Τα φασόλια προκαλούν αέρια λόγω της παρουσίας ολιγοσακχαριτών, κυρίως ραφινόζης και σταχυόζης. Πρόκειται για σύνθετους υδατάνθρακες που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χωνέψει ικανοποιητικά από μόνο του.
Όταν φτάνουν στο παχύ έντερο, οι ολιγοσακχαρίτες ζυμώνονται από τα βακτήρια που υπάρχουν στο γαστρεντερικό σύστημα, ως μέρος μιας φυσικής διαδικασίας. Το πρόβλημα είναι πως αυτή η ζύμωση παράγει αέρια παραπροϊόντα, όπως διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και υδρογόνο.
Αυτά τα αέρια ευθύνονται για το φούσκωμα και τις ενοχλήσεις που νιώθουν κάποιοι μετά την κατανάλωση φασολιών. Γι’ αυτό συνιστάται να τα μουλιάζεις καλά σε άφθονο νερό πριν τα βάλεις στην κατσαρόλα ή τη χύτρα.
Πόσο χρόνο πρέπει να μουλιάζουν τα φασόλια;
Πολλοί αναρωτιούνται πόσο χρόνο πρέπει να τα αφήνουν στο νερό. Το ιδανικό είναι να μουλιάσεις τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ πριν από το μαγείρεμα. Έτσι θα έχεις αρκετό χρόνο πριν τα βάλεις στη φωτιά. Κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος, τα φασόλια απελευθερώνουν σταδιακά τα αέριά τους στο νερό, κάτι που είναι μια αργή διαδικασία.
Μερικοί προτιμούν να προσθέτουν μερικές σταγόνες λεμόνι για να επιταχύνουν λίγο τη διαδικασία, αλλά ο ρόλος του λεμονιού είναι κυρίως να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά των φασολιών και να διευκολύνει την πέψη. Έτσι, μετριάζει και τα γαστρικά συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πειράζει αν βάλεις μόνο νερό για να ξεκινήσει η «καθαριστική» διαδικασία του οσπρίου. Συνιστάται να τα αφήσεις να μουλιάζουν τουλάχιστον 12 ώρες. Και πρόσεξε: ποτέ μη χρησιμοποιήσεις το ίδιο νερό για το μαγείρεμα των φασολιών!
Το νερό αυτό θα είναι γεμάτο με «αφρούς» που έχουν απελευθερωθεί από τα φασόλια. Άλλαξέ το αμέσως μόλις τα πας στην κατσαρόλα. Ιδανικά, άλλαξε το νερό του μουλιάσματος τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Όσο για τη διάρκεια του μουλιάσματος: μπορείς να τα αφήσεις λίγο παραπάνω, ανάλογα με το πόσα αέρια απελευθερώνουν στο νερό. Αν περάσουν 12 ώρες και δεν έχει αλλάξει τίποτα στο χρώμα ή τη μυρωδιά του νερού, αξίζει να τα αφήσεις λίγο ακόμα.