Κορωνοϊός: Τι ισχύει για το άσθμα, τη ΧΑΠ και τις μάσκες -Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στ. Λουκίδης εξηγεί | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για το άσθμα, τη ΧΑΠ και τις μάσκες -Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στ. Λουκίδης εξηγεί

Κορωνοϊός
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης μιλά στο iefimerida.gr / Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να καθοριστούν τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού SARS‐CoV‐2, επιδίδεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Οι έρευνες για τον κορωνοϊό κινούνται μέχρι στιγμής σε αχαρτογράφητα «νερά», καθώς η μόνη επίσημη μελέτη που έχει δημοσιευτεί αφορά μια ομάδα 140 ασθενών από την Κίνα. Παρά ταύτα, οι επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει κάποιες βασικές συμπεριφορές του κορωνοϊού, ενώ έχουν μια ασφαλή εικόνα για το ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, στις ευπαθείς ομάδες εντάσσονται τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπαθείς, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με κακοήθεια, ηπατοπάθειες και πνευμονοπάθειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η διάδοση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία, μεταξύ άλλων, και στις κοινότητες των ασθματικών και των ατόμων που πάσχουν από ΧΑΠ. Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο δρ. Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος ιατρείου άσθματος – ΧΑΠ στο νοσοκομείο «Αττικόν», από τα στοιχεία που είναι ήδη διαθέσιμα για τον κορωνοϊό «προκύπτει ότι υπάρχουν δυο ειδών ευπαθείς ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι αυτή των ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ.»

Ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» / Φωτογραφία: PharmaManage.gr
Ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» / Φωτογραφία: PharmaManage.gr

Σύμφωνα με τον δρ. Λουκίδη, ο οποίος είναι στο ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «μια ιογενής λοίμωξη, όπως ο κορωνοϊός, μπορεί να παροξύνει τα συμπτώματα τόσο του άσθματος, όσο και της ΧΑΠ. Η δεύτερη κατηγορία των ευπαθών ομάδων, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, είναι εκείνοι που έχουν άλλες παθήσεις, όχι αναπνευστικές, και είναι ανοσοκατασταλμένοι. Είναι εκείνοι που έχουν χαμηλές άμυνες και είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Σε μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων, μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη κατηγορία είναι κάπως πιο δύσκολη. Η υποκείμενη νόσος ωστόσο είναι ο βασικός ρυθμιστής.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η παρόξυνση και ποια τα συμπτώματα

Ενα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς μπορεί να διαπιστώσει ο ασθενής ότι οξύνονται τα συμπτώματά του, λόγω μιας ιογενούς λοίμωξης, όπως αυτή του κορωνοϊού SARS‐CoV‐2. «Οταν λέμε παρόξυνση εννοούμε την αποσταθεροποίηση και έξαρση της νόσου. Δηλαδή, αναφερόμαστε σε εμφάνιση συμπτωμάτων, την ώρα που δεν υπάρχει συμπτωματολογία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο συριγμός, ο βήχας, η απόχρεμψη ή, όταν είναι πιο σοβαρά τα πράγματα, η δύσπνοια» τονίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας.

«Γενικά το άσθμα είναι επιρρεπές στις ιογενείς λοιμώξεις. Ενα θετικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπιο άσθμα» προσθέτει ο Στυλιανός Λουκίδης.

Κορωνοϊός: Οι κρίσιμες ερωτήσεις στον δρ. Στυλιανό Λουκίδη

Το iefimerida.gr ζήτησε την άποψη του Καθηγητή Πνευμονολογίας, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Στυλιανού Λουκίδη για τις μάσκες, την κατάσταση στο «Αττικόν» αλλά και για το αν τον ανησυχεί η εξέλιξη του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Τι ισχύει τελικά για τις μάσκες;

Στυλιανός Λουκίδης: Το πρώτο που λέμε στους ασθενείς μας είναι να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής (σ.σ. πλύσιμο χεριών κ.ό.κ.) και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με άτομα που έχουν ύποπτα συμπτώματα. Δεν είμαστε αρνητικοί στις μάσκες, όμως δεν χρειάζεται πανικός. Αυτό που χρειάζεται είναι να είναι προσεκτικοί όσοι χρησιμοποιούν μάσκες. Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν και βγάζουν τη μάσκα με χέρια που δεν έχουν πλυθεί. Ή που όταν βρίσκονται σε αεροπλάνο τη βγάζουν για να πάρουν το γεύμα τους και μετά την ξαναβάζουν. Είναι βασικά λάθη αυτά. Πρέπει επίσης να μπουν κανόνες και για τα νοσοκομεία όπου εμφανίζονται συνοδοί ή και ασθενείς και ζητούν 5 με 6 μάσκες. Πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι οι μάσκες είναι πιο απαραίτητες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-Υπάρχει μεγάλη προσέλευση στα νοσοκομεία; Αγωνιά ο κόσμος;

Λουκίδης: Ανησυχία υπάρχει, ειδικά από την πλευρά ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Γενικά, ωστόσο, είναι περιορισμένη η προσέλευση στα νοσοκομεία. Εκτιμώ ότι πολλοί φοβούνται ότι θα βρεθούν σε περιβάλλον όπου υπάρχουν κρούσματα και πως θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Είναι θετικό αυτό καθώς οι μαζικές και αναιτιολόγητες επισκέψεις στα νοσοκομεία θα υποβοηθούσαν τη διασπορά του ιού.

-Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός μέχρι στιγμής;

Λουκίδης: Σε αυτή τη φάση, όπου παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό και πολλά από τα ερωτήματα είναι ακόμη αναπάντητα, τόσο στο «Αττικόν» όσο και σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς ακολουθούμε αυστηρή πολιτική. Τα πρωτόκολλα ακολουθούνται κατά γράμμα, τα κρούσματα είναι απομονωμένα, ενώ οι έλεγχοι γίνονται με μεγάλη προσοχή. Αυτό βέβαια αφορά τη δεδομένη χρονική περίοδο όπου τα κρούσματα είναι λίγα. Στην περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί τότε ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν οι διαδικασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις για τον κορωνοϊό;

Λουκίδης: Δεν είναι τόσο θέμα εκτιμήσεων, αλλά μελέτης. Αυτό που κάνουμε σε αυτή τη φάση είναι να μελετούμε τις δημοσιεύσεις που ήρθαν από την Κίνα. Είναι από μεγάλο δείγμα και προέρχονται από μια εμπειρία δυο – δυόμιση μηνών. Οι δημοσιεύσεις αυτές μάς οδηγούν σε τρία πράγματα: Πρώτον ότι ο κορωνοϊός έχει αρκετά αυξημένη μετάδοση. Δεύτερον, ότι η νόσηση δεν είναι σε όλους η ίδια. Και τρίτον ότι οι ευπαθείς πληθυσμοί είναι ηλικιωμένοι, κυρίως άνδρες, που είχαν κάποιο υποκείμενο χρόνιο νόσημα. Αυτά προκύπτουν από το paper που αναφερόταν στις πρώτες 100 περιπτώσεις νοσηλειών στην Κίνα.

-Σε ό,τι αφορά το θεραπευτικό κομμάτι;

Λουκίδης: Από τα paper της Κίνας φαίνεται ότι βάζουν αντιικές θεραπείες και πως χρησιμοποιούν σταδιακά και άλλα φάρμακα. Προσπαθούν να βρουν λύσεις για τις δύσκολες περιπτώσεις. Σε αυτή τη φάση, όμως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπευτικά πρωτόκολλα. Μπορούμε να εστιάζουμε στον προληπτικό σχεδιασμό και τη στρατηγική, πάντα σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

*Οι οδηγίες που εξέδωσε για τον κορωνοϊό η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία:

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ