Ο Balenciaga έκανε επίδειξη μόδας και έστειλε μηνύματα για την Ουκρανία -Γιατί δίχασε - iefimerida.gr

Ο Balenciaga έκανε επίδειξη μόδας και έστειλε μηνύματα για την Ουκρανία -Γιατί δίχασε

Πώς ο Balenciaga δίχασε
Πώς ο Balenciaga δίχασε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Οίκος Balenciaga και ο καλλιτεχνικός του διεθυντής Demna αποφάσισαν μέσω της μόδας να δηλώσουν ρητά και ξεκάθαρα τη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία.

Ο Οίκος Balenciaga μέσα από το σόου του θέλησε να στείλει μηνύματα ενόητας και αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό, με αυτόν τον τρόπο που η μόδα θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Δηλαδή μέσα απο ένα σόου. Η κίνηση δίχασε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έλειψαν εκείνοι που άσκησαν σφοδρή κριτική στο γαλλικό Οίκο Μόδας λέγοντας ότι το θέαμα ήταν άβολο και έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να χρησιμοποιήσει μια ανθρωπιστική κρίση ως αισθητική. Ωστόσο, ήταν επίσης, για πολλούς στο κοινό, μια ανθρώπινη και ισχυρή επίδειξη ενσυναίσθησης, ένα συναίσθημα που δεν βλέπουμε συχνά στην πασαρέλα.

Οπως ανέλυσε στο σημείωμά του ο Demna σκεφτόταν να ακυρώσει το σόου του Οίκου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού. Δεν το έκανε, όμως, γιατί αυτή η κίνηση θα ήταν από μόνη της μια ήττα. Μια ήττα απέναντι στον Πούτιν, τον πόλεμο, το κακό.

Η Vogue πάντως, γράφει για το σόου ότι ο Demna ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να τα συνδυάσει όλα. Και μόδα και μηνύματα συμπαράστασης στους πρόσφυγες, χωρίς να προκαλέσει ή να ευτελίσει την κατάσταση.

Γράφει η Vogue: «Ενώ η Kim Kardashian προκάλεσε αναστάτωση - και έκανε έναν δυνατό θόρυβο καθώς περνούσε, ντυμένη από το λαιμό ως τα νύχια με ταινία συσκευασίας με το σήμα της Balenciaga- ήταν η συναισθηματική αναφορά της συλλογής στη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία που μίλησε πιο δυνατά. Ο Demna είναι ίσως ο μόνος σχεδιαστής μόδας που το βιωματικό του εύρος τού επιτρέπει να στήσει ένα σόου που και η Kardashian θα φωτογραφηθεί και το σχόλιο για την ανθρωπιστική κρίση αυτού του ευρωπαϊκού πολέμου θα γίνει, χωρίς να υπάρξει υποτίμηση ή ευτελισμός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Demna, 30 χρόνια πρόσφυγας

Και κάπως έτσι o Demna έστησε ένα σόου μόδας μέσα από το οποίο θέλησε να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, με μια σειρά συμβολικών κινήσεων.

Ο Demna είναι και ο ίδιος πρόσφυγας. Τρίαντα χρόνια πρόσφυγας. Και έφυγε από την πατρίδα του, τη Γεωργία, την Αμπχαζία συγκεκριμένα, το 1993, υπό παρόμιες ακριβώς συνθήκες με αυτές που αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους σήμερα οι Ουκρανοί.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε τον πόνο ενός τραύματος του παρελθόντος που κουβαλάω μέσα μου από το 1993, όταν συνέβη το ίδιο πράγμα στην πατρίδα μου», έγραψε ο σχεδιαστής, ο οποίος 12 ετών τότε, ήταν ένας από τους 250.000 Γεωργιανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των αυτονομιστών της Αμπχαζίας (που στηρίζονταν από τους Ρώσους) κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας του, διασχίζοντας τα βουνά του Καυκάσου με τον αδελφό του. Μάλιστα, ο ίδιος, ο οποίος τώρα είναι κάτοικος Ελβετίας, έζησε για ένα διάστημα στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Τα μηνύματα συμπαράστασης στην Ουκρανία από τον Balenciaga

Το σόου του Balenciaga στο Παρίσι ξεκίησε στο σκοτάδι, με τον ίδιο τον Demna να απαγγέλει ένα ποίημα στα ουκρανικά. «Είναι ένα ποίημα που λέει στην Ουκρανία να είναι δυνατή, να επικεντρωθεί στην αγάπη και ότι οι γιοι της θα την προστατεύσουν», εξήγησε μετά το σόου ο σχεδιαστής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μετά μια υπέροχη μελωδία με ένα πιάνο ενώ τα μοντέλα, φορώντας τις δημιουργίες του Balenciaga περπατούσαν κόντρα στη χιονοθύελλα.

Και το σόου έκλεισε με δύο από τα μοντέλα να φορούν γαλάζιες και κίτρινες δημιουργίες, στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια του μίνι πάρτι μετά την παράσταση τα ηχεία έπαιζαν ουκρανική ποπ.

Την ίδια ώρα στα 525 καθίσματα των προσκεκλημένων του σόου είχε τοποθετηθεί ένα μπλουζάκι το οποίο ήταν ολόκληρο στα χρώματα της Ουκρανίας και το σημείωμα του Demna.

Η Σάλμα Χάγιεκ, σύζυγος του Ανρί Πινό ιδιοκτήτη της Kering που έχει στο portfolio της τον Balenciaga, με το μπλουζάκι της Demna kαι την τυλιγμένη στις ταινίες Kardashian:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε τον πόνο ενός παλαιότερου τραύματος που κουβαλούσα μέσα μου από το 1993, όταν το ίδιο πράγμα είχε συμβεί στη γενέτειρά μου και έγινα για πάντα ένας πρόσφυγας. Για πάντα, γιατί αυτό είναι κάτι που μένει μαζί σου. Ο φόβος, η απόγνωση, η συνειδητοποίηση πως κανείς δεν σε θέλει. Αλλά, συνειδητοποίησα επίσης τι πραγματικά αξίζει στη ζωή, τα πιο σημαντικά πράγματα, όπως η ζωή η ίδια και η ανθρώπινη αγάπη και συμπόνοια.

Γι' αυτό δουλεύοντας σ' αυτό το σόου όλη την εβδομάδα ήταν τόσο απίστευτα δύσκολο για μένα. Γιατί σε μία στιγμή σαν αυτή, η μόδα χάνει τη σχετικότητα και το πραγματικό δικαίωμα ύπαρξης. Η Εβδομάδα Μόδας μοιάζει σαν ένας παραλογισμός. Σκέφτηκα για μια στιγμή να ακυρώσω το σόου για το οποίο η ομάδα μου κι εγώ δουλέψαμε σκληρά και όλοι ανυπομονούσαμε. Όμως, τότε συνειδητοποίησα πως το να ακυρώσω το σόου θα σήμαινε πως τα παρατάω, πως παραδίνομαι στο κακό που με έχει ήδη πληγώσει τόσο πολύ για περίπου 30 χρόνια. Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να θυσιάζω σημαντικά κομμάτια μου σε αυτό τον ανούσιο, άκαρδο πόλεμου εγωισμού.

Αυτό το σόου δεν χρειάζεται καμία εξήγηση, είναι μία αφιέρωση στο θάρρος, στην αντίσταση και στη νίκη για την αγάπη και την ειρήνη».

Μιλώντας μετά το σόου ο Demna είπε μεταξύ άλλων: «Έβλεπα τον εαυτό μου να περπατάει στο μονοπάτι πριν από 30 χρόνια, όταν ήμουν στο καταφύγιο, όπως είναι τώρα κάποια 10χρονα αγόρια και κορίτσια από την Ουκρανία, με τους γονείς τους, χωρίς να ξέρουν πότε θα πέσει το ταβάνι στο κεφάλι τους. Μόνο αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν στον πόλεμο: Το έχω βιώσει αυτό. Και στην πραγματικότητα το μπλόκαρα μέσα μου για 30 χρόνια, μέχρι που άρχισα να διαβάζω τις ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε. «Και έφερε πίσω όλο αυτόν τον πόνο για τον οποίο δεν έκανα στην πραγματικότητα τίποτα - όπως όλοι όσοι το περνούν αυτό, ξέρετε. Το μήνυμα είναι πάντα η αγάπη, νομίζω σε ό,τι πρέπει να κάνουμε. Και η μόδα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να το αναλάβει αυτό, να στείλει το μήνυμα της αγάπης, τουλάχιστον όσον αφορά την ανάληψη θέσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ξεκάθαρη θέση του Demna για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον κάνει να αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των σχεδιαστών των μεγάλων Οίκων πολυτελείας.

Στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, πολλοί σχεδιαστές απηύθυναν έκκληση για ειρήνη, συγκέντρωσαν χρήματα και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, αν και κανένας τους αναμφισβήτητα τόσο προσωπικά και με τον ίδιο τρόπο όπως ο Demna. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Balenciaga, Kering, μαζί με τις Chanel, Hermès, Prada και LVMH, ανακοίνωσαν την παύση των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Balenciaga μόδα ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ