Κορωνοϊός: Ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων -«Ισως να σώσουν ζωές», όπως το εμβόλιο - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων -«Ισως να σώσουν ζωές», όπως το εμβόλιο

εμβολιο ενεση
Spiegel: Το δράμα με τα εμβόλια -Η ΕΕ αγόρασε λιγότερα από όσα χρειάζεται / Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι φαρμακοβιομηχανίες Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc ξεκίνησαν τη Δευτέρα μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς, περιορίζοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Οι τρεις εταιρείες μετέχουν στη Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης για την Covid (R&D Alliance), μια ομάδα περισσοτέρων των 20 φαρμακοβιομηχανιών και εταιρειών βιοτεχνολογίας, οι οποίες συνεργάζονται με σκοπό να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών για την ασθένεια που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.400.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μελέτη τους θα εξετάσουν αρχικά αν το φάρμακο Otezla της Amgen (χρησιμοποιείται για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της Takeda και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον νέο κορωνοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.

«Ελπίζουμε να βρούμε επιλογές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν ζωές (…) προτού να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής της Amgen, Ντέιβιντ Ριζ.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι τα μέσα του 2021. Στο μεταξύ όμως, ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 στα αμερικανικά νοσοκομεία έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ και απειλεί το σύστημα υγείας με κατάρρευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα υποψήφια φάρμακα θα δοκιμαστούν έναντι ενός εικονικού φαρμάκου. Όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν ταυτόχρονα και την κλασική φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στα νοσοκομεία. Τους επόμενους μήνες μπορεί να ενταχθούν στη μελέτη και άλλα φάρμακα, όπως αντιιικά.

Μέχρι στιγμής, μόνο μια κατηγορία στεροειδών που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1960 για τη μείωση της φλεγμονής σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα έχει αποδειχθεί, σε μια μελέτη, ότι βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή Covid-19. Τα στεροειδή δεν συνιστώνται για ασθενείς με πιο ελαφρά συμπτώματα.

Στη δοκιμή της R&D θα συμμετάσχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε απλές κλίνες. Δοκιμές αναμένεται να γίνουν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, στη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ