Οι επιστήμονες έχουν καθορίσει πόσες φορές θα πρέπει να μπορεί να καταπιεί ένας υγιής άνθρωπος μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και όσοι δεν τα καταφέρνουν ενδέχεται να πάσχουν από μια επικίνδυνη πάθηση.
Η δυσκολία στην κατάποση, γνωστή ιατρικά ως δυσφαγία, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνος, σοβαρές πνευμονοπάθειες ή άνοια.
Μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαπιστώσουν αν κάποιος πάσχει από δυσφαγία είναι το Τεστ Επαναλαμβανόμενης Κατάποσης Σάλιου (Repetitive Saliva Swallow Test).
Κατά τη διάρκεια αυτού του απλού τεστ, το οποίο μπορεί να γίνει και στο σπίτι, ο εξεταζόμενος προσπαθεί να καταπιεί όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να καταναλώσει φαγητό ή ποτό.
Στην μεγαλύτερη μελέτη του είδους της έως σήμερα, Ισραηλινοί επιστήμονες καθόρισαν το βασικό όριο φυσιολογικών καταπόσεων για υγιή άτομα, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.
- Ηλικίες 20–39 ετών: Κατά μέσο όρο 8,5 καταπόσεις σε 30 δευτερόλεπτα
- Ηλικίες 40–49 ετών: Περίπου 8 καταπόσεις
- Ηλικίες 50–59 ετών: Περίπου 7 καταπόσεις
- Ηλικίες 60–69 ετών: Περίπου 6,7 καταπόσεις
- Ηλικίες 70–79 ετών: Περίπου 6 καταπόσεις
- Ηλικίες 80 ετών και άνω: Περίπου 4,3 καταπόσεις
Αυτά τα όρια δίνουν στους γιατρούς ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση πιθανών προβλημάτων στην κατάποση και βοηθούν στον πρώιμο εντοπισμό επικίνδυνων παθήσεων όπως η δυσφαγία.
Όσοι δεν καταφέρνουν να πετύχουν τον αναμενόμενο αριθμό καταποσιών για την ηλικία τους, μπορούν να επισημανθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, καθώς μπορεί να κρύβονται σοβαρές παθήσεις πίσω από τη δυσφαγία, όπως πνευμονοπάθειες ή ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Τι λέει η μελέτη
Στο επιστημονικό περιοδικό Dysphagia, οι ερευνητές εξηγούν ότι η μελέτη τους είναι σημαντική, επειδή δείχνει ότι το φυσιολογικό εύρος καταπόσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θεωρούνταν σωστό σε προηγούμενες μελέτες.
Μάλιστα, παλαιότερο όριο για το Repetitive Saliva Swallow Test θεωρούσε ότι τρεις καταπόσεις ήταν επαρκείς για όλους τους ενήλικες, κάτι που τώρα αμφισβητείται.
«Το εύρημα αυτό ενισχύει την ανάγκη για πιο εμπεριστατωμένη μελέτη της εγκυρότητας των καθορισμένων ορίων, ειδικά στην πολύ προχωρημένη ηλικία» γράφουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.
Γιατί μειώνεται η ικανότητα κατάποσης με την ηλικία;
Οι ερευνητές αποδίδουν τη διακύμανση των αποτελεσμάτων σε φυσιολογικές αλλαγές στους μύες του λαιμού που επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας.
Επιπλέον, καταγράφηκαν διαφορές ανάμεσα στα φύλα:
- Οι άνδρες κατάφεραν κατά μέσο όρο 7,6 καταπόσεις
- Οι γυναίκες πέτυχαν κατά μέσο όρο 6,5 καταπόσεις
Η διαφορά αυτή ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες θεωρείται σημαντική και απαιτεί περαιτέρω έρευνα, καθώς ενδέχεται να επηρεάζει την αξιολόγηση της δυσφαγίας.

Η δυσφαγία συνήθως δεν είναι πάθηση από μόνη της, αλλά σύμπτωμα κάποιας άλλης ιατρικής κατάστασης.
Τα αίτια μπορεί να κυμαίνονται από ήπια προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα), μέχρι καρκίνο του στόματος ή του οισοφάγου — του σωλήνα που μεταφέρει την τροφή και τα υγρά στο στομάχι — καθώς και άνοια ή πνευμονοπάθειες.
Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί επίσης να είναι ένδειξη καρκίνου του λάρυγγα, όπως στην περίπτωση του Χολιγουντιανού σταρ Βαλ Κίλμερ ο οποίος έφυγε από τη ζωή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Αν και οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα του είδους του, αναγνωρίζουν ορισμένους σημαντικούς περιορισμούς.
Δεν πραγματοποιήθηκαν διαγνωστικές εξετάσεις στους συμμετέχοντες — παρόλο που έγινε αξιολόγηση της υγείας τους, κάποια άγνωστα προβλήματα μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα.
Κάθε συμμετέχων εξετάστηκε μόνο μία φορά, χωρίς να καταγραφεί αν είχε προηγουμένως καταναλώσει φαγητό ή ποτό, γεγονός που θα μπορούσε να αλλοιώσει την ικανότητα κατάποσης.
Παρά τους περιορισμούς, τα ευρήματα της μελέτης θεωρούνται σημαντικά για την πρώιμη ανίχνευση σοβαρών νοσημάτων μέσω ενός απλού τεστ που μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι.