Νέα μελέτη: Ποια είναι η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Ομικρον - iefimerida.gr

Νέα μελέτη: Ποια είναι η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Ομικρον

εμβόλιο
Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μελέτη διερευνά τη βαρύτητα του κορωνοϊού από την Ομικρον, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου.

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό The Lancet Infectious Diseases αναφέρεται ότι η επικράτηση του στελέχους Ομικρον μείωσε κατά δύο τρίτα τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος Δέλτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα. Παρόλο που η αναμνηστική δόση παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία έναντι του στελέχους δέλτα, προσφέρει επίσης αυξημένη προστασία και έναντι του στελέχους όμικρον, συγκριτικά με όσους είχαν περάσει 25 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Η πιθανότητα επαναμόλυνσης με την Ομικρον ήταν 10 φορές μεγαλύτερη

Σε μία μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου που διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μεταξύ 1 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου 2021, μελετήθηκε το αποτέλεσμα της λοίμωξης σε ασθενείς που νόσησαν από στέλεχος δέλτα και ασθενείς με στέλεχος όμικρον, ενώ συμπληρωματικά μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων εμβολίου 25 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και των ενισχυτικών δόσεων. Η πιθανότητα επαναμόλυνσης με το στέλεχος Ομικρον ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα (7,6% έναντι 0,7%). Στους 896 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, οι 95,5% νοσούσαν από στέλεχος δέλτα και μόλις το 1,7% από το στέλεχος όμικρον, ενώ οι ηλικιακές ομάδες ήταν: 6% κάτω των 20 ετών, 22,9% ήταν 20-39 ετών, 44,2% ήταν 40-59 ετών, 26,9% άνω των 60 ετών.

Ο αριθμός των νοσηλειών ήταν σημαντικά μικρότερος

Ο αριθμός των νοσηλειών ήταν σημαντικά μικρότερος του αναμενόμενου, με λόγο παρατηρούμενων προς αναμενόμενων νοσηλειών να βρίσκεται στο 0,32. Συγκριτικά με 25 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, μία τρίτη δόση συσχετίστηκε με 57% μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματικής νόσου με το στέλεχος όμικρον σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά τα αντίστοιχα ποσοστά για το στέλεχος δέλτα άγγιζαν το 88%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο παρά τα ελπιδοφόρα αυτά δεδομένα, οι συγγραφείς σχολιάζουν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του όμικρον μαζί με τη ικανότητα του να διαφεύγει ως ένα βαθμό του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να αντισταθμίζει στην κοινότητα το όποιο όφελος μειωμένων νοσηλειών που παρατηρούνται, ενώ περισσότερα δεδομένα αναμένονται από αντίστοιχες μελέτες άμεσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ