Έχει εργαστεί ως καθαρίστρια, μοδίστρα, χονδρέμπορος πουλερικών, παραγωγός κρασιού και ελαιολάδου. Ωστόσο, αυτή η 84χρονη γιαγιά αναδείχθηκε πριν από μερικές ημέρες «βασίλισσα» του TikTok στην Ιταλία.
Η Σιλβάνα Μπίνι, που έγινε γνωστή με τα βιντεό της όπου μαγειρεύει κλασικά πιάτα όπως καρμπονάρα και λαζάνια, ψηφίστηκε TikToker της χρονιάς στην Ιταλία σε μια λαμπερή τελετή στο Μιλάνο την περασμένη εβδομάδα, όπου έλαβε τη μερίδα του λέοντος από τους 2,6 εκατομμύρια ψήφους.
Τι πιστεύει όμως η ίδια για το TikTok που την έχει αναδείξει; «Δεν παρακολουθώ TikTok. Δεν με ενδιαφέρει και πιστεύω ότι οι περισσότεροι εκεί μέσα θα έπρεπε να κάνουν μια κανονική δουλειά» λέει.
Αυτού του είδους η αφοπλιστική ειλικρίνεια είναι που την έχει κάνει ηρωίδα των social media στην Ιταλία, συγκεντρώνοντας 2,1 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok και συνολικά 8 εκατομμύρια στο Instagram και σε άλλες πλατφόρμες.
Ο εγγονός της, ο 29χρονος Γκαμπριέλε Μαρτίνι, ο οποίος γυρίζει και ανεβάζει τα βίντεο, λέει: «Σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα και βασίζεται στην εικόνα, εκείνη είναι αυθεντική και μιλά στην κάμερα σαν να απευθύνεται σε άνθρωπο. Δεν ξέρει πραγματικά πώς να χρησιμοποιεί το κινητό της και όταν κάποιος τη συναντά και της λέει: ‘Είσαι ακριβώς όπως στο TikTok’, εκείνη απαντά: ‘Και πώς αλλιώς να είμαι;’».
Πωε γεννήθηκε η ιδέα για τα βίντεο στο TikTok
Ο Μαρτίνι είχε για πρώτη φορά την ιδέα να ανεβάσει βίντεο με τη γιαγιά του το 2023, όταν αναζητούσε τρόπους να προωθήσει τον οικογενειακό φούρνο στο Μοντεσπερτόλι, κοντά στη Φλωρεντία.
«Δεν μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά αυτές τις διαφημίσεις με τα τέλεια πανετόνε, αλλά μια φωτογραφία που ανεβάσαμε με τη γιαγιά να κρατά ένα ελαφρώς… στραβό πανετόνε έφερε τεράστιες πωλήσεις. Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να ανεβάζουμε βίντεό της – και τότε όλα απογειώθηκαν» λέει.
«Στην αρχή ήταν αντίθεση, αλλά έχει επιχειρηματικό μυαλό και ήθελε να πουλάει πράγματα» προσθέτει. «Πρέπει να δουλεύει, αλλιώς αρρωσταίνει».
Στο TikTok τραγουδάει καθώς φτιάχνει μακαρόνια με τόνο, λέγοντας σε 12 εκατομμύρια θεατές: «Κοίτα πόσο όμορφο είναι αυτό» ενώ σε άλλη περίπτωση αναφωνεί «μου λέει να το φάω» καθώς ετοιμάζει μια καρμπονάρα.
Κι ενώ η ίδια μοιράζεται τις αγαπημένες της συνταγές, προτρέπει τους ακολούθους της να αυτοσχεδιάζουν. «Το να ακολουθεί κανείς τις συνταγές κατά 100% είναι το μεγαλύτερο λάθος στη μαγειρική – πρέπει να αυτοσχεδιάζεις με αυτά που έχεις» λέει.
Το αγαπημένο της φαγητό
Ποιο είναι όμως το αγαπημένο της πιάτο; «Είμαι ευτυχισμένη με σκόρδο, λάδι, καυτερή πιπεριά και μακαρόνια» λέει με τον εγγονό της να συμπληρώνει: «Είναι εντελώς αντί-goyrmet. Μαγειρεύει σε ένα τεράστιο τηγάνι και το προσωπικό του φούρνου τρώει από αυτό».