fbpx Οι αξίες μιας πρότυπης Χειρουργικής Κλινικής Μαστού | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΥΓΕΙΑ

Οι αξίες μιας πρότυπης Χειρουργικής Κλινικής Μαστού

Ο Αθανάσιος Πολυχρόνης
28|11|2019 | 12:00
Ο Αθανάσιος Πολυχρόνης

Ο καρκίνος του Μαστού είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στον δυτικό κόσμο και η πλέον συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες με 1,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, από τα οποία το 27,3 % εμφανίζεται στη Ευρώπη.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου συνεχώς αυξάνει, ενώ ποσοστό 70-75 % των νέων περιπτώσεων εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Η ανίχνευση του Καρκίνου του Μαστού αποσκοπεί στην πραγματικότητα στην πρώιμη ανίχνευση – διάγνωση της νόσου και κατ’ επέκταση στον πληθυσμιακό έλεγχο με κλινική εξέταση , αυτοεξέταση, υπερηχογράφημα και μαστογραφία. Ο πληθυσμιακός αυτός έλεγχος έχει ως σκοπό την ανακάλυψη ενός καρκίνου σε ασυμπτωματικό στάδιο, στοχεύοντας σε αυξημένες πιθανότητες θεραπείας και μειώνοντας τις επιπτώσεις μιας προχωρημένης νόσου.

«Η εξέταση για την ανίχνευση του Καρκίνου του Μαστού πρέπει να είναι ΑΠΛΗ για να μπορεί να την κάνει κάθε γυναίκα, ΑΠΟΔΕΚΤΗ για να μπορεί να την δεχθεί εύκολα κάθε γυναίκα, ΑΚΡΙΒΗΣ ώστε να μας εξασφαλίζει, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ώστε να είναι πραγματοποιήσιμη, ΕΥΑΊΣΘΗΤΗ και ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΈΝΗ ώστε να μην έχει μεγάλη πιθανότητα λάθους», εξηγεί ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, χειρουργός ογκολόγος κ. Αθανάσιος Πολυχρόνης και προσθέτει: «Εάν θέλουμε να προλάβουμε την ανάπτυξη μιας νόσου και έγκαιρα να την διαγνώσουμε πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για την νόσο αυτή και επίσης να ξέρουμε τι δυνατότητες έχουμε. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή η ανακάλυψη της νόσου όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ξεκίνημα της».

Κάθε γυναίκα είναι υποψήφια να αναπτύξει καρκίνο στο μαστό της. Οι αιτιολογικοί παράγοντες ανάπτυξης του Καρκίνου του Μαστού είναι περισσότεροι από ένας. Η αιτιολογία των περισσοτέρων καρκίνων του μαστού είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παράγοντες κινδύνου είναι η εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία, η πρώιμη έναρξη της περιόδου, η μη τεκνοποίηση , η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία. Η εξωγενής λήψη ορμονών (κυρίως οιστρογόνων) με την μορφή αντισυλληπτικών ή ως θεραπεία υποκατάστασης (στην εμμηνόπαυση) αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξής του, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διάρκεια χορήγησής τους.

Όταν στο ιστορικό της οικογένειας υπάρχει Καρκίνος του Μαστού η επικινδυνότητα αυξάνει. Μία γυναίκα με πάσχοντες συγγενείς α’ βαθμού έχει δύο έως τρείς φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο από μία γυναίκα χωρίς ιστορικό στην οικογένεια. Η παχυσαρκία, η χρήση καπνού και αλκοόλ συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξής καρκίνου μαστού.

Ο Αθανάσιος Πολυχρόνη
Ο Αθανάσιος Πολυχρόνης, Χειρουργός Διευθυντής Ά Χειρουργικής Κλινικής Μαστού, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

«Η πρώιμη διάγνωση, λοιπόν, μπορεί να επιτευχθεί με την ετήσια ιατρική εξέταση, την μηνιαία αυτοεξέταση, το υπερηχογράφημα, τη μαστογραφία, την παρακέντηση της ύποπτης περιοχής και την κυτταρολογική εξέταση του υλικού και, τέλος, την βιοψία της εν λόγω βλάβης. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην πλήρη ίαση και σε μικρότερης έκτασης χειρουργικές επεμβάσεις και επώδυνές θεραπείες», τονίζει ο κ. Πολυχρόνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Χειρουργική Κλινική Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center , ακολουθεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές και θέτει ως κύριο στόχο της την πρώιμη διάγνωση του Καρκίνου.

Με μακροχρόνια εμπειρία, η ιατρική ομάδα της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού αναλαμβάνει την κλινική εξέταση, την προεγχειρητική διάγνωση και ταυτοποίηση των βλαβών, καθώς και τον προγραμματισμό της απαραίτητης χειρουργικής αντιμετώπισης και μετεγχειρητικής θεραπείας. Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο λειτουργίας και παρεχόμενων υπηρεσιών της καλύπτει: Ψηφιακή μαστογραφία με νέο ψηφιακό Μαστογράφο, το νεότερο και πληρέστερο μοντέλο της κατηγορίας του. Υπερηχογράφημα μαστών – ελαστογραφία με υψηλής ευκρίνειας μηχανήματα υπερήχων, καθώς και στερεοτακτική εντόπιση βλαβών. Το Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου στελεχωμένο από Χειρουργούς Ογκολόγους, Παθολόγους Ογκολόγους, Ακτινοθεραπευτές, Παθολογοανατόμους και εξειδικευμένους ακτινολόγους, εξετάζει και προτείνει θεραπευτικές λύσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η ψυχολογική υποστήριξη και συμπαράσταση καθώς και η γενετική συμβουλευτική ενημέρωση είναι πάντοτε στην διάθεση των ασθενών μας. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τις ηλικιωμένες καρκινοπαθείς ασθενείς μας.

Το εξειδικευμένο Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης της Κλινικής μας συμβάλει στην ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών μας, ώστε η οποιαδήποτε προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή να γίνεται απόλυτα κατανοητή και αντιληπτή από τις ασθενείς. Η συζήτηση μαζί τους βοηθά ώστε να συμμετέχουν στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τη συνυπάρχουσα νοσηρότητα.

Η μακροχρόνια και συνεχής συνεργασία της Κλινικής με τον σύλλογο καρκινοπαθών ασθενών ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ μας δίνει την χαρά και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Στη βάση μιας καθετοποιημένης λειτουργίας και σε άμεση συνεργασία με τον διαγνωστικό-εργαστηριακό τομέα και κάθε τμήμα του νοσηλευτικού κέντρου, η Χειρουργική Κλινική Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center εγγυάται μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

του Αθανάσιου Πολυχρόνη, Χειρουργού, Διευθυντή Ά Χειρουργικής Κλινικής Μαστού, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

ΣΧΟΛΙΑ