Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μια δεκαετία πριν από ένα πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με μια μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νταντί στη Σκωτία συνέλεξαν από το 2008 μέχρι το 2013 δεδομένα από 5.015 εθελοντές, που εκείνη την εποχή δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή απειλούνταν άμεσα.
Ωστόσο, δέκα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αυξημένη (αλλά φυσιολογική) μάζα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς ήταν ένας «σαφής δείκτης» του κινδύνου μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου. Ο κίνδυνος ήταν ο ίδιος ακόμη και αν το όργανο λειτουργούσε όπως αναμενόταν κατά τη στιγμή των εξετάσεων.
Η μαγνητική τομογραφία που μπορεί να σώσει τεράστιο αριθμό ζωών
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου: Μια μεγαλύτερη αριστερή κοιλία συνδέθηκε με τη διαστολική αρτηριακή πίεση στους άνδρες, αλλά στις γυναίκες συνδέθηκε με τη χοληστερόλη. Οι κοιλίες είναι οι δύο κάτω κοιλότητες της καρδιάς μέσω των οποίων αντλείται το αίμα με τη βοήθεια τεσσάρων βαλβίδων.
Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Η εξέταση στα παιδιά
Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να «σώσει τεράστιο αριθμό ζωών» ανοίγοντας τον δρόμο στους ασθενείς για την έναρξη προληπτικής θεραπείας χρόνια πριν εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Τζιλ Μπελτς, επικεφαλής της μελέτης, μια «απλή» μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο χρόνια πριν από μια πιθανή καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Η δυνατότητα παροχής προληπτικής θεραπείας σε ασθενείς σε ένα στάδιο όπου η καρδιά τους λειτουργεί άψογα θα μπορούσε να σώσει τεράστιο αριθμό ζωών», είπε.
Και πρόσθεσε: «Οι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη δεν είχαν άμεσο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων». «Αυτό είναι συναρπαστικό, καθώς μας επιτρέπει να επιλέγουμε δυνητικούς ασθενείς και να τους υποβάλλουμε σε θεραπεία, πριν προκληθεί οποιαδήποτε βλάβη σε όργανα».
Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά ορισμένοι άνθρωποι είναι και πιο ευάλωτοι γενετικά. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Radiology.