Κορωνοϊός: Πώς θα ξέρουμε αν κόλλησαν τα παιδιά τον ιό – Τα συμπτώματα της διάρροιας και της ναυτίας - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Πώς θα ξέρουμε αν κόλλησαν τα παιδιά τον ιό – Τα συμπτώματα της διάρροιας και της ναυτίας

Παιδί με μάσκα στην Κίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
Παιδί με μάσκα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού / Φωτογραφία: ΑΡ / Andy Wong
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στα παιδιά που έχουν μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό μπορεί να μην είναι ο πυρετός, αλλά η διάρροια και το αίσθημα της κόπωσης, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.

Δεδομένου ότι τα παιδιά δεν είναι αλώβητα στον SARS-CoV-2 - όπως έδειξαν άλλες έρευνες, και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά - η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να τα γλιτώσει από μια δυσάρεστη, επικίνδυνη περιπέτεια. Και σ’ αυτή τη διάγνωση μπορεί να συμβάλει και η νέα έρευνα στην Κίνα, όπου η ομάδα του νοσοκομείου Τονγκζί της Ουχάν, διαπίστωσε ότι τα παιδιά συχνά πάσχουν σε πρώτη φάση από γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως αποφράξεις και πρήξιμο του νεφρού που απέδωσε στο γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός προσκολλάται σε υποδοχείς που απαντώνται όχι μόνον στους πνεύμονες αλλά και στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση ασθενών με τέτοια συμπτώματα μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη θεραπεία και αναχαίτιση της διασποράς της λοιμογόνου ασθένειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εξέλιξη της Covid-19 στα περισσότερα παιδιά είναι ήπια και τα λίγα σοβαρά περιστατικά συχνά αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα. Είναι εύκολο να μη διαγνωστεί η νόσος στο αρχικό στάδιο, όταν ένα παιδί εμφανίζει συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα ή πάσχει από άλλη ασθένεια». σημειώνει ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, δρ Γουενμπίν Λι, της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Τονγκτζί.

Τα γαστρεντερικά προβλήματα πιθανές ενδείξεις μόλυνσης των παιδιών από τον κορωνοϊό

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην παιδιατρική επιθεώρηση Frontiers κι οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις πέντε παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο διάστημα 23 Ιανουαρίου με 20 Φεβρουαρίου στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ουχάν. Κανένα απ’ αυτά δεν εμφάνιζε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού – όπως ο βήχας ή η δυσχέρεια στην αναπνοή – όμως όλα διαγνώστηκαν αργότερα με πνευμονία και Covid-19. Τρία εξ’ αυτών χρειάστηκε να μπουν στο χειρουργείο για καταστάσεις όπως ο εγκολεασμός (δηλαδή η τηλεσκοπική προώθηση του εντέρου μέσα στον εαυτό του) που προκαλεί απόφραξη του εντέρου, ενώ τα άλλα δύο έπαθαν οξεία γαστρεντερίτιδα με διάρροιες και εμετούς για πάνω από μία εβδομάδα. Ένα απ’ αυτά τα δύο παιδιά έπαθε υδρονέφρωση (παρουσία ούρων μέσα στους νεφρούς) και εντοπίστηκε πέτρα στον αριστερό του νεφρό.

Σε δύο παιδιά με σοβαρή λοίμωξη της Covid-19 οι γιατροί διαπίστωσαν ακόμη ανεπαρκή μυοκαρδιακή, νεφρική και ηπατική λειτουργία. «Αυτά τα παιδιά προσήλθαν επειγόντως με άσχετα προβλήματα, π.χ. το ένα είχε πέτρα στο νεφρό. Όλα όμως είχαν πνευμονία όπως έδειξαν αξονικές τομογραφίες πριν ή λίγο μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και μετά επιβεβαιώθηκαν ότι νοσούσαν από την Covid-19», είπε ο δρ Λι. Τέσσερα από τα πέντε παιδιά εμφάνισαν πυρετό, που ίσως οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως επεσήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκριτικά αναφέρεται ότι μια άλλη μελέτη του περασμένου Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι μόλις το 10% των ενήλικων ασθενών της Covid-19 είχαν εμφανίσει διάρροια και ναυτία πριν τον πυρετό. Ο δρ Λι ελπίζει ότι με την έρευνα αυτή άλλοι συνάδελφοί του θα μπορούν να προχωρούν σε ταχύτερη διάγνωση και απομόνωση των ασθενών που έχουν παρόμοια συμπτώματα, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη θεραπεία τους και τη μείωση του κινδύνου διασποράς του νέου κορωνοϊού. «Τα γαστρεντερικά συμπτώματα που αντιμετώπισαν αυτά τα παιδιά ίσως σχετίζονται με με την κατανομή των υποδοχέων και την οδό μετάδοσης που σχετίζεται με τη μόλυνση με COVID-19 σε ανθρώπους. Ο ιός μολύνει τους ανθρώπους μέσω των υποδοχέων ACE2, που βρίσκονται σε συγκεκριμένα κύτταρα στους πνεύμονες αλλά και στα έντερα», λέει ο Κινέζος ερευνητής. Και καταλήγει: «Αυτό υποδεικνύει ότι η Covid-19 ίσως μολύνει ασθενείς όχι μόνον μέσω της αναπνευστικής οδού με τη μορφή αεροσταγονιδίων, αλλά και μέσω του πεπτικού συστήματος διά της επαφής με κόπρανα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ