Τη σημερινή εποχή με την πληθώρα διατροφικών επιλογών οι άνθρωποι τρώνε τροφές που βλάπτουν χωρίς να καταλαβαίνουν τις συνέπειες που είναι αρνητικές όχι μόνο για το σώμα αλλά και για τον εγκέφαλο.
Για τον σκοπό αυτό, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν έναν οδηγό με τις επιλογές που πρέπει να αποκλείσετε από την καθημερινή σας διατροφή, αν θέλετε να αποφύγετε προβλήματα όπως το εγκεφαλικό.
Ποιες τροφές είναι κακές για τον εγκέφαλο
Πολλές από τις ίδιες τροφές που είναι επιβλαβείς για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν επίσης να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με το Χάρβαρντ.
- Κόκκινο κρέας, βούτυρο, πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος: Όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , επομένως μακροπρόθεσμα τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, γνωστής ως LDL. Όταν συσσωρεύεται στις αρτηρίες μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η διατροφή που βασίζεται σε αυτά προκαλεί κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή άνοιας
- Πρόσθετα σάκχαρα: Τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα, όπως μπισκότα, αναψυκτικά, τεχνητοί χυμοί, σάλτσες κ.λπ., εμπίπτουν σε αυτήν την ομάδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Αυτή η ένωση ενεργοποιεί την κεντρική ζώνη ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως ένα φάρμακο, αλλά είναι η αιτία ασθενειών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία , οι οποίες είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου. Δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές, σπιτικές επιλογές.
- Λευκό αλεύρι: Όταν οι κόκκοι σιταριού ραφινάρονται στο μέγιστο, αφαιρούνται δύο βασικά και θρεπτικά συστατικά: οι φυτικές ίνες και το φύτρο . Ταυτόχρονα, προστίθενται και άλλες βιταμίνες. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί τροφή που είναι εύπεπτη και σας χορταίνει γρήγορα, αλλά με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί αιχμές γλυκόζης , με αποτέλεσμα αφού το φάτε να πεινάτε. Μακροπρόθεσμα, έχει επιβλαβή επίδραση στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και παχυσαρκία. Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέγετε ψωμιά, ζυμαρικά και χειροποίητα παρασκευάσματα με βάση το αλεύρι ολικής αλέσεως .
- Diet αναψυκτικά. Μια μελέτη στο περιοδικό Stroke συνέδεσε την τακτική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας. Ωστόσο, οι λόγοι της συσχέτισης δεν είναι σαφείς και η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα, οπότε η προειδοποίηση είναι προκαταρκτική, σημειώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο