Οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη διαχείριση κατ’ οίκον ασθενούς, επιβεβαιωμένου ή υπόπτου, με κορωνοϊό | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

Οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη διαχείριση κατ’ οίκον ασθενούς, επιβεβαιωμένου ή υπόπτου, με κορωνοϊό

κορωνοϊός ΕΟΔΥ
Κορωνοϊός / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οδηγίες για διαχείριση κατ’ οίκον ασθενούς, επιβεβαιωμένου ή υπόπτου, με κορωνοϊό δίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, θεωρώντας βαρύνουσας σημασίας τόσο τη φροντίδα ασθενούς στο σπίτι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο όσο και του επιβεβαιωμένου ή και υπόπτου με κορωνοϊό ατόμου, συνέταξε συγκεκριμένες οδηγίες, και προτείνει η κατ' οίκον παρακολούθηση του ασθενούς να γίνεται μετά από κατάλληλο σχεδιασμό, με την επίβλεψη των κρατικών δομών και τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Οι οδηγίες για διαχείριση κατ’ οίκον ασθενούς, επιβεβαιωμένου ή υπόπτου με κορωνοϊό

Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες της ΕΠΕ επισημαίνουν πως οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 (εμπύρετο, βήχας, κεφαλαλγία, φαρυγγοδυνία, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, θωρακαλγία) θα πρέπει αμέσως να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR) και, εν αναμονή του αποτελέσματος, θα πρέπει να απομονώνονται και από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συστήνεται επίσης η επανάληψη ελέγχου PCR (μέσα σε 1-2 μέρες), ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή κλινική-επιδημιολογική υποψία ή και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενούς. Σημεία-κλειδιά για την ασφαλή διαχείριση των ασθενών είναι η ηλικία, η εμμονή συμπτωμάτων, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων καθώς και η πτώση κορεσμού οξυγόνου.

Θεωρείται απαραίτητη η προμήθεια οξυμέτρου για τακτικές μετρήσεις του κορεσμού, καθώς και η καθημερινή επικοινωνία με τον πνευμονολόγο.
Οι γιατροί που υποστηρίζουν κατ' οίκον ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, δεν πρέπει να χορηγούν καμία ειδική θεραπεία έναντι της COVID-19 πνευμονίας, αλλά να στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, συστήνοντας ανάπαυση, επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση, ή με χορήγηση αντιπυρετικών, ενώ δεν συστήνεται προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συστήνεται επίσης ο ενδελεχής έλεγχος των ασθενών που νόσησαν από πνευμονία, με αξονική θώρακος και λειτουργικό έλεγχο πνευμόνων, εντός τριών μηνών από την έξοδό τους από το νοσοκομείο, με σκοπό να αποσαφηνιστούν τυχόν επιπτώσεις στους πνεύμονες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής ΕΚΠΑ, τόνισε ότι «η σωστή παρακολούθηση του ασθενούς με COVID-19, είτε στο σπίτι είτε μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιβίωσή του, αλλά και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ