35χρονος ανακάλυψε ότι είχε τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός 80χρονου! - iefimerida.gr

35χρονος ανακάλυψε ότι είχε τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός 80χρονου!

νεαρός άνδρας τρέχει
35χρονος ανακάλυψε ότι είχε τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός 80χρονου / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν ο αθλητής και επιχειρηματίας Saad Alam έκλεισε τα 35 του, από δραστήριος, γεμάτος ενέργεια και αυτοπεποίθηση, ένιωσε μέσα σε λίγους μήνες θολωμένος, εξαντλημένος και χωρίς κίνητρα.

Το να πηγαίνει στο γυμναστήριο, το οποίο αγαπούσε, άρχισε να μοιάζει με αγγαρεία. Δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί ακόμη και σε απλές εργασίες και η βραχυπρόθεσμη μνήμη του μειωνόταν, χωρίς καμία προφανή φυσική εξήγηση για τις αλλαγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γιατρός του είπε ότι ήταν απλώς μέρος της γήρανσης, αλλά ο Alam δεν το πίστεψε. «Ήμουν υγιής σε όλη μου τη ζωή», δήλωσε στο Insider. «Δεν έβγαζε κανένα νόημα, η παρακμή συνέβη πολύ γρήγορα».

Μετά από έξι μήνες που επισκέφθηκε ειδικούς και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, πήρε τελικά μια απάντηση: τα επίπεδα τεστοστερόνης του έμοιαζαν περισσότερο με ενός 80χρονου άνδρα παρά με ενός νεαρού, υγιή αθλητή. Οι γιατροί διαγιγνώσκουν τη χαμηλή τεστοστερόνη μετρώντας την ποσότητα της ορμόνης στο αίμα με μια εξέταση αίματος, συνήθως το πρωί, όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλότερα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Οι ασθενείς με επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα μικρότερα από 300 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (ng/dL) σε συνδυασμό με συμπτώματα ορίζονται ως έχοντες ανεπάρκεια τεστοστερόνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ουρολογίας. Η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι μια πορεία θεραπείας που συνταγογραφείται για να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων.

Η τεστοστερόνη στους άνδρες πέφτει σταδιακά μετά την ηλικία των 30 ετών και μειώνεται κατά ένα τοις εκατό κάθε χρόνο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως τραυματισμός, φαρμακευτική αγωγή, κατάχρηση αλκοόλ, παχυσαρκία, γήρανση, χρήση στεροειδών, περίσσεια οιστρογόνων (που συνήθως προέρχεται από εξωτερικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες) και φλεγμονώδεις καταστάσεις. Συμπτώματα όπως η μειωμένη σεξουαλική ορμή, η κόπωση, η λήθη και η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να είναι ένα σημάδι για να κάνετε εξετάσεις, δήλωσε στο παρελθόν στο Insider ο Dr. Gabe Mirkin, ειδικός στην αθλητιατρική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη διάγνωσή του, ο Alam ίδρυσε την εταιρεία υγείας Hone, μια διαδικτυακή κλινική που ειδικεύεται στις υπηρεσίες βελτιστοποίησης των ανδρικών ορμονών για να προσφέρει τους πόρους που θα ήθελε να είχε νωρίτερα.

Ασυνήθιστη κόπωση, χαμηλή λίμπιντο και ομίχλη του εγκεφάλου

Ο Alam δήλωσε ότι για πρώτη φορά παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν είχε πρόβλημα στον ύπνο και η ενέργειά του εξαφανίστηκε, αφού προηγουμένως διατηρούσε μια σχολαστική ρουτίνα ύπνου και υγιεινή διατροφή. «Ξυπνούσα και ήθελα απλώς να πατήσω το κουμπί snooze, κάτι που δεν μου ταιριάζει», είπε.

Η πνευματική του οξύτητα μειώθηκε επίσης. Ένιωθε αχαρακτήριστα ανυπόμονος όταν συναναστρεφόταν με άλλους ανθρώπους και δεν μπορούσε να ακολουθήσει την προηγούμενη ρουτίνα του. Η αθλητικότητά του δέχτηκε επίσης πλήγμα - μεγάλος οπαδός του μπάσκετ, ο Alam είπε ότι οι επιδόσεις του στο άθλημα μειώθηκαν και η φυσική του κατάσταση έμεινε στάσιμη. Άρχισε επίσης να παίρνει λίπος στο στομάχι, παρά το αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης και τις προσεκτικές διατροφικές συνήθειες.

Ο Alam προσπάθησε να αλλάξει τη διατροφή του για να ξαναβρεί την παλιά του ενέργεια, αλλά τίποτα δεν φάνηκε να βοηθάει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
εξετάσεις χαμηλή τεστοστερόνη
Οι εξετάσεις του έδειξαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης του έμοιαζαν περισσότερο με ενός 80χρονου άνδρα παρά με ενός νεαρού, υγιή αθλητή / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

«Νόμιζα ότι κοιμόμουν καλύτερα, έβαζα περισσότερη πρωτεΐνη στον οργανισμό μου, δοκίμαζα νέα συμπληρώματα. Το σώμα μου θα έπρεπε να είχε αλλάξει, η ικανότητά μου να τρέχω στο γήπεδο πάνω-κάτω θα έπρεπε να είχε αλλάξει, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν άλλαξε», είπε.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, είπε ο Alam, ήταν όταν η σεξουαλική του ορμή έπεσε κατακόρυφα.

Σε εκείνο το σημείο, μετά από περίπου ένα χρόνο ολοένα και πιο αισθητών συμπτωμάτων, ο Alam πήγε στο αρχικό ραντεβού με τον γιατρό, χωρίς ικανοποιητική απάντηση, και πέρασε άλλους έξι μήνες πριν πάρει διάγνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πραγματικά τρομακτικό να περνάς κάτι τέτοιο. Γιατί ξαφνικά, αρχίζεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου ως άνθρωπο», δήλωσε.

Το στίγμα μπορεί να εμποδίσει τους άνδρες να αναζητήσουν βοήθεια

Ο Alam δήλωσε ότι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της εμπειρίας του ήταν το αίσθημα απομόνωσης, χωρίς συνομηλίκους για να μιλήσει για τα συμπτώματά του.

«Είναι απίστευτο το πόσο σε στιγματίζει και μου πήρε λίγο χρόνο για να νιώσω άνετα να το συζητήσω», είπε.

Η «λέξη από Τ», η τεστοστερόνη, μπορεί επίσης να φέρνει στο μυαλό εικόνες από τεράστιους bodybuilders (με σοβαρά, σχετιζόμενα με στεροειδή προβλήματα υγείας), σύμφωνα με τον Alam.

κουρασμένος άνδρας τρίβει τα μάτια του
Ο νεαρός άνδρας ένιωθε ασυνήθιστη κόπωση / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά μια θεραπευτική δόση είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την αύξηση των μυών.

Ο Alam είπε ότι αρχικά πήρε ένα φάρμακο γονιμότητας και στη συνέχεια πέρασε σε μια μικρή εβδομαδιαία δόση τεστοστερόνης, νιώθοντας σταδιακά την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του εαυτού του να επιστρέφουν.

Τώρα, 40 ετών, ο Alam δήλωσε ότι η ορμονική θεραπεία δεν είναι ένα μαγικό ραβδί και η διαδικασία ίσως πάρει χρόνο, αλλά μπορεί να βοηθήσει άνδρες όπως αυτός να ανακτήσουν την παλιά τους ορμή και τον ενθουσιασμό τους για τη ζωή.

«Δεν είναι σαν να παίρνεις φάρμακα και ξαφνικά η ζωή σου να αλλάζει. Σου δίνεται άλλη μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου", δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ