fbpx «Σαν να σκαρφαλώνεις ένα βουνό και κάτι να σε σπρώχνει προς τα πίσω» -Oλα όσα δεν ξέρεις για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΥΓΕΙΑ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΥ

«Σαν να σκαρφαλώνεις ένα βουνό και κάτι να σε σπρώχνει προς τα πίσω» -Oλα όσα δεν ξέρεις για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Τι είναι;
21|02|2020 | 10:34
Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Τι είναι; /Φωτογραφία: Shutterstock

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ): Μια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, τα αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Πόσοι όμως γνωρίζουν για την ΠΑΥ; Το PH HUMAN ebook, είναι ένας πρώτος οδηγός για τους ασθενείς, τους φροντιστές, τις οικογένειές τους και φίλους τους. Ένα ψηφιακό ταξίδι που δημιούργησε η Actelion, εταιρεία του ομίλου Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson, έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή.

Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Πως μπορεί να νιώθει κάποιος με ΠΑΥ;

«Θα περιέγραφα την ΠΑΥ σαν να είσαι σε ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να τρέξει με περισσότερα από 10 χλμ/ώρα» αναφέρει ένας ασθενής με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, και ίσως αυτό να είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του πώς μπορεί να νιώθει κάποιος με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. Και μπορεί οι υπόλοιποι άνθρωποι να μην το κατανοούν, αλλά τα άτομα που νοσούν, μπορεί να δυσκολεύονται ακόμα και στις απλές καθημερινές συνήθειες και εργασίες που θεωρούμε δεδομένες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης;

Τα πρώτα συμπτώματα παρατηρούνται στην διάρκεια καθημερινών σωματικών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας, το τρέξιμο, το περπάτημα σε ανηφόρα ή η μεταφορά μιας βαριάς τσάντας. Καθώς όμως η ΠΑΥ εξελίσσεται, αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να γίνουν συχνότερα και μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν τον ασθενή στην καθημερινότητά του.

Σε ποιον μπορεί να εμφανιστεί η ΠΑΥ και πόσο συχνή είναι;

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι μια σπάνια πάθηση, η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας. Βέβαια, μόνο 15-60 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού πλήττονται από την νόσο αυτή και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης. Συχνά είναι ιδιοπαθής, που σημαίνει ότι δεν συνδέεται με κάποια άλλη κατάσταση ενώ σπανίως είναι κληρονομική. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΠΑΥ μπορεί να σχετίζεται και με άλλες καταστάσεις, όπως η συγγενής καρδιοπάθεια ή η νόσος του συνδετικού ιστού.

Ποια είναι η διάγνωση και η θεραπεία της ΠΑΥ;

Η ΠΑΥ είναι μια εξελισσόμενη νόσος και ο ρυθμός επιδείνωσης της ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις, ωστόσο, η διάγνωσή της είναι δύσκολη. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα (δύσπνοια, ζάλη και κόπωση) είναι συνήθη και μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με πολλές άλλες, πιο συχνές καταστάσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή η άπνοια ύπνου.

Στο διαθέσιμο PH Human ebook, οι ασθενείς μπορούν μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν για το πώς η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον τους, ενώ περιλαμβάνονται και πρακτικές συμβουλές οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ