Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) απευθύνει επείγουσα έκκληση προς όλους τους πολίτες που μπορούν να αιμοδοτήσουν, καθώς τα μειωμένα αποθέματα αίματος εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την κάλυψη των αναγκών σε νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΟΘΑ από τους Συλλόγους-μέλη της, οι ελλείψεις προκαλούν αναμονές, αναβολές και υπομεταγγίσεις πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.
Συγκεκριμένα, αναβολές μεταγγίσεων και υπομεταγγίσεις καταγράφονται στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας “Αγία Σοφία” στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, στο νοσοκομείο της Αθήνας “Λαϊκό”και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου.
Υπομεταγγίσεις αναφέρονται ακόμη στο νοσοκομείο της Αθήνας “Ιπποκράτειο”, καθώς και στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Πύργου, Αγρινίου και Ρόδου.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ΕΟΘΑ, σε αρκετές περιπτώσεις, ασθενείς λαμβάνουν μία μονάδα αίματος αντί των δύο που προβλέπονται για την προγραμματισμένη μετάγγισή τους.
Στην ανακοίνωση – έκκλησή της η ΕΟΘΑ τονίζει ότι “για τους ανθρώπους με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η τακτική μετάγγιση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας τους. Οι αναβολές και οι υπομεταγγίσεις επιβαρύνουν την υγεία, τη λειτουργικότητα και την καθημερινότητά τους. Η ανάγκη για αίμα, όμως, αφορά ολόκληρη την κοινωνία: ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις ή μεταμοσχεύσεις, ογκολογικούς ασθενείς, τραυματίες, επείγοντα περιστατικά και κάθε άνθρωπο που μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση”.