Πόσο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις μεταξύ των γυναικών άνω των 50 - iefimerida.gr

Πόσο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις μεταξύ των γυναικών άνω των 50

Πόσο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις μεταξύ των γυναικών άνω των 50
Πόσο έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις μεταξύ των γυναικών άνω των 50
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ΟΝS), ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών επιλέγουν για πολλούς και διάφορους λόγους να γίνουν ή να ξαναγίνουν μητέρες στη μέση ηλικία.

Ως εκ τούτου, οι εγκυμοσύνες και γεννήσεις από μεγαλύτερες μητέρες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας τεκνοποίησης στις γυναίκες και την αύξηση θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, σχολιάζει πάνω σε αυτό:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ακριβώς προσμετράται αυτή η αύξηση

H αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για την ακριβή αύξηση των γυναικών που γίνονται μητέρες μετά τα πενήντα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Guardia, οι γεννήσεις από γυναίκες άνω των 50 ετών εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιες - μόλις το 0,04% όλων των γεννήσεων στην Αγγλία- όμως από το 2012 έως το 2019 - ο αριθμός τους αυξήθηκε. Σύμφωνα με το ONS, υπήρξαν 824 νέες μητέρες ηλικίας άνω των 50 ετών κατά την περίοδο αυτή, από 701 τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Ο Δρ. Θ. Παράσχος εξηγεί ότι στα διαστήματα από 2016-18 και 2019-21 σημειώθηκε αύξηση κατά 15% στον αριθμό των γυναικών που γεννούν στην Αγγλία ηλικίας άνω των 50 ετών. Την περίοδο 2019-21 γέννησαν επτά γυναίκες άνω των 60 ετών, με δύο από αυτές να είναι άνω των 65 ετών.

Ποιες είναι αυτές οι γυναίκες

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες γυναικών που επιδιώκουν να μείνουν έγκυες, συνήθως με την βοήθεια τις εξωσωματικής (διαβάστε περισσότερα), πλησιάζοντας στα πενήντα ή λίγο πιο μετά, καθώς το όριο ηλικίας για θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει επεκταθεί νομικά. Οι πρώτες είναι γυναίκες που ίσως έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες να κάνουν παιδί νωρίτερα και δεν τα έχουν καταφέρει και έχουν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής αλλά συνεχίζουν να προσπαθούν. Η άλλη κατηγορία είναι γυναίκες που μπορεί να έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά, όμως έχουν χωρίσει και είναι με νέο σύντροφο με τον οποίο θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Το σχόλιο μου πάνω σε αυτό είναι ότι οι γυναίκες στα πενήντα πλέον έχουν όλο το δυναμικό να ζήσουν μια γεμάτη ζωή και φυσικά είναι λογικό να θέλουν να γίνουν ή να ξαναγίνουν μητέρες. Πολλές διάσημες προβάλλουν αυτή τη δυνατότητα μέσα από το δικό τους παράδειγμα, όπως το μοντέλο NaomiCampel, που απέκτησε το πρώτο της παιδί στα 51 και το δεύτερο στα 53, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τάσης προβολής των γυναικών που γεννούν αργότερα στη ζωή τους. Ο γιατρός τονίζει πάνω σε αυτό:

«Παρόλο που ο κόσμος ανησυχεί ότι τα περιστατικά των διάσημων μεγαλύτερων γυναικών που γίνονται μητέρες παραπλανούν κατά κάποιο τρόπο τις νεότερες σε ηλικία γυναίκες, ώστε να πιστεύουν ότι το αναπαραγωγικό τους παράθυρο είναι διευρυμένο, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι γενικά καλά ενημερωμένες για την γονιμότητά τους και τις εναλλακτικές παράτασης κι ότι οι λόγοι για την καθυστέρηση τεκνοποίησης δεν είναι η άγνοια ή η εμπιστοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά πραγματικά εμπόδια όπως η εύρεση κατάλληλου συντρόφου για τη δημιουργία οικογένειας σήμερα, τα διαζύγια και οι δεύτεροι γάμοι που προκύπτουν, τα οικονομικά προβλήματα ή ακόμα και η χρονοκαθυστέρηση από αποτυχημένες προσπάθειες για σύλληψη με την βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η απόφαση μιας γυναίκας να μείνει έγκυος σε αυτή την ηλικιακή φάση της ζωής της δεν θα πρέπει να παρθεί επιπόλαια και χωρίς να είναι καλά ενημερωμένη για τους κινδύνους και άλλες λεπτομέρειες.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Ενώ οι έγκυες άνω των 40 ετών δεν αναφέρονται πλέον ως «γηριατρικές» στο NHS, υπάρχουν τεκμηριωμένοι υψηλότεροι κίνδυνοι επιπλοκών από αυτή την ηλικία των πενήντα και μετά, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, του διαβήτη, της προεκλαμψίας και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με το National Childbirth Trust. Οι μεγαλύτερες μητέρες έχουν επίσης υψηλότερες πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού και χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα μωρά τους, όπως τα σύνδρομα Down, Edwards και Patau συμπληρώνει ο Δρ. Παράσχος. Επίσης, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να συλλάβουν ακόμα και με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης με δικά τους ωάρια και το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να προχωρήσουν με ωάριο δότριας (διαβάστε περισσότερα) που αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχία της εξωσωματικής αλλά και της γέννησης ενός υγιούς μωρού.

Προσωπικά όμως θα ήθελα να τονίσω ότι, παρόλο που η εγκυμοσύνη στα πενήντα θεωρείται υψηλού ρίσκου και πρέπει να παρακολουθείται στενά και να εκτιμηθούν η φυσική κατάσταση της γυναίκας καθώς και τα πιθανά προβλήματα υγείας πριν προχωρήσει, οι ιατρικοί κίνδυνοι πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τα οφέλη της δημιουργίας οικογένειας στις γυναίκες αυτής της ηλικίας, γιατί είναι πολλά και σημαντικά και κυρίως έχουν να κάνουν με την ευτυχία και το νόημα ζωής που χαρίζει ένα μωρό στη ζωή τους και τη μοναδικής αξίας ολοκλήρωση που βιώνουν μέσα από τον ρόλο της μητέρας.

O Δρ. Θάνος Παράσχος
O Δρ. Θάνος Παράσχος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε τις τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ