Τι συμβαίνει με την υπογονιμότητα στους άνδρες; Αυξάνει ή όχι με την ηλικία; | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

Τι συμβαίνει με την υπογονιμότητα στους άνδρες; Αυξάνει ή όχι με την ηλικία;

Πώς αντιδρά η ηλικία στην ανδρική υπογονιμότητα
Πώς αντιδρά η ηλικία στην ανδρική γονιμότητα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν ένας άντρας θέλει να γίνει μπαμπάς, καλό είναι να παρακολουθεί το βιολογικό του ρολόι, καθώς ο κίνδυνος υπογονιμότητας στους άντρες μπορεί να είναι παρόμοιος με εκείνο των γυναικών.

Οι ειδικοί ασχολήθηκαν με τη μείωση της γονιμότητας στις γυναίκες και αγνόησαν μια εξίσου σημαντική τάση, την υπογονιμότητα των ανδρών!

Δεν έχει πραγματοποιηθεί επαρκής έρευνα για την ανδρική αναπαραγωγική βιολογία και σχετικά με το «δόγμα» δεκαετιών ότι η πρώιμη παραγωγή σπέρματος δεν επηρεάζεται από την ηλικία. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωρίζουμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπαμπάδες, είναι πιθανότερο σε σχέση με τους νεότερους, να κάνουν παιδιά με αυτισμό η ακόμα και με κάποια μορφή σχιζοφρένειας.  Αλλά, ακόμη και τώρα, λίγα είναι γνωστά όσον αφορά τις επιπτώσεις της αυξημένης πατρικής ηλικίας στην υγεία των απογόνων ή αν η ηλικία επηρεάζει την ανδρική υπογονιμότητα άμεσα.

Γυναίκες και άντρες αποκτούν παιδιά σε ολοένα μεγαλύτερες ηλικίες

Συνήθως οι γυναίκες είναι εκείνες που θέτουν την ατζέντα για τη γέννηση ενός μωρού. Ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες περιμένουν να αποκτήσουν παιδιά, οι σύζυγοί τους αναβάλουν κι αυτοί την πατρότητα. 

Στη δεκαετία του 1970, περίπου το 15% όλων των αντρών που γίνονταν μπαμπάδες ήταν άνω των 35 ετών. 

Ο αριθμός αυτός είναι πλέον στο 26%.  Ακόμη και στους άντρες στα 50 τους, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση της πατρότητας σε σχέση με το παρελθόν. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές φορές στην παιδική χαρά, είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποιος κρατάει τα παιδιά: άραγε είναι ο μπαμπάς ή ο παππούς;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρα έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτό να καθυστερεί η πατρότητα, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απόφαση αυτή δεν έρχεται χωρίς κινδύνους.  «Οι άντρες έχουν παραβλέψει κατάφωρα τον πιθανό ρόλο της ηλικίας τους στην υπογονιμότητα. Η γονιμότητα μειώνεται μετά από την ηλικία των 35 ετών και συνεχίζει να μειώνεται κάθε χρόνο μετά τα 40», μας λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός γονιμότητας στο Embio IVF Center.

Επιδράσεις της ηλικίας στην αντρική γονιμότητα

Οι γυναίκες γνωρίζουν πολλά για την ηλικία τους όσον αφορά την υπογονιμότητα, αλλά οι άνδρες συχνά παραμελούν αυτό το σημαντικό θέμα. «Οι άντρες δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους ότι γερνούν και αυτοί», λέει ο Δρ Παράσχος.

Μέχρι πρόσφατα, η δημοφιλής πεποίθηση υποστήριζε ότι οι άνδρες μπορούσαν να κάνουν παιδιά τόσο εύκολα στα 78 τους όσο μπορούσαν και στα 18. Όμως, ολοένα αυξανόμενες μαρτυρίες αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, το σπέρμα τους θα αλλάξει.  Ο όγκος θα είναι μικρότερος, η κινητικότητα θα μειωθεί και η δομή θα μεταβληθεί.  Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα των ανδρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύξηση άλλων αναπαραγωγικών κινδύνων

Η αρχική ιδέα ότι η συμβολή των ανδρών στην εγκυμοσύνη σταματά κατά τη γονιμοποίηση πρέπει να αλλάξει εντελώς.  Μια ευρύτερη και ακριβέστερη άποψη αποκαλύπτει τον αντίκτυπο της γήρανσης του σπέρματος στα αποτελέσματα του τοκετού. 

Γνωρίζουμε ότι μόλις οι γυναίκες φτάσουν στα 30 τους, ο κίνδυνος να αποκτήσουν παιδί με γενετική ανωμαλία αυξάνεται κατακόρυφα.  Τώρα, γνωρίζουμε ότι η ηλικία των μπαμπάδων μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτόν τον κίνδυνο. 

Αυτό φάνηκε σε μια αποκαλυπτική μελέτη για αυτό το θέμα, όπου αξιολογήθηκαν περισσότερες από 3.400 περιπτώσεις συνδρόμου Down.  Η ηλικία του πατέρα είχε μεγάλη επίδραση όταν και οι δύο γονείς ήταν άνω των 35. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο έντονο όταν οι μητέρες ήταν άνω των 40 ετών.  Διαπιστώθηκε ότι το σύνδρομο Down σχετίζεται με το σπέρμα περίπου στο 50% των περιπτώσεων.

Οι μεγάλης ηλικίας άνδρες έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να κάνουν  παιδιά που εμφανίζουν σχιζοφρένεια. Σε μια άλλη έρευνα που περιλάμβανε περίπου 85.000 άτομα ανακάλυψαν ότι οι άνδρες μεταξύ 45 και 49 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με σχιζοφρένεια από τους νεότερους άνδρες. Επίσης οι άνδρες άνω των 50 ετών ήταν τρεις φορές πιο πιθανό από αυτούς των 25 και νεότερων να κάνουν παιδιά με σχιζοφρένεια. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κακές συνήθειες μπορούν να επιταχύνουν τη μείωση της γονιμότητας στους άντρες

Οι άνδρες μπορούν να επιβραδύνουν τη μείωση της γονιμότητάς τους βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής τους.  Εάν ένας άντρας θέλει να διατηρήσει τη μέγιστη γονιμότητά του, τότε δεν πρέπει να παίρνει ναρκωτικές ουσίες, να μην καπνίζει και να διατηρεί ένα υγιές φυσιολογικό βάρος.

Ανδρική ηλικία και επιτυχία εξωσωματικής γονιμοποίησης

Μια μελέτη εξέτασε 2.500 IVF κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης  με ICSI.  Το ICSI σημαίνει ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος, όπου το σπερματοζωάριο εγχέεται απευθείας στο ωάριο.  Η αυξημένη ανδρική ηλικία μείωσε τον αριθμό των εμβρύων υψηλής ποιότητας, αλλά δεν έβλαψε το ποσοστό εγκυμοσύνης ούτε αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή απώλειας της εγκυμοσύνης.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε 4.800 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ICSI.  Σε αυτή τη μελέτη, όλα τα ωάρια προήλθαν από γυναίκες που ήταν 36 ετών ή νεότερες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων που έχει ένας άνδρας, πόσο καλά κινούνται και η συγκέντρωσή τους μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. 

Μπορεί αυτό να μην επηρεάζει τα ποσοστά εγκυμοσύνης χάρη στις εξελίξεις στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, αλλά όσοι προσπαθούν για μια φυσιολογική σύλληψη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλότερες πιθανότητες επιτυχίας όσο περισσότερο αυξάνεται η ηλικία του πατέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανδρική υπογονιμότητα λόγω ηλικίας;

Όταν ξεκινάτε να δημιουργήσετε την οικογένειά σας, λάβετε υπόψη την επίδραση που μπορούν να έχουν οι ηλικίες και των δύο γονέων στη γονιμότητα και στην έκβαση του εν λόγω τοκετού.

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής των αντρών θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία του σπέρματος. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του άγχους, τη διακοπή ή τον περιορισμό του καπνίσματος και του αλκοόλ, φυσικά περισσότερη άσκηση και αρκετές ώρες ύπνου.

Με το σπερμοδιάγραμμα (διαβάστε περισσότερα) εντοπίζονται προβλήματα που ευθύνονται για την ανδρική υπογονιμότητα.

Αν ο άντρας είναι άνω των 50 ετών, τότε η εξωσωματική με μικρογονιμοποίηση ICSI είναι η μέθοδος επιλογής.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας ή θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη, συζητήστε το με το γιατρό σας.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ