Πώς αντιμετωπίζεται η επίτοκος με υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19

Κορωνοϊός και έγκυος

Η είσοδος του ιού SARS–CoV-2 στη ζωή μας απαιτεί μια αυξημένη προσοχή και ανησυχία.

Αν και η Ελλάδα είναι από κείνες τις χώρες που έλαβε έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα του πληθυσμού, ακούγοντας από την πρώτη στιγμή τους ειδικούς επιστήμονες, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυοι, και κυρίως αυτές που είναι έτοιμες να γεννήσουν. 

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ότι τα μέτρα αλλά και οι οδηγίες για την προστασία των εγκύων είναι δεδομένα και πρέπει τηρούνται αυστηρά, καθώς οι έγκυες αποτελούν ευάλωτη στον ιό ομάδα. Τι γίνεται, όμως, όταν πλησιάζει η ώρα του τοκετού; Ιδιαίτερα αν πρόκειται για ύποπτη περίπτωση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα; Ο Δρ. Παράσχος μάς δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι σύμφωνα με όλα τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα, με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και του ΕΟΔΥ ισχύουν τα εξής: 

Πώς αντιμετωπίζεται ένα ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 επιτόκου;

Πηγαίνει αμέσως σε νοσοκομείο αναφοράς. Εκεί ο φυσιολογικός τοκετός καθώς και η καισαρική τομή γίνονται σε χώρο χειρουργείου που είναι απομονωμένος, έχει ροή αέρα από μέσα προς τα έξω (θετική πίεση) και διαθέτει ξεχωριστή είσοδο.

Το ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα επιτόκου (ετοιμόγεννης) οδηγείται κατευθείαν στην αίθουσα του σηπτικού χειρουργείου και παραμένει εκεί μέχρι τον τοκετό. Σε περίπτωση που ενδείκνυται η ολοκλήρωση του τοκετού με καισαρική τομή, η αναισθησιολογική εκτίμηση θα γίνεται υποχρεωτικά στον χώρο αυτό και
η επίτοκος θα πρέπει να φορά χειρουργική μάσκα.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να φοράνε όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (Μάσκα FFP2, προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου, στολή τύπου Tyvek, γάντια μιας χρήσεως με μακριά μανσέτα, σκούφο και ποδονάρια).

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η νοσηλευτική και ιατρική υπηρεσία για κλήση επιπλέον προσωπικού. Το ελάχιστο προσωπικό για τη διεκπεραίωση του τοκετού είναι μία μαία, δύο μαιευτήρες – γυναικολόγοι, ένας νεογνολόγος και σε περίπτωση καισαρικής τομής, ένας αναισθησιολόγος και ένας νοσηλευτής αναισθησίας.
Μετά το πέρας του τοκετού η λεχωίδα (η γυναίκα αμέσως μετά τον τοκετό) μεταφέρεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Επιτρέπονται οι ιατρικές επισκέψεις;

Στο  EmBIO παρακολουθούμε από κοντά όλες τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τα ζευγάρια που μας εμπιστεύονται, για το ιατρικό μας προσωπικό και για όλο το προσωπικό του Κέντρου μας, σας ενημερώνουμε για όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Μάλιστα, στην είσοδο του Κέντρου υπάρχει πλήρης έλεγχος στην υποδοχή των ζευγαριών, με την εξασφάλιση της σωστής χρήσης του αντισηπτικού χεριών, τη χρήση μάσκας και ποδοναρίων. Τα ραντεβού γίνονται αραιά το ένα από το άλλο, ανά 30 λεπτά. Αν τυχόν υπάρχουν 2-3 έγκυες στο ιατρείο, θα πρέπει να είναι σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους.

Η προσπάθεια τεκνοποίησης αναβάλλεται;

Η επιθυμία που νιώθει μια γυναίκα για να αποκτήσει παιδί είναι ιερή. Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να κρατήσει στην αγκαλιά της το δικό της μωρό. Κι όλο αυτά χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέτει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι, παρά το παγκόσμιο υγειονομικό σοκ που μας έχει αναγκάσει να πάρουμε έκτακτα μέτρα προστασίας, η επόμενη μέρα πλησιάζει. Η κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων είναι η καλύτερη λύση για όσους θέλουν να περιμένουν καλύτερες συνθήκες πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή προγραμματίσουν μια εγκυμοσύνη.  Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να μένουμε σπίτι, να κάνουμε σωστή διατροφή, να γυμναζόμαστε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Δεν απελπιζόμαστε, και με αισιοδοξία αξιοποιούμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 

Διαβάστε περισσότερα για τον κορωνοϊό και την εγκυμοσύνη εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ covid-19 λοίμωξη επίτοκος Θάνος Παράσχος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ