fbpx Ουρολοιμώξεις: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΑΝΤΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ

Ουρολοιμώξεις: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Ματθαίος Φαλάγγας Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Δ΄ Παθολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
19|11|2019 | 10:00
Ματθαίος Φαλάγγας Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Δ΄ Παθολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Οι ουρολοιμώξεις είναι κοινές μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος και η συχνότητα τους στο γενικό πληθυσμό εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία.

Προκαλούνται συνήθως από βακτήρια και μύκητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Το πιο συχνό αίτιο είναι το κολοβακτηρίδιο, ένα μικρόβιο που υπάρχει φυσιολογικά στο έντερο των ανθρώπων και κάτω από ορισμένες συνθήκες δημιουργεί ουρολοίμωξη. Άλλα, λιγότερο συχνά αίτια ουρολοιμώξεων, είναι στελέχη μικροβίων όπως ο Πρωτέας, η Κλεμπσιέλλα, ο Εντερόκοκκος, και ο Σταφυλόκοκκος.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων είναι η συχνουρία, το τσούξιμο / πόνος στην ούρηση, ο πυρετός (ειδικά υψηλός πυρετός και πόνος στην περιοχή των νεφρών μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή πυελονεφρίτιδα) και η αιματουρία.

Θεραπεία

Τα αντιβιοτικά είναι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης των ουρολοιμώξεων. Χρειάζεται προσεκτική επιλογή του αντιβιοτικού και χρήση για κατάλληλο χρονικό διάστημα ώστε να επιτυγχάνεται η θεραπεία της ουρολοίμωξης με αποφυγή όσο το δυνατόν των ανεπιθύμητων δράσεων του αντιβιοτικού καθώς και την αποφυγή της ολοένα αυξανόμενης αντοχής των μικροβίων στα φάρμακα λόγω της κατάχρησης των αντιβιοτικών. Μερικές περιπτώσεις ασθενών με υποτροπιάζουσα ή δυσκολο-θεράπευτη ουρολοίμωξη χρειάζονται γνώσεις και εμπειρία ειδικού Λοιμωξιολόγου γιατρού.

Προφύλαξη

Θα πρέπει οι γυναίκες να αποφεύγουν το υπερβολικό πλύσιμο και τη χρήση αντισηπτικών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς αυτά προκαλούν ελάττωση της της φυσιολογικής χλωρίδας, δηλαδή της ποσότητας των φυσιολογικών μικροβίων της περιοχής. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ο έλεγχος ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Επίσης υπάρχει σχετική βιβλιογραφία για την χρήση προβιοτικών από το στόμα ή ενδοκολπικά.

Ματθαίος Φαλάγγας Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Δ΄ Παθολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Ματθαίος Φαλάγγας Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Δ΄ Παθολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ουρολοιμώξεις και φύλο

Oι ουρολοιμώξεις είναι γενικώς συχνότερες στα κορίτσια και στις γυναίκες. Από 1 έως 15 ετών, τα κορίτσια εμφανίζουν περίπου 10 φορές συχνότερα ουρολοίμωξη απ’ ότι τα αγόρια ίδιας ηλικίας καθώς και σε άτομα 16-40 ετών οι ουρολοιμώξεις είναι 20 φορές συχνότερες στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Σε άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών η διαφορά μικραίνει και οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές και στα δυο φύλα.

Ο λόγος που οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες δεν είναι ξεκάθαρα γνωστός, φαίνεται όμως ότι σχετίζεται με ορμονικά αίτια και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ουρολοιμώξεις και σεξ

Η ουρολοίμωξη δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με άλλα λόγια δεν μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με την σεξουαλική επαφή. Όμως, μερικές φορές η σεξουαλική επαφή μπορεί να σχετίζεται με ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης. Αυτό το φαινόμενο αφορά κυρίως γυναίκες, οι οποίες μπορεί να εμφανίσουν συμπωματική ουρολοίμωξη (συνήθως κυστίτιδα) μετά από σεξουαλική επαφή. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η προώθηση μικροβίων των ιδίων των γυναικών (που υπάρχουν στο μπροστινό τμήμα της ουρήθρας) προς την ουροδόχο κύστη κατά την διάρκεια της επαφής.

Ουρολοιμώξεις και καλοκαίρι

Σε μελέτη που κάναμε και δημοσιεύτηκε σε έγκριτο διεθνές περιοδικό και αφορά νέα κορίτσια και ηλικιωμένες γυναίκες, φαίνεται ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης ουρολοιμώξεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης του ιδρώτα, υπάρχει ελάττωση της ποσότητας των ούρων και αύξηση των μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα. Για αυτό και θα πρέπει να φροντίζει κανείς να ενυδατώνεται σωστά και δεύτερον, διότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικών επαφών.

του Ματθαίου Φαλάγγα

Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, Διευθυντή Δ΄ Παθολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ