Ο Βασίλης Κουτσαβλής μάς διδάσκει την ιεροτελεστία του πρωινού στον πύργο της βασίλισσας Αμαλίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Βασίλης Κουτσαβλής μάς διδάσκει την ιεροτελεστία του πρωινού στον πύργο της βασίλισσας Αμαλίας [εικόνες]

Τραπέζι του Β. Κουτσαβλή με φόντο τον Πύργο της Βασιλίσσης
Τραπέζι του Β. Κουτσαβλή με φόντο τον Πύργο Βασιλίσσης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα σεμινάρια για το art de la table που διοργάνωσε ο Βασίλης Κουτσαβλής μέσα στον Πύργο Βασιλίσσης έγιναν viral, αλλά και η αρχή για μια σειρά διαλέξεων που βρήκαν θερμή ανταπόκριση από το κοινό.

Μετά τα σεμινάρια αφιερωμένα στην τέχνη του στρωσίματος του τραπεζιού και του απογευματινού τσαγιού, έρχεται τώρα ένας τρίτος κύκλος διαλέξεων στον Πύργο Βασιλίσσης, στο Ίλιον, που ολοκληρώνεται στις 6 Νοεμβρίου και αφορά το πρωινό-brunch.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο ίδιος, στον πρώτο κύκλο η παρουσίαση του πρωινού έγινε στον κήπο λόγω του καλού καιρού.

«Το πρωινό είναι ένα από τα πιο προσωπικά γεύματα της μέρας και συνήθως το απολαμβάνουμε μόνοι μας. Η πρόσκληση μόνο στενών φίλων σε πρωινό ή brunch δείχνει τη μεγάλη μας οικειότητα με τα πρόσωπα αυτά και συνήθως συμβαίνει μετά από φιλοξενία σε εξοχικά ή στα σπίτια μας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και αλλού οι αριστοκράτες μετακινούνταν πολύ συχνά στις εξοχικές τους κατοικίες και καλούσαν φίλους να μείνουν μαζί τους. Να κάνουν ιππασία, να πάνε για κυνήγι, να τους δείξουν τη φιλοξενία τους, να τους ευχαριστήσουν, να συνάψουν γάμους, να προβάλουν τον πλούτο τους κ.λπ. Με το τραπέζι του πρωινού ξεκινούσε η μέρα και έκλεινε με επίσημα δείπνα. Έχει και το τραπέζι του πρωινού τους κώδικές του. Θεωρείται και ορθά το πιο χαλαρό γεύμα της μέρας και το τραπέζι είναι ανάλογο. Όχι πολλή επισημότητα, όχι πανάκριβες πορσελάνες και σκεύη σερβιρίσματος, όχι αυστηρό savoir vivre. Ειδικά αν αυτό προσφέρεται στον κήπο», αναφέρει.

Η παρουσίαση του πρωινού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. Η διάρκεια της παρουσίασης θα είναι μιάμιση ώρα και μισή ώρα για ερωτήσεις. Οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και θα πρέπει να γίνει προκράτηση και προεξόφληση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες και παιδιά από 12 ετών και άνω. Μετά το τέλος της παρουσίασής θα προσφερθεί στο κατάστημα του Πύργου τσάι και σπιτικό κέικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόγραμμα παρουσιάσεων
Σάββατο 6/11/2022 στις 11:00
Σάββατο 6/11/2022 στις 13:30

Το κόστος είναι:
Από 18 ετών και άνω: 25 ευρώ
Από 12-17 ετών: 10 ευρώ

Εγγραφές αποκλειστικά στο: vassilis@pyrgosvasilissis.gr

Γράφει ο Β. Κουτσαβλής για το σεμινάριο πρωινού:

«Στον δεύτερο κύκλο η παρουσίαση θα γίνει εντός του Πύργου, στη μεγαλειώδη αίθουσα των θυρεών. Την προηγούμενη μέρα (5/11) θα στολιστεί το τεσσάρων μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο στην αίθουσα των θυρεών, οπότε και το τραπέζι του πρωινού θα γίνει με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω όσους από εσάς παρακολουθήσατε τις διαλέξεις μου για το art de la table και το απογευματινό τσάι. Εκτιμώ πολύ την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας, που όμοιά της δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στη χώρα μας, πολλώ δε μάλλον μέσα σε ένα ιστορικό μνημείο της νεώτερης ιστορίας μας. Τα μνημεία πρέπει να παραμένουν ζωντανοί χώροι και να φέρνουν κοντά τους επισκέπτες, δημιουργώντας μοναδικά βιώματα και εμπειρίες. Και αυτό το καταφέραμε στον Πύργο Βασιλίσσης με τη συμμετοχή όλων σας.

Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης, θα επαναλάβω την παρουσίαση για το τσάι εκτάκτως την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί και την εξαιρετικά απαιτητική πρώτη παρουσίαση για το art de la table και το επίσημο δείπνο το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00. ​Και οι δύο παρουσιάσεις θα είναι με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα τραπέζια θα έχουν εορταστικό κλίμα.

Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ την απήχηση της ιδέας που είχα πριν τα Χριστούγεννα του 2021 να ξεκινήσω δειλά δειλά αυτόν τον κύκλο παρουσιάσεων στον πύργο. Έζησα αντίστοιχες εμπειρίες στο εξωτερικό και πίστευα ότι και το ελληνικό κοινό θα αγκαλιάσει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας, όπως και το κάνατε οι περισσότεροι».

To art de la table στον Πύργο Βασιλίσσης

Στις προηγούμενες διαλέξεις του Βασίλη Κουτσαβλή παρουσιάστηκαν από το στρώσιμο του τραπεζιού, τις πορσελάνες, τα ασημικά, τις πετσέτες και τα τραπεζομάντηλα, τα σκεύη σερβιρίσματος, το art de la table, μέχρι τους τρόπους καλής συμπεριφοράς, τα λάθη, τα ιστορικά ευτράπελα, ως και τους διαφορετικούς τρόπους σερβιρίσματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τραπέζι στρωμένο από τον Βασίλη Κουτσαβλή μέσα στον Πύργο Βασιλίσσης για τη διάλεξη σχετικά με το art de la table
Τραπέζι στρωμένο από τον Βασίλη Κουτσαβλή μέσα στον Πύργο Βασιλίσσης για τη διάλεξη σχετικά με το art de la table

Στο ίδιο πλαίσιο έγιναν και οι διαλέξεις για το τσάι, με εκτενείς αναφορές στα συνοδευτικά του τσαγιού, γλυκά και αλμυρά, τα sandwiches, τα κέικ και τις τάρτες, τα περίφημα scones, τις μαρμελάδες και τις κρέμες. Όπως ανέφερε ο Β. Κουτσαβλής, επιχείρησε να δώσει «απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα που έχει απασχολήσει όλους όσοι απολαμβάνουν αυτή τη μοναδική παράδοση διαχρονικά». «Πρώτα την clotted cream και μετά τη μαρμελάδα στα παραδοσιακά αγγλικά scones ή το αντίστροφο; Και με το γάλα στο τσάι τι γίνεται; Πρώτα το γάλα και μετά το τσάι ή το αντίστροφο;». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προσφερθεί τσάι και σπιτικό κέικ.

Τραπέζι στρωμένο από τον Βασίλη Κουτσαβλή για τη διάλεξη σχετικά με την ιεροτελεστία του τσαγιού
Τραπέζι στρωμένο από τον Βασίλη Κουτσαβλή για τη διάλεξη σχετικά με την ιεροτελεστία του τσαγιού

Η Αττική έχει πύργο, τον Πύργο της Βασίλισσας Αμαλίας

Ο Πύργος Βασιλίσσης βρίσκεται μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον. Σήμερα είναι ένα κτήμα-οινοποιείο που φιλοξενεί ένα από τα πιο όμορφα επισκέψιμα παλάτια της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν το αγαπημένο ενδιαίτημα της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας, Αμαλίας, ένα κτίσμα-απομίμηση του κάστρου Χοχενσβανγκάου στη Βαυαρία. Αυτό το ησυχαστήριο της Αμαλίας είναι σήμερα σχεδόν κρυμμένο από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Ίλιον. Όπως και το κτήμα ανήκει στην οικογένεια Σερπιέρη, που αποφάσισε να το ανοίξει στο κοινό, ενώ οι στάβλοι νοικιάζονται σε ιδιώτες.

«Δεν ήταν ποτέ παλάτι, ούτε κατοικία της βασίλισσας. Απλώς ερχόταν το πρωί με το άλογο –μάλιστα, όπως είχε γράψει και η ίδια, έκανε την απόσταση Σύνταγμα-Ίλιον μέσα σε μισή ώρα–, ξεκουραζόταν λίγο, έτρωγε, έβλεπε τους φίλους της και το απόγευμα επέστρεφε ανάκτορα», εξηγεί ο Βασίλης Κουτσαβλής.

Αρχιτέκτονας του γοτθικού ρυθμού πύργου με τις διακοσμητικές οχυρωματικές απολήξεις εικάζεται ότι είναι ο Φρανσουά Μπουλανζέ. Ο περίκλειστος αγγλικού τύπου κήπος, μια μικρογραφία του Εθνικού Κήπου, σχεδιάστηκε από τους Σμιτ και Μπαρό. Οι διακεκριμένοι τεχνίτες δημιούργησαν ένα κτήμα-πρότυπο ακολουθώντας τις επιθυμίες της Αμαλίας, η οποία ζήτησε τους αγαπημένους της φοίνικες, όπως και στην Αθήνα, μιας και ο κορμός της θύμιζε τις κολόνες των αρχαίων ναών, ενώ τα φύλλα τα έβλεπε σαν ακτίνες βασιλικού στέμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Eσωτερικό του Πύργου, σήμερα -Σε αυτή την αίθουσα, που διατηρείται όπως ήταν την εποχή της Αμαλίας, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Πύργου, το 1854, παρουσία και του βασιλιά Λουδοβίκου
Eσωτερικό του Πύργου, σήμερα -Σε αυτή την αίθουσα, που διατηρείται όπως ήταν την εποχή της Αμαλίας, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Πύργου, το 1854, παρουσία και του βασιλιά Λουδοβίκου

«Ο Όθωνας σπάνια ερχόταν εδώ», τονίζει ο Βασίλης Κουτσαβλής, και προσθέτει ότι ο βασιλιάς συνήθιζε να πηγαίνει με τους φίλους του στον Πλάτανο της Κηφισιάς. Ο Πύργος ήταν μια γυναικεία υπόθεση.

Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, το κτήμα στο οποίο σήμερα βρίσκεται ο Πύργος Βασιλίσσης μετά την Επανάσταση του 1821 το αγόρασε ένας καραβοκύρης από την Άνδρο, ο Παπαθεοδώρου-Λεφάκης. Το 1838 το πούλησε σε δύο Άγγλους -τους Γουίλιαμς και Μάιλς-, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο κτήμα.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια που η έκταση βρισκόταν υπό την κατοχή τους, η Αμαλία το επισκεπτόταν συχνά, κάνοντας εκεί περιπάτους, ενώ φαίνεται ότι συνδεόταν φιλικά με τους ιδιοκτήτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκταση άρχισε να περνά στην Αμαλία από το 1848 και μετά: αρχικά αγόρασε με ιδιωτικούς πόρους τα 250 στρέμματα και στο τέλος έφτασε τα 2.500. Μετά την έξωση του βασιλικού ζεύγους από την Ελλάδα (1862) και τον θάνατο του Όθωνα (1867) η Αμαλία το πούλησε στον βαρόνο Σίνα, ενώ το 1897 η έκταση έγινε ιδιοκτησία του βουλευτή Γεωργίου Παχή.

«Ο Παχής είχε δύο κόρες, την Ελένη και τη Λαυρία, που ήταν και κληρονόμοι του. Η Λαυρία το 1920 αγόρασε το μερίδιο της αδερφής της και έγινε η βασική ιδιοκτήτρια. Άντρας της ήταν ο Φερνάνδος, γιος του Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη, του Ιταλού επιχειρηματία που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των μεταλλείων του Λαυρίου. Από τότε, λοιπόν, η ιδιοκτήτρια του κτήματος είναι η οικογένεια Σερπιέρη», αναφέρει ο Βασίλης Κουτσαβλής, διευκρινίζοντας πως κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, λόγω του ιδιαίτερου νομοθετικού πλαισίου που απαγόρευε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οικογένεια αναγκάστηκε να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος στο Δημόσιο και να κρατήσει μόνο 250 στρέμματα μέσα στα οποία βρίσκεται σήμερα και ο Πύργος Βασιλίσσης.

Η Ιουλία Βλαστού-Σερπιέρη ντυμένη με στολή Αμαλίας στη μεγάλη αίθουσα του Πύργου / Φωτογραφία Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου
Η Ιουλία Βλαστού-Σερπιέρη ντυμένη με στολή Αμαλίας στη μεγάλη αίθουσα του Πύργου / Φωτογραφία Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου

«Έτσι εξηγείται το πώς ακριβώς δίπλα σε αυτό υπάρχει το Πάρκο Περιβαλλοντικής Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ