έλλειψη τεχνικών γνώσεών του.
Τώρα, προσπαθώ να αντικαταστήσω τη λέξη «προφανώς» με πιο περιεκτικές φράσεις, όπως «Μπορεί να το γνωρίζεις ήδη αυτό, αλλά…», ή «Ένα πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι…».
3. Δεν χρειάζομαι τη βοήθειά σου
Η ανεξαρτησία είναι ένα σπουδαίο προσόν. Δείχνει ανθεκτικότητα, αυτοπεποίθηση και ικανότητα. Αλλά η συνεχής άρνηση βοήθειας ή συμβουλών με μια φράση όπως «Δεν χρειάζομαι τη βοήθειά σου» μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αλαζόνες.
Αυτή η φράση μπορεί να προβάλει μια εικόνα ανωτερότητας και να σας απομακρύνει από τους άλλους. Είναι σαν να υπονοείτε ότι δεν χρειάζεστε βοήθεια από κανέναν άλλο.
Στην πραγματικότητα, όλοι χρειάζονται βοήθεια κατά καιρούς. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο πρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια από άλλους έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερα επίπεδα συνολικής ευεξίας.
Έτσι, αντί να απορρίπτετε προσφορές βοήθειας, προσπαθήστε να απαντήσετε με εκτίμηση. Ένα απλό «Ευχαριστώ, θα το έχω κατά νου» ή «Εκτιμώ την προσφορά σας, ας δω αν μπορώ να το καταλάβω πρώτα» διατηρεί τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές και αποτρέπει το άτομο από το να ακούγεται αλαζονικό.
4. Δεν γίνεται έτσι...
Το να διορθώνεις κάποιον είναι μια λεπτή τέχνη. Είναι απαραίτητο κατά καιρούς, αλλά ο τρόπος μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ τού να είσαι εξυπηρετικός ή να ακούγεσαι αλαζόνας.
Μια φράση που μπορεί να σε κάνει να ακούγεσαι αλαζόνας είναι «Δεν γίνεται έτσι». Αυτή η φράση μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να νιώσει σαν να το υποτιμούν, σαν να είναι ανίκανο να καταλάβει τα πράγματα μόνο του.
Αντί να βιαστείτε να κάνετε μια διόρθωση, μια καλύτερη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι να ρωτήσετε αν είναι ανοιχτός σε προτάσεις ή συμβουλές. Φράσεις όπως «Έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις…» ή «Τι θα γινόταν αν προσπαθούσες με αυτόν τον τρόπο…» είναι λιγότερο πιθανό να βάλουν το άλλο άτομο σε αμυντική στάση.
5. Δε με νοιάζει τι λένε οι άλλοι
Ενώ είναι σημαντικό να μην επηρεάζεστε από κάθε άποψη, το να λέτε «δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι» μπορεί να φανεί αλαζονικό. Μπορεί να υπονοεί ότι πιστεύετε ότι οι ιδέες σας είναι ανώτερες και ότι δεν εκτιμάτε τις απόψεις ή τα συναισθήματα των άλλων.
Αντίθετα, προσπαθήστε να εκφράσετε ότι εκτιμάτε τη δική σας κρίση χωρίς να απορρίπτετε τους άλλους.
Φράσεις όπως «εκτιμώ τις απόψεις των άλλων, αλλά εμπιστεύομαι και τη δική μου κρίση», ή «λαμβάνω υπόψη τις σκέψεις των άλλων, αλλά τελικά πρέπει να πάρω την απόφαση που μου φαίνεται σωστή» επιτυγχάνουν μια ισορροπία μεταξύ αυτοπεποίθησης και σεβασμού προς τους άλλους.
6. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα
Όλοι έχουμε πολλά να κάνουμε. Αλλά το να λέτε «δεν είναι δικό μου πρόβλημα», όταν κάποιος μοιράζεται μια δυσκολία μαζί σας, μπορεί να φανεί ψυχρό και εγωκεντρικό. Αυτή η φράση υποδηλώνει ότι δεν είστε διατεθειμένοι να προσφέρετε βοήθεια, ενσυναίσθηση ή ακόμα και να ακούσετε κάποιον άλλον όταν έχει ανάγκη.
Αντί να αποστασιοποιηθείτε, δοκιμάστε να εκφράσετε ενσυναίσθηση. Φράσεις όπως «λυπάμαι που περνάς αυτό» ή «αυτό ακούγεται πολύ δύσκολο» μπορούν να δείξουν ότι νοιάζεστε, ακόμα κι αν δεν είστε σε θέση να λύσετε το πρόβλημά τους για αυτούς. Λίγη ενσυναίσθηση μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση ισχυρότερων, πιο ουσιαστικών δεσμών με τους άλλους.
7. Δεν κάνω ποτέ λάθη
Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε λάθη και μέσα από αυτά τα λάθη μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Το να ισχυρίζεσαι «δεν κάνω ποτέ λάθη» όχι μόνο ακούγεται αλαζονικό, αλλά αποκλείει και ευκαιρίες για ανάπτυξη και αυτοβελτίωση.
Υπήρξε μια εποχή που δυσκολευόμουν να παραδεχτώ τα λάθη μου. Φοβόμουν ότι αυτό θα με έκανε να φαίνομαι αδύναμος ή ανίκανος. Έμαθα όμως ότι η αναγνώριση των λαθών μου δεν μειώνει την αξία ή τις ικανότητές μου.
Αντί να ισχυρίζεσαι ότι είσαι αλάθητος, δοκίμασε να πεις «κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, αλλά πάντα μαθαίνω», ή «μπορεί να κάνω λάθος, ας το δούμε μαζί».
Τέτοιες φράσεις δείχνουν ταπεινότητα και προθυμία για μάθηση, τα οποία είναι πολύ πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά από την αλαζονεία.
8. Δεν έχω χρόνο γι' αυτό
Ο χρόνος είναι αναμφίβολα πολύτιμος. Αλλά το να πείτε «δεν έχω χρόνο γι' αυτό» μπορεί να φανεί απαξιωτικό, σαν οτιδήποτε συζητά το άλλο άτομο να μην είναι αρκετά σημαντικό ώστε να αξίζει τον χρόνο σας.
Ενώ μπορεί να μοιάζει σαν ένας απλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο, αυτή η φράση μπορεί στην πραγματικότητα να σας απομονώσει από τους άλλους και να βλάψει τις σχέσεις σας.
Μια πιο διακριτική εναλλακτική θα μπορούσε να είναι «Είμαι πολύ στριμωγμένος αυτή τη στιγμή, μπορούμε να το συζητήσουμε αργότερα;», ή «Ας προγραμματίσουμε μια ώρα που θα μπορέσουμε να του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει».
Αυτές οι φράσεις δείχνουν σεβασμό για τις ανησυχίες του άλλου ατόμου και αναγνωρίζουν επίσης τους δικούς σας χρονικούς περιορισμούς.
9. Εμπιστεύσου με, βγαίνω πάντα σωστός
Η εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις γνώσεις κάποιου είναι αξιοθαύμαστη. Ωστόσο, η δήλωση «Εμπιστεύσου με, βγαίνω πάντα σωστός» μπορεί να φανεί υπερβολική και αλαζονική.
Κανείς δεν έχει δίκιο πάντα. Το να ισχυρίζεστε ότι έχετε μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται υποτιμημένοι και λιγότερο πιθανό να μοιραστούν τις ιδέες ή τις απόψεις τους μαζί σας.
Μια καλύτερη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι να πείτε: «Ήμουν τυχερός με αυτό στο παρελθόν», ή «Από την εμπειρία μου, αυτό λειτούργησε καλά».
Αυτές οι φράσεις εκφράζουν εμπιστοσύνη στην κρίση σας, αφήνοντας παράλληλα χώρο για άλλες δυνατότητες και προοπτικές.
10. Είμαι ο καλύτερος σε αυτό
Ενώ είναι υπέροχο να αναγνωρίζεις και να απολαμβάνεις τις δεξιότητές σου, το να λες «Είμαι ο καλύτερος σε αυτό» μπορεί να φαίνεται αλαζονικό και υπεροπτικό. Σε τοποθετεί πάνω από όλους τους άλλους, υπονοώντας ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο της εξειδίκευσης ή των ικανοτήτων σου.