Ο θρύλος της μόδας Αννα Γουίντουρ στην Αθήνα –Οσα είπε για μόδα, πολιτική, τον Τσιτσιπά και το μήνυμα στους δημοσιογράφους [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο θρύλος της μόδας Αννα Γουίντουρ στην Αθήνα –Οσα είπε για μόδα, πολιτική, τον Τσιτσιπά και το μήνυμα στους δημοσιογράφους [βίντεο]

H Αnna Wintour
Σχεδόν 2.000 άτομα άκουσαν τον ομιλία της Αnna Wintour (Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

Μέσα στην επικράτεια των fashion bloggers και της εύκολης φήμης που κυριαρχούν παγκοσμίως, αρκούν αυτά τα 25 λεπτά που στάθηκε η Anna Wintour στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για να καταρριφθεί κάθε εύκολη ανάγνωση του τι είναι μόδα και να συνδέσουμε το πανηγύρι της ομορφιάς και της ματαιοδοξίας με την πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ξέρω τι περίμενα να ακούσω. Δηλαδή περίπου ναι, ξέρω – το μήνυμα για τη γυναικεία ενδυνάμωση, τη βιωσιμότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημιουργία μιας στιβαρής ταυτότητας και του τρόπου που το επιτυγχάνεις. Και όμως η Αnna Wintour -η ιστορική διευθύντρια της αμερικανικής Vogue και καλλιτεχνική διευθύντρια και σύμβουλος δημιουργίας περιεχομένου της Conde Nast παγκοσμίως- με αυτές τις αφετηρίες, έκανε μια ομιλία που ήταν ένα μικρό σύγχρονο μανιφέστο πολιτικής στάσης. Βαθιά πολιτική, βαθιά συνειδητοποιημένη με ξεκάθαρα μηνύματα και προτροπές στις γυναίκες, στους ανθρώπους της μόδας, στους οποίους απευθύνθηκε όχι μόνο ως επαγγελματίες, όσο κυρίως ως υπεύθυνους πολίτες.

Σαν να άκουγα τον Ομπάμα να μιλά. H Wintour, με ριπές του υπέροχου, ξερού βρετανικού της χιούμορ, με σταθερή φωνή και μια ομιλία που έσκαβε διαρκώς δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο και βάθαινε τον λόγο και τα επιχειρήματά της, ήταν σύντομη, σπιντάντη και με πλήθος εικόνων να αναδύονται μέσα από την ομιλία της. Αναφέρθηκε στα πρώτα λεπτά της ομιλίας της για παράδειγμα στην Κασσάνδρα για να επανέλθει αρκετά αργότερα με μια εκπληκτική γέφυρα. Oταν ξεκίνησε η Stella McCartney να ασχολείται με ζητήματα βιωσιμότητας την θεωρούσαν Κασσάνδρα, τώρα ηγείται της αισθητικής και όχι μόνο της παγκόσμιας μόδας, είπε η διευθύντρια της αμερικανικής Vogue.

Αναρωτήθηκα πως ένιωσαν οι τόσες πολλές fashion bloggers, ambassadors κλπ μέσα στην αίθουσα όταν άκουσαν τον μεγαλύτερο εν ζωή θρύλο της μόδας, τη γυναίκα που επέβαλλε σχεδιαστές, φωτογράφους, στυλ και αισθητική να λέει: «Είναι υπερβολή το να μη φοράς ποτέ δημοσίως το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά. Και ναι, σωστά έχει μπει η βιομηχανία μόδας στο στόχαστρο για αυτή τη συμπεριφορά». Ξεκαθάρισε ότι στόχος της είναι να επανέλθει η μόδα στην πραγματική της διάσταση εστιάζοντας στο δίπτυχο τέχνη και δημιουργικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχε εκπλήξεις η ομιλία της. Είχε ανοίγματα, χαραμάδες, σε πιο προσωπικές στιγμές. Aλλά ας μην γελιόμαστε, δεν τον έκανε για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να περάσει πιο δυνατά το μήνυμά της. Πρόσφατα, είπε, είδε την Μέριλ Στριπ, έφαγαν μαζί και συζήτησαν για ώρα. Η Στριπ δεν φορούσε ποτέ στη ζωή της ρολόι. Μέχρι τώρα. Αρχισε να φορά όχι για να βλέπει την ώρα, αλλά ως υπενθύμιση του καλά ξοδεμένου χρόνου». Αυτό ήταν η ομιλία της: κύματα εμψύχωσης αλλά και κατευθύνσεων προς τον δρόμο της προσωπικής συμμετοχής και αντίστασης. Να μην εγκαταλείπεις ποτέ, να αντιστέκεσαι και να διεκδικείς το σωστό – ήταν σαν η πορτοκαλί γκροτέσκα εικόνα του Τραμπ να υπάρχει κάπου εκεί και να σφυροκοπείται από λέξεις της, τα βέλη της να στρέφονται επάνω του. Μπαίνοντας στο 2020, με τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, η ανάγκη αυτή είναι σαφώς όλο και πιο έντονη.

«Τα πάντα ξεκινούν τώρα, δεν υπάρχει περιθώριο να περιμένουμε για τις αλλαγές που επιθυμούμε», τόνισε αναφερόμενη στην ανάγκη να είναι βιώσιμες οι επιλογές μας. Και πάλι όμως αυτό το κέντημα που έκανε, οι διαδρομές που σχεδίαζε μέσα στην ομιλία της, φώτιζαν τη μεγάλη κεντρική πολιτική επιλογή και επείγουσα ανάγκη. Για τη Δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή, την προσβασιμότητα. «Πρέπει να υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου. Είναι δύσκολο, περισσότερο από ποτέ τώρα που τα πάντα είναι δημόσια, υπάρχει ανασφάλεια πολλοί νιώθουμε τρομοκρατημένοι μήπως κάνουμε λάθος. Αλλά πρέπει να είμαστε γενναίοι. Να κάνουμε λάθη. Αλλιώς δε γίνεσαι ηγέτης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια στρέφεται συχνά στα παιδιά της για συμβουλές, για ενημέρωση, για έμπνευση «και στο καλό είναι αυτό το Tik Tok»... «Συχνά με ρωτάνε αν μετά από 30 χρόνια στην Condé Nast, έχω κουραστεί. Κι όμως δεν έχω νιώσει ποτέ ξανά τόση ενέργεια δουλεύοντας, γιατί δεν έχω ξανασυναντήσει μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγή». Αλλαγή που αφορά και στους δημοσιογράφους. Απαντώντας σε μια από τις ερωτήσεις το κοινού που της μετέφερε η διευθύντρια της ελληνικής Vogue Θάλεια Καραφυλλίδου (που είχε την ιδέα για το συνέδριο της Vogue «Change makers» μετά από μια συζήτηση της την Wintour τον περασμένο Μάρτιο), είπε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους «τώρα σας έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να μας λέτε την αλήθεια». Σε μια παγκόσμια σφαίρα fake news, θριάμβου του εφήμερου και του θορυβώδους που σκιάζει το ουσιαστικό, το χρέος των δημοσιογράφων να φέρνουν στο φως την αλήθεια είναι επιτακτικό. Και ναι το λέει αυτό, με τόσο σθένος η διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue.

Eίχε ξεχωριστό ενδιαφέρον πώς κλιμάκωσε την ομιλία της η Αnna Wintour. Μπήκε καταχειροκροτούμενη, είπε ότι είναι χαρούμενη που βρίσκεται στην Ελλάδα εκτός των άλλων επειδή είναι η χώρα του Στέφανου Τσιτσιπά (είναι γνωστό ότι λατρεύει το τένις) και στη χώρα που μπορείς να κάνεις έναν περίπατο πλάι σε ένα αρχαίο τείχος, ενώ στη Νέα Υόρκη το «αρχαιότερο» που μπορείς να προσπεράσεις είναι παλιές αλυσίδες καφέ στη μαύρη εποχή πριν έρθουν τα Starbucks.

Η στιγμή της εισόδου της Anna Wintour
Η στιγμή της εισόδου της Anna Wintour

Βγήκα στη Βασιλίσσης Σοφίας λίγα μόλις λεπτά μετά την αποχώρηση της Wintour από τη σκηνή. Το Μέγαρο Μουσικής άδειαζε σταδιακά, περίπου 2.000 άτομα βρέθηκαν στον χώρο. Hμουν στον δρόμο και είδα μια Jaguar να περνά από μπροστά μου. Μέσα η Αnna Wintour, το άψογο καρέ της να κρύβει το πρόσωπο, η φράντζα να καλύπτει σχεδόν τα τσίνορα όπως και στην σκηνή – χωρίς να ανεβάζει τη φωνή, χωρίς να δείχνει συναισθήματα, λίγες φορές κοίταξε το κοινό, κατορθώνοντας όμως να περνά το μήνυμά της μέχρι και το τελευταίο υπόγειο του Μεγάρου Μουσικής βαθιά στη γη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηρθε χθες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την έκδοση της Καθημερινής, μένει στη Μεγάλη Βρετανία όπου πολλοί θαμώνες την είδαν έκπληκτοι. Σήμερα το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida θα παραβρεθεί σε ένα πριβέ, εξαιρετικά κλειστό δείπνο με περίπου 40 άτομα στη σκιά της Ακρόπολης, ενώ αύριο θα απολαύσει ένα brunch μαζί με 100 σχεδιαστές και ανθρώπους της μόδας για να τους μεταδώσει γνώσεις και να δώσει τις συμβουλές της με τον μοναδικό τρόπο που το κάνει: όχι διδακτικά, αλλά απελευθερώνοντας τις πηγές ενέργειας και δημιουργικότητας μαζί με την πίστη. Και μετά θα μπει στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, ανήμερα της τόσο σημαντικής γιορτής των Ευχαριστιών. Αντί να είναι με την οικογένειά της η ίδια επέλεξε να είναι εκεί έξω, να μεταδίδει το μήνυμα, να εμψυχώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ