Η φετινή Black Friday πέφτει στις 27 Νοεμβρίου. Στα ρούχα, όμως, οι διαφορές τιμής για το ίδιο προϊόν υπάρχουν ήδη. Και συχνά είναι μεγαλύτερες από το ποσοστό που θα δείτε τον Νοέμβριο.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Black Friday 2026. Η ημέρα είναι η Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Όπως έχει δείξει η πρακτική των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, οι προσφορές δεν περιορίζονται σε εκείνο το 24ωρο. Αρκετές επιχειρήσεις ξεκινούν νωρίτερα και κρατούν τις εκπτώσεις και μετά.
Στην κορυφή των αναζητήσεων μπαίνουν συνήθως τα smartphones και οι συσκευές. Σημαντικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα ρούχα. Εκεί, όμως, το ποσοστό στο ταμείο λέει λιγότερα από ό,τι σε μια τηλεόραση. Το ίδιο τζιν, το ίδιο σακάκι, το ίδιο παπούτσι εμφανίζεται την ίδια μέρα σε δύο ηλεκτρονικά καταστήματα με διαφορά δεκάδων ευρώ. Και τα δύο στέλνουν στην Ελλάδα.
Δεν είναι καινούργιο. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα που στέλνουν στην Ελλάδα δουλεύουν με δικούς τους καταλόγους, δικό τους στοκ και δικά τους μεταφορικά. Γι’ αυτό το ίδιο barcode μπορεί να έχει δύο τιμές την ίδια ώρα. Η Black Friday το μεγεθύνει. Δεν το δημιουργεί.
Το ίδιο Levi's, δύο ταμεία, 41 ευρώ διαφορά
Στις 7 Οκτωβρίου, ένα ανδρικό μπλε τζιν Levi's 568 εμφανιζόταν σε δύο καταστήματα με διαθέσιμα μεγέθη. Στο ένα 54,90 ευρώ (από 110, τέσσερα μεγέθη). Στο άλλο 96,10 ευρώ (από 113, έξι μεγέθη). Σαράντα ένα ευρώ για το ίδιο παντελόνι, την ίδια μέρα.
Αν βάλετε έκπτωση 20% στο ακριβό ταμείο, κατεβαίνετε κοντά στα 77 ευρώ. Ακόμα χάνετε πάνω από είκοσι. Αν προσθέσετε και τα μεταφορικά, η εικόνα δεν αλλάζει ουσιαστικά: το φθηνότερο είχε δωρεάν αποστολή από 49 ευρώ, άρα στα 54,90 την έπιανε ήδη. Το ακριβό την έπιανε από 30 ευρώ.
Υπάρχει και η ανάποδη παγίδα, στα μεγέθη. Σε ένα γυναικείο μπλε Levi's 501 την ίδια ημέρα, το φθηνότερο ταμείο είχε τρία μεγέθη στα 72,99 ευρώ. Το δεύτερο είχε δεκατρία μεγέθη στα 92,30. Αν φοράτε το νούμερο που λείπει από το φθηνό, η «καλή τιμή» είναι βιτρίνα. Έκπτωση σε listing χωρίς το μέγεθός σας είναι μηδέν.
Τι προστατεύει ο νόμος και τι όχι
Από τον νόμο, η ανακοίνωση έκπτωσης στην Ελλάδα πρέπει να πιάνει τη χαμηλότερη τιμή των προηγούμενων 30 ημερών. Το προβλέπει η οδηγία Omnibus της ΕΕ. Σας προστατεύει από φουσκωμένη «αρχική». Δεν σας προστατεύει από το να πληρώσετε 96 ευρώ εκεί που το ίδιο ρούχο κάνει 55.
Αυτό ισχύει πριν από τη Black Friday και θα ισχύει και μέσα σε αυτήν. Τα ποσοστά τον Νοέμβριο θα φουσκώσουν. Τα τζιν έχουν ήδη κόψει τιμή. Τα σακάκια του φθινοπώρου μπαίνουν τώρα στις ντουλάπες. Αν κοιτάξετε μόνο την ετικέτα «-40%», πληρώνετε την έκπτωση. Αν κοιτάξετε το ίδιο SKU σε δεύτερο κατάστημα, πληρώνετε το προϊόν.
Τι να κάνετε πριν πατήσετε αγορά
Τρία πράγματα, με αυτή τη σειρά. Πρώτον, ίδιο μοντέλο και ίδιο χρώμα, όχι «κάτι παρόμοιο». Στα ρούχα τα ονόματα αλλάζουν από shop σε shop. Κοιτάξτε κωδικό κατασκευαστή ή barcode. Δεύτερον, αν υπάρχουν μεγέθη στο φθηνό ταμείο. Τρίτον, μεταφορικά και κατώφλι δωρεάν αποστολής.
Μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει τις τιμές από καταστήματα που στέλνουν στην Ελλάδα είναι το Stylino. Δεν πουλάει. Δείχνει τα ταμεία και σας στέλνει στο κατάστημα. Η εγγραφή είναι δωρεάν. Το δέμα έρχεται από τον πωλητή που διαλέξατε.
Η Black Friday είναι στις 27 Νοεμβρίου. Η Cyber Monday στις 30. Μέχρι τότε, στα ρούχα, η χαμηλότερη τιμή συχνά δεν περιμένει το ημερολόγιο. Περιμένει το δεύτερο tab.
Τιμές από τον κατάλογο της Stylino για την ελληνική αγορά, 7 Οκτωβρίου 2026. Ως διαθέσιμες μετρήθηκαν μόνο προσφορές με στοκ και μεγέθη. Οι τιμές μπορεί να έχουν αλλάξει.