Παρβοϊός: Πώς μεταδίδεται η νόσος και πόσο πρέπει να ανησυχούμε -Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές - iefimerida.gr

Παρβοϊός: Πώς μεταδίδεται η νόσος και πόσο πρέπει να ανησυχούμε -Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές

χερι ενηλικας μωρο
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H λοίμωξη από τον παρβοϊό που οδήγησε στον θάνατο ένα κοριτσάκι μόλις 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ανησυχία, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Ο ΕΟΔΥ απέστειλε έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας ώστε να τους ενημερώσει για συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά παιδικού σταθμού - νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο θάνατος του μικρού κοριτσιού τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου δύο μήνες.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση μετά την έξαρση 11 κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού σε παιδικό σταθμό.

Λοίμωξη στα παιδιά και τους ενήλικες

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό είναι μια κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια. Στα περισσότερα παιδιά, η λοίμωξη από παρβοϊό είναι ήπια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία, σημειώνει η Mayo Clinic, το έγκριτο αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο. Ένα έντονο κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι της λοίμωξης από τον παρβοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Eπισημαίνεται ότι σε ορισμένους ενήλικες η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή. Η λοίμωξη από παρβοϊό σε ορισμένες εγκύους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο. Η λοίμωξη είναι επίσης πιο σοβαρή για άτομα με ορισμένα είδη αναιμίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σημειώνεται.

Συμπτώματα του παρβοϊού στα παιδιά

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από παρβοϊό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου που νοσεί.

Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της λοίμωξης από παρβοϊό στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Αναστατωμένο στομάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Ρινική καταρροή
  • Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο.

Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο του παιδιού ένα χαρακτηριστικό φωτεινό κόκκινο εξάνθημα, συνήθως και στα δύο μάγουλα. Τελικά, μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον κορμό, τους μηρούς και τους γλουτούς, όπου το εξάνθημα έχει ροζ, δαντελωτή, ελαφρώς ανάγλυφη εμφάνιση. Το εξάνθημα μπορεί να έχει φαγούρα, ιδίως στα πέλματα των ποδιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικά, το εξάνθημα εμφανίζεται κοντά στο τέλος της ασθένειας. Είναι πιθανό να συγχέεται το εξάνθημα με άλλα ιογενή εξανθήματα ή ως παρενέργεια που σχετίζεται με φάρμακα. Το εξάνθημα μπορεί να έρχεται και να φεύγει για έως και τρεις εβδομάδες, ενώ γίνεται πιο ορατό όταν το παιδί εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή περνάει χρόνο στον ήλιο.

Συμπτώματα παρβοϊού σε ενήλικες

Οι ενήλικες δεν εμφανίζουν συνήθως το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο μάγουλο. Αντίθετα, το πιο εμφανές σύμπτωμα της λοίμωξης από παρβοϊό στους ενήλικες είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, που διαρκεί ημέρες έως εβδομάδες.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι τα χέρια, οι καρποί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.

Πότε συστήνεται η επίσκεψη σε γιατρό

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την έκθεση της Mayo Clinic, o ασθενής δεν χρειάζεται να επισκεφθεί γιατρό για τη λοίμωξη από τον παρβοϊό. Εάν όμως ασθενής ή το παιδί του έχει κάποια υποκείμενη πάθηση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, συνιστάται να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καταστάσεις που συνιστάται η επίσκεψη σε γιατρό περιλαμβάνουν:

  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εγκυμοσύνη

Πώς μεταδίδεται ο παρβοϊός

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 προκαλεί λοίμωξη. Αυτός είναι διαφορετικός από τον παρβοϊό που παρατηρείται σε σκύλους και γάτες, οπότε δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Η λοίμωξη από τον ανθρώπινο παρβοϊό είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου κατά τη διάρκεια επιδημιών τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από αυτόν οποιαδήποτε στιγμή του έτους.

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, όπως ακριβώς και το κρυολόγημα, συχνά μέσω της αναπνοής, του βήχα και του σάλιου, οπότε μπορεί να μεταδοθεί μέσω της στενής επαφής μεταξύ των ανθρώπων και της επαφής από χέρι σε χέρι.

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μια έγκυος που φέρει τη λοίμωξη μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο μωρό της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ασθένεια είναι μεταδοτική την εβδομάδα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, ο ενήλικας ή το παιδί του δεν θεωρούνται πλέον μεταδοτικοί και δεν χρειάζεται να απομονωθούν.

Επιπλοκές

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με αναιμία. Η λοίμωξη από παρβοϊό σε άτομα με αναιμία μπορεί να σταματήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και να προκαλέσει κρίση αναιμίας.

Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ο παρβοϊός μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αναιμία και συναφείς επιπλοκές σε αγέννητα παιδιά γυναικών που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η λοίμωξη από παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει μερικές φορές τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου. Αν και ασυνήθιστο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια. Ο κίνδυνος για το έμβρυο φαίνεται να είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο παρβοϊός σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή αναιμία, η οποία μπορεί να προκύψει από μόλυνση από τον ιό HIV, θεραπείες καρκίνου, φάρμακα κατά της απόρριψης που χρησιμοποιούνται μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Πρόληψη από τον παρβοϊό

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ανθρώπινο παρβοϊό. Μόλις μολυνθεί κάποιος από τον παρβοϊό, αποκτά ισόβια ανοσία. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης πλένοντας συχνά τα χέρια του και τα χέρια του παιδιού του, να μην αγγίζει το πρόσωπό του, να αποφεύγει ανθρώπους που είναι άρρωστοι και να μη μοιράζεται τρόφιμα ή ποτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ