Από πού ξεκίνησε το #challengeaccepted που έχει κατακλύσει το Instagram -Οχι, η αρχή δεν έγινε στην Τουρκία

#Challengeaccepted

#challengeaccepted. Και ξαφνικά, όλο το Instagram πλημμύρισε με ένα hashtag που κανείς δεν ήξερε από πού ακριβώς προήλθε. Εμοιαζε -και η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι και ο στόχος- ότι ήταν μια κίνηση για την ενδυνάμωση των γυναικών.

Από μόνη της λοιπόν κίνηση σημαντική, ανεξαρτήτως από πού προήλθε. Αλλά ας δούμε το story του challenge αυτού.

Τις τελευταίες ημέρες το Instagram πλημμύρισε με ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τα hashtag #challengeaccepted και #WomenSupportingWomen. Το challenge αποδέχθηκαν χιλιάδες άτομα, celebrities, διάσημες και απλές γυναίκες ως έναν ακόμη τρόπο να εκφράσουν τη στήριξή τους στο κίνημα ενδυνάμωσης των γυναικών.

Στην Ελλάδα είδαμε μηνύματα από την Μαριάννα Γουλανδρή, Μαρία Ναυπλιώτου, Τατιάνα Μπλάτνικ, Σοφία Καρβέλα και πολλές άλλες.

Υπήρξαν φυσικά και οι άλλες φωνές. Αυτές που επέκριναν τα ποσταρίσματα ως μια άσκοπη, αποσπασματική πράξη σε μια εποχή που οι αιτίες της κοινωνικής δικαιοσύνης ψάχνουν για οξυγόνο.

Ξεκίνησε η πρόκληση από την Τουρκία;

Στη συνέχεια, κάποιοι άρχισαν να υποστηρίζουν ότι η πρόκληση ξεκίνησε απο΄την Τουρκία και επεκτάθηκε παντού.

Στο τελευταίο… επεισόδιο ανεύρεσης της αρχής αυτού του challenge, υποστηρίζεται ότι η πρόκληση αυτή δεν ξεκίνησε από την Τουρκία ως μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών εκεί.

Σύμφωνα με το Instagram, αυτή η επανάληψη του «challengeaccepted», με το οποίο οι γυναίκες μοιράζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους ως επίδειξη υποστήριξης για άλλες γυναίκες, ξεκίνησε από τη Βραζιλία.

Αρχικά, οι Αμερικανοί χρήστες του Instagram, ή τουλάχιστον οι περισσότερες διασημότητες που συμμετείχαν, δεν ανέφεραν την Τουρκία στα hashtags για την πρόκληση. Το κίνητρο πίσω από τις φωτογραφίες δεν ήταν αμέσως σαφές, αν και οι περισσότεροι χρήστες συμπλήρωναν το hashtag #WomenSupportingWomen και έγραφαν υποστηρικτικά μηνύματα για τις γυναίκες που ουσιαστικά τις προκαλούσαν.

Στη συνέχεια, οι χρήστες άρχισαν να ισχυρίζονται ότι το challenge ξεκίνησε από την Τουρκία για να διαμαρτυρηθούν, για να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, για τις δολοφονίες γυναικών στη χώρα. Πρόσφατα, η δολοφονία της 27χρονης φοιτήτριαςPinar Gültekin, για τον οποίο συνελήφθη ο πρώην φίλος της, κινητοποίησε εκατοντάδες γυναίκες στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών.

Πώς ξεκίνησε πραγματικά το challenge

Αλλά το challenge, ο τελευταίος κύκλος αυτού του challenge για να είμαστε πιο ακριβείς, που κατακλύζει αυτή τη στιγμή το Instagram δεν φαίνεται να συνδέεται με την Τουρκία και τη δολοφονία της Pinar.

Η πρώτη ανάρτηση που συνδέθηκε με αυτόν τον «κύκλο» του hashtag δημοσιεύτηκε πριν από μια εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του Instagram στο CNN. Η πρόκληση #WomenSupportingWomen κέρδισε έδαφος στη Βραζιλία εν μέρει από μια δημοσίευση της 17ης Ιουλίου από την Ana Paula Padrão, μια Βραζιλιάνα δημοσιογράφο.

Φαίνεται ότι η πρόκληση ήταν η χειραφέτηση των γυναικών.

Ο δημοσιογράφος Taylor Lorenz των New York Times επιβεβαίωσε για πρώτη φορά η τάση δεν δημιουργήθηκε στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι Instagrammers χρησιμοποίησαν το hashtag #İstanbulSözleşmesiYaşatır, το οποίο αναφέρεται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών.

Ο εκπρόσωπος του Instagram ανέφερε στο CNN ότι το τουρκικό κίνημα δεν φαίνεται να σχετίζεται με την πιο πρόσφατη τάση με βάση την ανάλυσή του. Η Melek Önder του We Will Stop Femicide Platform, μια τουρκική ομάδα που παρακολουθεί τις δολοφονίες γυναικών στη χώρα, επιβεβαίωσε στο CNN ότι η τάση ξεκίνησε στη Βραζιλία και όχι στην Τουρκία.

Οπως και να έχει και από όπου και αν ξεκίνησε αυτό το challenge ένα είναι το σίγουρο και το αδιαμφισβήτητο: Αυξάνει την ευαισθητοποίηση για όλα τα θέματα που αφορούν στις γυναίκες. Για την ενδυνάμωσή τους αλλά και για την ανάγκη επαγρύπνισης και λήψης μέτρων για φαινόμενα όπως αυτά στην Τουρκία με τις τόσες δολοφονίες γυναικών.

Ακόμα κι αν η πρόκληση δεν δημιουργήθηκε ως έκκληση για δικαιοσύνη για τις γυναίκες στην Τουρκία που δολοφονήθηκαν φέτος, έχει αυξηθεί η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τη βία κατά των γυναικών στην εν λόγω χώρα.

Οι φόβοι για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα ζευγάρια, εν μέσω lockdown, αναγκάστηκαν να κλειστούν στα σπίτια τους για πολύ καιρό, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα βίας. Και θεωρείται ότι αυτή η τάση, επηρέασε και τα ζευγάρια στην Τουρκία με δραματικό τρόπο: Τον Ιούνιο, τουλάχιστον 27 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με την πλατφόρμα «Θα σταματήσουμε τη γυναικοκτονία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ challenge instagram Τουρκία βραζιλία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ