Το πρωινό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.
Θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας και την παροχή πλήθους ωφελειών στον οργανισμό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ισορροπημένο πρωινό, όπως βρώμη, αυγά ή γιαούρτι με μούσλι, βοηθά στο να αποφύγουμε το συνεχές «τσιμπολόγημα» μέσα στην ημέρα.
Κορυφαίος γιατρός που ειδικεύεται στην υγεία του εντέρου προειδοποιεί πως επτά συνηθισμένες πρωινές συνήθειες μπορεί να «καταστρέφουν το έντερό σας κάθε πρωί».
Τα λάθη που κάνεις με το πρωινό και καταστρέφεις το έντερό σου
Ο δρ Σαουράμπ Σέθι, γαστρεντερολόγος εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ, εξήγησε ότι «η πλήρης παράλειψη του πρωινού» είναι μία από τις χειρότερες συνήθειες.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram, η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει «συσσώρευση οξέων και βραδύτητα στη λειτουργία του εντέρου». Ο γιατρός, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια και έχει πάνω από 1,3 εκατ. ακολούθους, σημείωσε πως η συνήθεια αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πέψη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αποχή από το πρωινό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης.
 
    Η συσσώρευση οξέων συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή γαστρικών υγρών, γεγονός που μπορεί να διαβρώσει το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου και του οισοφάγου, προκαλώντας καούρα και δυσφορία.
Εάν η κινητικότητα του εντέρου, δηλαδή οι μυϊκές συσπάσεις του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνεται, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά.
Αντίθετα, ο δρ Σέθι υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να τρώνε μέσα στην πρώτη ώρα αφού ξυπνήσουν.
Το να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι είναι επίσης ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο παλινδρόμησης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η καφεΐνη διεγείρει το στομάχι να παράγει περισσότερα οξέα, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, ναυτία ή εμετό, χρόνιο βήχα, κακοσμία του στόματος και φούσκωμα.
«Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από τον καφέ σας και φάτε ένα ελαφρύ σνακ, όπως λίγους ξηρούς καρπούς ή μια μπανάνα», συμβουλεύει ο δρ Σέθι.
Επιπλέον, προειδοποιεί να αποφεύγουμε τα «ζαχαρούχα δημητριακά και τη γκρανόλα εμπορίου», καθώς είναι «γεμάτα με επεξεργασμένη ζάχαρη».
 
    Αυτό μπορεί να προκαλέσει «απότομη άνοδο του σακχάρου στο αίμα», οδηγώντας σε πτώση ενέργειας μέσα στο πρωινό.
Για να το αποφύγουμε, ο δρ Σέθι προτείνει εναλλακτικά «βρώμη, σπόρους chia και μούρα», καθώς η βρώμη έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ τα μούρα προσφέρουν φυσική γλυκύτητα.
Ένα ακόμη συχνό λάθος στο πρωινό, είναι η τάση για καφέ τύπου bulletproof, μια δημοφιλή μόδα που περιλαμβάνει καφέ με βούτυρο ή λάδι καρύδας, πλούσιο σε λιπαρά.
Οι λεγόμενοι influencers της μακροζωίας έχουν εδώ και καιρό προωθήσει αυτή την τάση, γνωστή και ως butter coffee (καφές με βούτυρο), η οποία περιλαμβάνει την ανάμειξη μαύρου καφέ με βούτυρο και λάδι καρύδας.
Υποστηρίζουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του ροφήματος σε λιπαρά ενισχύει την ενέργεια, βελτιώνει τη συγκέντρωση και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς καταστέλλει την πείνα και διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτή η τάση δεν προσφέρει καμία ουσιαστική βελτίωση στις γνωστικές λειτουργίες, στην εγρήγορση ή στα επίπεδα ενέργειας σε σύγκριση με τον απλό καφέ.
 
    Ο δρ Σέθι επισημαίνει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο ρόφημα «δεν περιέχει φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη», γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να νιώσει κανείς γρήγορα πείνα και να εμφανίσει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Ο δρ Σέθι συνέστησε να προσθέτουμε «πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για μια ισορροπημένη αρχή», προτείνοντας για παράδειγμα αυγά με ψωμί ολικής άλεσης στο πρωινό.
Το να τρώμε πρωινό βιαστικά ή «στο πόδι» ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, το πέμπτο λάθος. Όπως εξήγησε, αυτή η συνήθεια μπορεί να κάνει τον οργανισμό πιο αγχωμένο, με αποτέλεσμα να εκκρίνονται λιγότερα πεπτικά ένζυμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει «φούσκωμα».
Αντίθετα, το να καθόμαστε και να μασάμε αργά βοηθά σημαντικά την πέψη, καθώς αυξάνει την παραγωγή σάλιου και διευκολύνει την απελευθέρωση ενζύμων που συμβάλλουν στη διάσπαση των τροφών.
Εξίσου προβληματικό είναι και το να το παρακάνουμε με τους διάφορους χυμούς, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και να προκαλέσει μετεωρισμό λόγω αυξημένης ζύμωσης στο έντερο.
 
    Ο γιατρός προτείνει, αντί για αυτό, να χρησιμοποιούμε «ολόκληρα φρούτα» ή να «αναμειγνύουμε φρούτα και λαχανικά» για ένα πιο «ισορροπημένο smoothie» με λιγότερη ζάχαρη.
Τέλος, η «παράβλεψη της ενυδάτωσης το πρωί» εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του εντέρου, καθώς αυτό «χρειάζεται νερό για να κινηθεί σωστά».
Για να ξεκινήσει η ημέρα με τον σωστό τρόπο και να αποφευχθούν δυσάρεστα προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, ο δρ Σέθι τονίζει ότι «ένα ποτήρι νερό πριν από οτιδήποτε άλλο» είναι το κλειδί.
Φωτογραφίες: Unsplash
