fbpx Με ποιους παράγοντες σχετίζεται η κακή ποιότητα σπέρματος | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΥΓΕΙΑ

Με ποιους παράγοντες σχετίζεται η κακή ποιότητα σπέρματος

 Με ποιους παράγοντες σχετίζεται η κακή ποιότητα σπέρματος
12|08|2019 | 10:00
Με ποιους παράγοντες σχετίζεται η κακή ποιότητα σπέρματος

Σύμφωνα με ελβετική μελέτη του πανεπιστημίου της Γενεύης, που δημοσιεύτηκε στο Andrology, το χειρότερο σπέρμα στην Ευρώπη έχουν οι Ελβετοί άνδρες. Αυτό πιθανόν εξηγεί γιατί ο αριθμός των άτεκνων ζευγαριών στην Ελβετία που χρησιμοποίησαν τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως και οι άνδρες από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία είχαν επίσης κακής ποιότητας σπέρμα. Αντίθετα, το ποιοτικότερο σπέρμα στην Ευρώπη πιστεύεται πως το έχουν άνδρες από τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Ισπανία. Στις χώρες αυτές έχουν διαπιστωθεί χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου των όρχεων, αν και δεν μπορούν να γίνουν ευθείες συγκρίσεις λόγω του ότι τα αποτελέσματα αντλούνται από διαφορετικές έρευνες.

Μία πρώτη αίσθηση σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι σημειώθηκε μια μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στις βιομηχανικές χώρες. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία που το προκάλεσε αυτό. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της ελβετικής έρευνας, αιτία πιθανόν να είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως τα φυτοφάρμακα ή παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών ή το υπερβολικό βάρος. Η τρέχουσα έρευνα, μεταξύ άλλων πάντως έδειξε ότι η μείωση των σπερματοζωαρίων είναι πιο πιθανή στους άνδρες που εκτέθηκαν στο κάπνισμα της μητέρας τους, ενώ ακόμα κυοφορούνταν.

Τι έχει να πει όμως πάνω σε αυτό ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και διευθυντής του EmBIO;

Γνωρίζουμε ότι η κακή ποιότητα του σπέρματος συσχετίζεται με την αύξηση στα περιστατικά καρκίνου των όρχεων. τις χώρες που διαπιστώθηκε κακή ποιότητας σπέρματος στους άνδρες ήταν πιο αυξημένα τα ποσοστά καρκίνου των όρχεων. Έχουμε επομένως μια ξεκάθαρη συσχέτιση. Αυτό που αξίζει ωστόσο να τονίσουμε είναι ότι οι άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν ποτέ μπαμπάδες. Είναι πολύ πιθανό όμως να χρειαστούν την βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία τα τελευταία χρόνια μπορεί να δώσει λύση ακόμα και στα πιο δύσκολα περιστατικά ανδρικής υπογονιμότητας όπως για παράδειγμα στην ολιγοσπερμία. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κάποιος άνδρας ή ένα αγόρι νοσήσει από καρκίνο των όρχεων, δε συνεπάγεται ότι θα στερηθεί την πατρότητα. Εφόσον μεριμνήσει για την κατάψυξη σπέρματος ή ακόμα και γονιμοποιημένων εμβρύων (αν έχει σύντροφο) πριν την έναρξη θεραπείας για τον καρκίνο, διασφαλίζει ότι θα μπορέσει να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον στο χρόνο που επιθυμεί, όταν η περιπέτεια της υγείας του τελειώσει.

Το τελευταίο που επισημαίνει ο Δρ. Παράσχος όσον αφορά την ανδρική υπογονιμότητα είναι το εξής: «Οι περισσότεροι θεωρούν ότι όταν ένα ζευγάρι καθυστερεί να συλλάβει το πιθανότερο είναι να φταίει η γυναίκα. Όμως, το 50% οφείλεται στις γυναίκες και το 50% στους άνδρες (διαβάστε περισσότερα).

Για αυτό ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας πρέπει να επισκέπτεται μαζί τον ειδικό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα για την υπογονιμότητα εδώ

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ