Δεν γίνεται να συμπαθούμε τους πάντες. Υπάρχουν μάλιστα, κάποιες φράσεις που μπορεί να λέμε υποσυνείδητα σε μια συζήτηση και να κρύβουν μια αντιπάθεια.
Στις ιδανικές σχέσεις, αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό, εμπιστοσύνη και φροντίδα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι όλες οι σχέσεις αυτό που φαίνονται με την πρώτη ματιά. Υπάρχουν άνθρωποι που προσποιούνται ότι νοιάζονται για εμάς αλλά κατά βάθος μας αντιπαθούν. Αυτοί οι διπρόσωποι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά ορισμένες φράσεις που προδίδουν τα πραγματικά τους συναισθήματα.
10 φράσεις που λένε οι άλλοι και δείχνουν ότι δεν μας συμπαθούν
1. «Αυτό είναι ενδιαφέρον»
Είναι μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα όταν κάποιος δεν μπορεί να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον γι’ αυτό που λέτε. Ειδικά, αν συνδυάζεται με την απουσία περαιτέρω ερωτήσεων ή με ένα νεύμα, είναι σαφές μήνυμα ότι θα προτιμούσε να μιλάει για οτιδήποτε άλλο.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κάθε φορά που κάποιος λέει αυτή τη φράση, σημαίνει ότι δεν δείχνει ενδιαφέρον. Όλα εξαρτώνται από το γενικότερο πλαίσιο. Αν για παράδειγμα, κοιτάζει το ρολόι του και πετάει περιστασιακά ένα «α-χα» τότε αδιαφορεί για όσα λέτε.
2. «Απλά λέω»
Αυτή η φράση κρύβει μια εχθρότητα πίσω από μια περιστασιακή παρατήρηση. «Απλά λέω, ίσως θα έπρεπε να τσεκάρεις ξανά τη δουλειά σου την επόμενη φορά»: είναι κάτι που ίσως να έχετε ακούσεις και που δείχνει ότι ο συνομιλητής σας ίσως και να μην είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής σας.
3. «Ό,τι νομίζεις»
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το «ό,τι νομίζεις», συχνά υποδηλώνει έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γνώμη ή την απόφασή σας. Είναι κάτι σαν λευκή σημαία της συνομιλίας, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της συζήτησης, ενώ υπονοεί διακριτικά ότι στην πραγματικότητα δεν συμφωνούν μαζί σας.
4. «Χωρίς παρεξήγηση, αλλά...»
Το «Χωρίς παρεξήγηση, αλλά...» είναι μια φράση που συχνά ακολουθείται από κάτι προσβλητικό. Χρησιμοποιείται ως αποποίηση ευθυνών πριν από ένα δυνητικά επιζήμιο σχόλιο και παρέχει στον ομιλητή μια βολική οδό διαφυγής.
Αν κάποιος χρησιμοποιεί συχνά το «χωρίς παρεξήγηση, αλλά...» στις συζητήσεις του μαζί σας, αυτό μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής σας. Μπορεί απλώς να κρύβεται πίσω από αυτή τη φράση για να αποφύγει την ευθεία αντιπαράθεση.
5. «Αν ήμουν στη θέση σου...»
Από την μία, η φράση αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενσυναίσθησης και φιλικής συμβουλής. Από την άλλη, μερικές φορές είναι απλώς ένας ευγενικός τρόπος να πεις: «Το κάνεις λάθος».
Είναι ένας διακριτικός τρόπος να επικρίνει ο άλλος τις επιλογές ή τις ενέργειές σου χωρίς να το λέει ευθέως.
6. «Πάντα εσύ...»
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί συχνά το «Πάντα εσύ...» στις συζητήσεις μαζί σας, υπογραμμίζει διακριτικά ένα μοτίβο που θεωρεί ενοχλητικό ή απογοητευτικό. Μπορεί να μοιάζει απορριπτικό και επικριτικό, κάνοντας το άτομο που το δέχεται να αισθάνεται ότι δεν εκτιμάται ή ότι παρεξηγείται.
Αν αυτή η φράση εμφανίζεται συχνά στις αλληλεπιδράσεις σας με κάποιον, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τρέφει κάποια αρνητικά συναισθήματα απέναντί σας.
7. «Δεν θα καταλάβαινες»
Το «δεν θα καταλάβαινες» είναι ένας γρήγορος τρόπος να κλείσεις μια συζήτηση, καθιστώντας σαφές πως ο άλλος δεν θεωρεί ότι είσαι ικανός να κατανοήσεις την άποψή του ή πως δεν σε εμπιστεύεται αρκετά ώστε να μοιραστεί μαζί σου τις σκέψεις ή τα συναισθήματά του.
8. «Είσαι πολύ καλός γι’ αυτό»
Ακούγεται σαν κομπλιμέντο αλλά δεν είναι πάντα, γιατί μερικές φορές είναι ένας συγκαλυμμένος τρόπος για να σας απομακρύνουν ή να σας απομακρύνουν από μια κατάσταση ή δραστηριότητα.
9. «Από εσένα εξαρτάται»
Μπορεί να φαίνεται σαν μια φράση που σου δίνει ελευθερία και έλεγχο, ωστόσο μερικές φορές είναι ένας τρόπος για κάποιον να νίψει τας χείρας του από την ευθύνη.
Όταν χρησιμοποιείται συχνά, μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη προσπάθειας ή ενδιαφέροντος για τη συζήτηση ή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι ένας τρόπος για να κάνει πίσω και να σας αφήσει να επωμιστείτε το βάρος των αποτελεσμάτων.
10. «Βέβαια, ό,τι πεις»
Αν υπάρχει μια φράση που πρέπει να προσέξετε, αυτή είναι το «Σίγουρα, ό,τι πεις». Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό σημάδι αδιαφορίας ή ενόχλησης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα λεκτικό ανασήκωμα των ώμων, που δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά το αποτέλεσμα ή η συμβολή σας.