Μια νεαρή κοπέλα από τις ΗΠΑ παραπονέθηκε για πονόδοντο και οι γιατροί υπέδειξαν λοίμωξη του ιγμορείου αλλά τελικά έπασχε από καρκίνο.
Η 25χρονη Νικόλ από την Νεβάδα έπασχε από καρκίνο των σιελογόνων αδένων.
Οι πρώτοι πόνοι χρονολογούνταν από το 2017. Εκείνη τη χρονιά, η 25χρονη υπέστη μόνιμο πόνο στα δόντια και τη γνάθο της. Οι αρχικές εξετάσεις από οδοντιάτρους και γιατρούς δεν αποκάλυψαν τίποτα το μη φυσιολογικό. Οι επαγγελματίες υγείας συνταγογράφησαν αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουν αυτό που θεώρησαν ότι ήταν πρόβλημα στα ιγμόρεια. Αλλά αυτή η θεραπεία δεν άλλαξε τίποτα.

Είχε καρκίνο και το ανακάλυψε από έναν πονόδοντο
Κατά τη λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών, οι γιατροί παρατήρησαν απώλεια οστού στη γνάθο. Ένας χειρουργός ανακάλυψε μια μάζα κοντά σε έναν γομφίο και πραγματοποίησε βιοψία. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν τον καρκίνο του σιελογόνου αδένα, αναφέρει το ρεπορτάζ της SUN.
Η Καναδική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει ότι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου των σιελογόνων αδένων είναι ένα ανώδυνο ογκίδιο στη γνάθο, το μάγουλο, το στόμα ή το λαιμό. Άλλα σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν πόνο που δεν υποχωρεί στην περιοχή αυτή, δυσκολία στο να ανοίξει διάπλατα το στόμα, μούδιασμα σε μέρος του προσώπου, κατάρρευση των μυών στη μία πλευρά του προσώπου, συσπάσεις των μυών του προσώπου, δυσκολία στην κατάποση κ.λπ.
Επί τριάντα ημέρες, η κοπέλα υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία, η οποία της προκάλεσε έντονο πόνο. «Σου καίει το δέρμα. Τα εγκαύματά μου ήταν μέσα στο στόμα μου και συνήθως τα συγκρίνω με την κατάποση οξέος ή γυαλιού. Ήταν αφόρητος πόνος και ήμουν απίστευτα κουρασμένη», ανέφερε η νεαρή γυναίκα σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun.
Έκανε επέμβαση για να κλείσει την τρύπα στο στόμα της και να τη βοηθήσει να μιλάει, να τρώει και να πίνει. Μετά την επέμβαση, ο πόνος επέμενε και τα δόντια της άρχισαν να κουνιούνται.
«Έχασα το χαμόγελό μου. Πάντα είχα αυτό το χαμόγελο. Και τώρα χάθηκε. Ήταν μια πραγματικά καταστροφική εμπειρία».
Πέθανε 8 χρόνια μετά
Μια βιοψία σύντομα επιβεβαίωσε ότι ο καρκίνος είχε επιστρέψει, το 2022. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση για την αφαίρεση επτά δοντιών και μεγάλου μέρους του στόματός της. Όμως ο καρκίνος επέστρεψε και πάλι και οι γιατροί πραγματοποίησαν μόσχευμα χρησιμοποιώντας δέρμα από το πόδι της για να ανακατασκευάσουν το εξωτερικό του προσώπου της. Η νεαρή γυναίκα πέθανε σε ηλικία 33 ετών, τον Ιανουάριο του 2025.
«Η Νικόλ ήταν το πιο όμορφο άτομο που ξέρω. Μου έμαθε να βλέπω την ομορφιά σε μέρη που ποτέ δεν πίστευα ότι θα κοιτούσα. Πάντα ζούσε τη ζωή στο έπακρο και όχι απλώς επιβίωνε. Ακόμη και όταν υπέφερε από αφόρητο πόνο, σκεφτόταν πώς να κάνει τους άλλους να νιώθουν λιγότερο μόνοι», της απέτισε είπε ο σύζυγός της, αποτίοντας φόρο τιμής.