Μανωλόπουλος: Ανοσία 5 με 6 εβδομάδες μετά την αρχική δόση του εμβολίου - iefimerida.gr

Μανωλόπουλος: Ανοσία 5 με 6 εβδομάδες μετά την αρχική δόση του εμβολίου

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα μπορούσε να πετύχει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης μέχρι το καλοκαίρι, εφόσον στη «μάχη» μπουν από τις αρχές του 2021 και τα εμβόλια άλλων εταιρειών, που βρίσκονται στη σειρά προς έγκριση από τους αρμόδιους οργανισμούς, εκφράζει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί μιλώντας στο iefimerida.gr, με τις ποσότητες των εμβολίων της Pfizer/ BionTech και της Moderna που αναμένεται να ρθουν στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες δόσεις που χρειάζονται για την ανοσία του 70% του πληθυσμού.

Τα νέα –προς έγκριση- εμβόλια θα αλλάξουν τα δεδομένα

«Ο σχεδιασμός της πολιτείας και οι ανακοινώσεις που γίνονται παίρνουν ως δεδομένο ότι θα έχουμε έγκριση και άλλων εμβολίων. Το ένα είναι της Astra Zeneca και τo άλλο της Johhson & Johnson για το οποίο ξέρουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η ένταξη χιλιάδων ασθενών στη μελέτη και περιμένουμε μέσα στον Ιανουάριο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αν έχουμε ένα από τα δυο ή και τα δυο μέσα στην Άνοιξη πιθανώς να καταφέρουμε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης στη χώρα μας μέχρι το καλοκαίρι», σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι μ’ αυτές τις δυο εταιρείες η Ε.Ε. έχει κάνει καλές συμφωνίες για μεγάλες ποσότητες εμβολίων.

«Το εμβόλιο της Johhson & Johnson απαιτεί μια μόνο δόση, ενώ η Astra Zeneca έχει πολλά διαθέσιμα εμβόλια. Άρα με τα εμβόλια, έστω και μίας εκ των δυο εταιρειών, θα αλλάξουν τα δεδομένα», συμπληρώνει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να νικήσουμε τον ιό και να πάρει μπρος η οικονομία

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Μανωλόπουλος το θεωρεί αναγκαίο προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία. «Ήδη, υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα. Απαιτούνται αρνητικά τεστ κορωνοιού. Έχουμε αποδεχτεί εκ των πραγμάτων, εδώ και μήνες, τέτοιες προϋποθέσεις. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να είναι ένα τέτοιο μέτρο προστασίας ιδιαίτερα για από χώρα σε χώρα ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου», αναφέρει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, ο οποίος εμφανίζεται θετικός στην επέκταση ενός τέτοιου μέτρου και αναφορικά με τη λειτουργία άλλων τομέων της οικονομίας και των επιχειρήσεων. «Είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσουμε προσοχή», σημειώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

Επανερχόμενος στο θέμα των εμβολίων ο κ. Μανωλόπουλος ξεκαθαρίζει ότι τα εμβόλια αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα. «Κατανοώ τη δυσπιστία και τους φόβους που έχουν πολλοί αλλά θεωρώ ότι είναι αβάσιμοι. Τa δυο εμβόλια της Pfizer/BionTech και της Moderna, έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά και έχουν συνολικά χορηγηθεί σε πάνω από 40.000 εθελοντές για 2-6 μήνες χωρίς να έχει εμφανιστεί σε κανέναν καμία σοβαρή ή μη-αναμενόμενη παρενέργεια. Επίσης, έχουν εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα, πάνω από 90%, γεγονός που σημαίνει ότι παρέχουν προστασία σε 9 στους 10 ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή με τον SARS-CoV-2 από την πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και να χρειαστούν νοσηλεία. Μια σειρά από άλλα εμβόλια ακολουθούν, και πιθανόν σύντομα να έχουμε καλά νέα, θα ενισχύσουν περαιτέρω το οπλοστάσιο μας κατά του κορωνοϊού».

Ανοσία 5 με 6 εβδομάδες μετά την αρχική δόση

Τέλος, ο Καθηγητής διευκρινίζει ότι μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου χρειάζεται να περάσει ακόμα 1 με 2 εβδομάδες για να είμαστε σίγουροι ότι έχει «κτιστεί» επαρκώς η ανοσία του οργανισμού στον SARS-CoV-2.
«Η προστασία λοιπόν ουσιαστικά αρχίζει περίπου 5 με 6 εβδομάδες μετά την αρχική δόση. Το εμβόλιο προστατεύει το άτομο που εκτίθεται στονSARS-CoV-2 από το νοσήσει σοβαρά με COVID-19, δεν είναι σίγουρο ότι ο/η εμβολιασμένος/η δε θα γίνει θετικός/η στον κορωνοϊό. Δε θα νοσήσει λοιπόν, αλλά μπορεί να μεταδώσει», σχολιάζει.

Αναφορικά με τη διάρκεια της ανοσίας, ο κ. Μανωλόπουλος λέει: «H διάρκεια της ανοσίας που παρέχει ο εμβολιασμός, όπως άλλωστε και η διάρκεια της φυσικής ανοσίας μετά από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, δεν έχει ακόμα καθοριστεί με σιγουριά καθώς η νόσος, αλλά και τα εμβόλια, έχουν μικρή ιστορία διάρκειας κάποιων μηνών. Με το πέρασμα του χρόνου βέβαια αυτές οι παράμετροι θα καθοριστούν και αυτό θα καθορίσει και το αν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο και πόσο συχνά».


 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ