Επαναστατική πρόοδο στη διάγνωση όγκων στον εγκέφαλο μπορεί να φέρει ένα νέο «ταχύτατο» τεστ, μειώνοντας από εβδομάδες σε λίγες ώρες τον χρόνο αναμονής των ασθενών αναφορικά με το αν είναι καλοήθης ή κακοήθης ο όγκος στον εγκέφαλό τους.
Επί του παρόντος, οι ασθενείς συνήθως υπομένουν μια περίοδο αγωνιώδους αναμονής έξι έως οκτώ εβδομάδων για να ανακαλύψουν τον τύπο του όγκου στον εγκέφαλό τους. Αυτό το νέο διαγνωστικό εργαλείο που αλλάζει τα δεδομένα, οποίο αξιολογεί το DNA από δείγμα που λαμβάνεται από τον όγκο και παρέχει αποτελέσματα σε περίπου δύο ώρες, σύμφωνα με ειδικούς.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Nottingham University Hospitals NHS Trust (NUH) αξιολόγησαν το νέο τεστ σε 50 ασθενείς και όπως είπαν, με την έγκαιρη διάγνωση της φύσης του όγκου στον εγκέφαλο οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία πιο γρήγορα, ενώ η εξέταση μπορεί να βοηθήσει τις ομάδες των χειρουργών, ενώ εκτελούν επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματά της στην επιθεώρηση «Neuro-Oncology», η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι η νέα εξέταση ήταν «σύμφωνη με το πρότυπο περίθαλψης» για «το 90% των περιπτώσεων».
Η νέα μέθοδος ROBIN για τη διάγνωση των όγκων στον εγκέφαλο
Οι ερευνητές λένε ότι το νέο τεστ μπορεί να παρέχει διαγνωστικά αποτελέσματα σε λιγότερο από δύο ώρες από την λήψη δείγματος από τον όγκο και λεπτομερείς ταξινομήσεις όγκων μέσα σε λίγα λεπτά από την αλληλούχιση. Συνήθως, οι γιατροί πρέπει να στέλνουν δείγματα σε κεντρικές εγκαταστάσεις ανάλυσης για γενετική ανάλυση, με τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν μεγάλες αναμονές για να μάθουν τι είδους όγκο έχουν στο εγκέφαλό τους. Αυτή η μακρά αναμονή είναι «τραυματική» για τους ασθενείς και μπορεί να καθυστερήσει τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, ανέφεραν οι ειδικοί.
Αλλά η νέα μέθοδος, που ονομάζεται ROBIN («rapid nanopore brain intraoperative classification»), μπορεί ενδεχομένως να εξαλείψει αυτήν την καθυστέρηση, πρόσθεσαν. Ο καθηγητής Ματ Λους, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, ανέπτυξε μια μέθοδο για την αλληλούχιση συγκεκριμένων τμημάτων του ανθρώπινου DNA σε «μεγαλύτερο βάθος» χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές αλληλούχισης της Oxford Nanopore Technologies. Η ομάδα χρησιμοποίησε τώρα αυτή τη μέθοδο για να ελέγξει γενετικά δείγματα όγκων στον εγκέφαλο.
Ταχύτερο, ακριβέστερο και φθηνότερο το νέο τεστ
«Το τεστ δεν είναι μόνο ακριβέστερο και ταχύτερο, αλλά είναι και φθηνότερο από τις τρέχουσες μεθόδους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα κοστίζει περίπου 450 λίρες ανά άτομο (534 ευρώ_, πιθανώς λιγότερες. Το πιο σημαντικό είναι ότι προσφέρει αποτελέσματα στους ασθενείς όταν τα χρειάζονται», δήλωσε.
«Παραδοσιακά, η διαδικασία διάγνωσης όγκων στον εγκέφαλο ήταν αργή και δαπανηρή. Τώρα, με αυτή τη νέα τεχνολογία, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τους ασθενείς, επειδή μπορούμε να λαμβάνουμε απαντήσεις πολύ πιο γρήγορα, κάτι που θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη λήψη κλινικών αποφάσεων, σε μόλις δύο ώρες», πρόσθεσε ο νευροχειρουργός Δρ. Στιούαρτ Σμιθ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
«Οι ασθενείς δυσκολεύονται εξαιρετικά να περιμένουν πολλές εβδομάδες για αποτελέσματα και αυτό αυξάνει το άγχος και την ανησυχία σε μια ήδη πολύ δύσκολη περίοδο».