Το να καταναλώσει κανείς το βραδινό του γεύμα πριν τις 8 είναι σπάνιο, ειδικά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Παράγοντες όπως η εργασία και η οικογένεια καθορίζουν τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, αλλά, ιδιαίτερα τον χειμώνα, η προσαρμογή σε ένα γεύμα πριν τις 8 το βράδυ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.
Ο καθηγητής Mauro Minelli, κλινικός ανοσολόγος και ειδικός στη Διατροφή Ανθρώπου, εξηγεί ότι η ώρα του δείπνου επηρεάζει τόσο τον μεταβολισμό όσο και την υγεία του εντέρου, αναφέρει η ιταλική Il messaggero.
Τους χειμερινούς μήνες η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνεται, η καύση θερμίδων επιβραδύνεται και η πέψη γίνεται πιο αργή.
Ο Minelli το περιγράφει με μια απλή εικόνα: «Είναι σαν ένα γραφείο. Το πρωί και το μεσημέρι το γραφεί λειτουργεί στο μέγιστο, ορμόνες όπως η ινσουλίνη διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα σάκχαρα και τα λίπη. Το βράδυ, το σώμα προετοιμάζεται για ύπνο, άρα η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνεται και η ικανότητα καύσης θερμίδων περιορίζεται».
Το να δειπνεί κανείς αργά, ειδικά τον χειμώνα, σημαίνει ότι ζητάμε από το «μεταβολικό προσωπικό» να κάνει υπερωρίες.
Επιπλέον, το έντερο και το μικροβίωμά του είναι επίσης ευαίσθητα στους κιρκάδιους ρυθμούς. Ένα βαρύ ή πολύ αργά βραδινό, ιδιαίτερα πλούσιο σε λιπαρά, μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα ακριβώς όταν οι λειτουργίες της πέψης επιβραδύνονται. Το φαγητό παραμένει περισσότερο στο στομάχι και στο έντερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, φουσκώματος και κακής πέψης.
Τα θετικά ενός γεύματος νωρίς το βράδυ -Ποια είναι η σωστή ώρα;
Ένα δείπνο νωρίς μειώνει τον κίνδυνο υψηλής γλυκόζης μετά το γεύμα, βελτιώνει τον μεταβολισμό και υποστηρίζει την ισορροπία του μικροβιώματος.
Η συνιστώμενη ώρα σύμφωνα με τον Minelli είναι μεταξύ 18:00 και 19:30, με ανώτατο όριο τις 20:00, ώστε να επιτρέπεται στον οργανισμό αρκετός χρόνος για πέψη πριν τον ύπνο.
Η μετάβαση σε γεύματα πιο νωρίς μπορεί να γίνει σταδιακά, μεταθέτοντας το δείπνο 10-15 λεπτά νωρίτερα κάθε λίγες ημέρες. Για το βράδυ, προτιμώνται ελαφριές, πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές και μαγειρεμένα λαχανικά, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να καταναλώνονται αλλά σε μετρημένες ποσότητες.
Επίσης, βοηθά η προσθήκη ενός ισορροπημένου απογευματινού σνακ (γιαούρτι, ξηροί καρποί ή φρούτο) για να μην φτάνει κανείς στο δείπνο πολύ πεινασμένος και για να αποφεύγονται οι υπερφαγίες.
Για ένα πιο ελαφρύ και εύπεπτο δείπνο, ο Minelli προτείνει άπαχες πρωτεΐνες (ψάρι, όσπρια, λευκά κρέατα) και μαγειρεμένα λαχανικά, που συνήθως είναι πιο ανεκτά το βράδυ. Οι υδατάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν επιλογή αλλά σε μετρημένες μερίδες.
Στην ουσία, όπως εξηγεί ο ειδικός, το «πότε» είναι τόσο σημαντικό όσο το «τι».
Μια ιδανική συνταγή είναι η ελαφριά σούπα με κόκκινες φακές, κουρκουμά και σπανάκι: γρήγορη, θρεπτική και εύπεπτη, ιδανική για γεύμα νωρίς το βράδυ.