fbpx Μόσιαλος: Τι είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και πώς μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΥΓΕΙΑ
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Μόσιαλος: Τι είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και πώς μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Γυναίακ με μάσκα στο αεροδρόμιο κατά το διαβατήριό της ανά χείρας
26|11|2020 | 20:50
Γυναίκα με μάσκα στο αεροδρόμιο κρατά το διαβατήριό της ανά χείρας / Φωτογραφία: AP Photos

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί τι είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19 και πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως λέει ο κ. Μόσιαλος, πριν από μερικούς μήνες διάφοροι πρότειναν τα πιστοποιητικά ανοσίας λόγω πρότερης λοίμωξης από τον κορωνοϊό για την επανέναρξη της οικονομίας.

«Η ιδέα δεν υιοθετήθηκε, καλώς κατ’ εμέ. Θα υπήρχαν μεγάλοι κίνδυνοι νέοι άνθρωποι να κολλήσουν σκόπιμα για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό. Αλλά έτσι θα εξέθεταν τους εαυτούς τους σε μεγάλους κινδύνους, γιατί, όπως πλέον ξέρουμε, δεν είναι απαραίτητο πως κάποιος θα περάσει ελαφρά τη νόσο ή πως δεν θα έχει μακρόβια συμπτώματα», σημειώνει.

Ποια η διαφορά των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό δεν εμπίπτει στους ίδιους κινδύνους. Ειδικά όσον αφορά στις διεθνείς μεταφορές και στα ταξίδια, όπου, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα διεθνούς ισχύος ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος, υπάρχει νομική βάση για την υποστήριξη μιας τέτοιας πολιτικής. Υπάρχουν χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Κίνα, οι Μπαχάμες, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες, που ζητούν την εμφάνιση πιστοποιητικού κίτρινου πυρετού.

Το πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει, επειδή η ισχύς του είναι πλέον ισόβια. Όπως εξηγεί μάλιστα ο κ. Μόσιαλος, το πιστοποιητικό αυτό είναι εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (International health regulations του ΠΟΥ).

Ποια η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού;

Η χρησιμότητα των πιστοποιητικών αυτών αφορά στην προστασία των ταξιδιωτών. «Ακριβώς επειδή χρειάζεται απόδειξη εμβολιασμού για να εισέλθετε σε μια χώρα, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε την ασθένεια εκεί. Ομοίως, εάν μια χώρα δεν απαιτεί πιστοποιητικό κίτρινου πυρετού, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίτρινος πυρετός», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.

Άλλες χώρες είναι πιθανό να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Α ή Β, λύσσας, φυματίωσης ή και μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο.

Το τεχνικό μέρος αυτού του ζητήματος είναι απλούστατο. Ευρύτερα θέματα που έχουν σχέση με την αξιοπιστία των οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για τους εμβολιασμούς βέβαια θα είναι πιο σύνθετα. Επιπλέον, για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη.

Ηλεκτρονικό σύστημα Covid-19 στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, η εφαρμογή των πιστοποιητικών για εμβόλια COVID-19 θα πρέπει να προταθεί επίσημα από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, ένα ηλεκτρονικό σύστημα για COVID-19 θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως είναι λογικό, εάν τεθεί σε ισχύ ένα τέτοιο πιστοποιητικό, αυτό θα σημαίνει πως όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, απλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς. «Αλλά θεωρώ πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα κάνει τα εμβόλια και θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια», σχολιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΣΧΟΛΙΑ