Η Ογκολογία στην εποχή της Πανδημίας - iefimerida.gr

Η Ογκολογία στην εποχή της Πανδημίας

Γιατρός με την κορδέλα της μάχης του καρκίνου παρηγορεί ασθενή
Γιατρός με την κορδέλα της μάχης του καρκίνου /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση της πανδημίας του Covid 19, προκαλώντας παγκόσμια υγειονομική κρίση με επιπτώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό των ανεπτυγμένων χώρων. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση οδήγησε σε μια σειρά προβλημάτων και παρενεργειών στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών αλλά και στην λειτουργία των παροχών ογκολογικής φροντίδας.

Το πρώτιστο μέλημα της χρονιάς που έρχεται 2021 είναι παράλληλα με τη χρήση τον εμβολίου η λήψη μέτρων για την ΑΣΦΑΛΗ φροντίδα αυτών των ασθενών. Πρακτικά, δηλαδή, να διατηρήσουμε τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και το υγειονομικό προσωπικό τον ογκολογικών μονάδων ασφαλείς χωρίς να ελαττώσουμε την παροχή της ογκολογικής φροντίδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασφάλεια ασθενών με νεοπλασματική νόσο

Αναφορές από την εμπειρία του πρώτου χρόνου της πανδημίας έδειξαν ότι ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο, είτε έπαιρναν θεραπεία, είτε ήταν χωρίς θεραπεία, έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον Covid 19. Στην προσπάθεια προφύλαξης των ασθενών, πολλά ογκολογικά κέντρα ανά τον κόσμο εφαρμόζουν την τηλεφωνική ιχνηλάτηση συνήθως 2 ημέρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού για θεραπεία. Τα ερωτήματα ήταν: παρουσία βήχα, υποψία δυσκολίας στην αναπνοή, μυϊκοί πόνοι, πυρετός και έκθεση σε άτομο με νόσο. Η δεύτερη προσπάθεια είναι η εφαρμογή της θεραπείας σε Covid –free τμήματα αφού υπήρχε screening των ασθενών με καρκίνο με Rapid Test σε υποδομές εκτός νοσοκομείων. Σε θετικούς ασυμπτωματικούς ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να γίνει σύσταση παραμονής 1 εβδομάδος στο σπίτι, επαναξιολόγηση με Rapid Test και κατόπιν επανένταξη στη θεραπεία τους. Σε θετικούς συμπτωματικούς ασθενείς με νεόπλασμα και ανάλογα με την βαρύτητα σχεδιάζεται η επανέναρξη της αντινεοπλασματικής θεραπείας, ευθύς μόλις οι λοιμωξιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ασφάλεια περιβάλλοντος – συγγενών ασθενείς

Εάν κάποιος από το περιβάλλον του ασθενή βρεθεί θετικός ή νοσήσει, πρέπει να απομακρυνθεί ο ασθενείς και να κάνει Covid Test. Τα ογκολογικά κέντρα πρέπει επίσης να έχουν ΑΥΣΤΗΡΕΣ προδιαγραφές στο επισκεπτήριο και βέβαια να αυξήσουν την νοσηλευτική επαγρύπνηση στην παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών.

Ασφάλεια υγειονομικών

Αναμφίβολα οι εργαζόμενοι στις υποδομές υγείας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν με Covid 19. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3,8-10% των κρουσμάτων Covid στην Κίνα, Ιταλία και Ισπανία ήταν εργαζόμενοι στο νοσοκομεία (ιατροί - νοσηλευτές - υπόλοιπο προσωπικό). Υπάρχουν αρκετές κατευθυντήριες οδηγίες για την προφύλαξη του προσωπικού. Ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει την εφαρμογή προφύλαξης με ειδική ένδυση στο προσωπικό και το κορμό και ειδικές οδηγίες αποστείρωσης των νοσηλευτικών χώρων και εφαρμογή μοριακού και rapid test αν εκθέτουν χωρίς ΣΩΣΤΗ προφύλαξη σε Covid θετικούς ασθενείς.

Συμπερασματικά

Αυτή την στιγμή που υπάρχει κορύφωση της κρίσης θα πρέπει κάθε ογκολογικό κέντρο να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ τους ασθενείς του, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτό. Τα συστήματα υγείας παρά την πίεση που έχουν δεχθεί προσπαθούν να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο. Η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και ο επερχόμενος εμβολιασμός είναι η μοναδική προσέγγιση για την επάνοδο στην θεραπευτική «κανονικότητα’» των ογκολογικών αρρώστων. Τελειώνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ

Ο Δρ. Ιωάννης Σπηλιώτης
Ο Δρ. Ιωάννης Σπηλιώτης

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Σπηλιώτης, Διευθυντής Χειρουργικής - ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ