Κορωνοϊός: Στη μύτη το «ένζυμο-πόρτα» του ιού για τον οργανισμό -Γιατί δεν πλήττει τα παιδιά - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Στη μύτη το «ένζυμο-πόρτα» του ιού για τον οργανισμό -Γιατί δεν πλήττει τα παιδιά

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας με μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας με μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κορωνοϊού, αυτό της απώλειας όσφρησης, ενδέχεται να εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο από τη νόσο Covid-19.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε μείωση της όσφρησης στο 64% των ασθενών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη από τον επιστημονικό τομέα που υποστηρίζει τη μείωση ή και την πλήρη απώλεια όσφρησης σε ασθενείς Covid-19, νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Οι κορωνοϊοί προσβάλουν τη μύτη

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος στην ενημέρωση της Πέμπτης για τη νόσο, οι κορωνοϊοί συχνά προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο, «λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης». Πρόκειται για το «ένζυμο πόρτα», όπως το χαρακτήρισε, του οργανισμού από όπου εισέρχεται ο ιός στο σώμα.

Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον νέο κορωνοϊό, σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος έχει αναφερθεί πολλές φορές στον τρόπο που τα μικρά παιδιά νοσούν και μεταδίδουν τον κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας πως ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

«Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό» πρόσθεσε.

Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό

Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊός, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Neurology» και στην οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας εκπονήθηκε από τον καθηγητή Νευρολογίας της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιο Τσιβγούλη, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Σωτήριο Τσιόδρα, τον επίκουρο καθηγητής της Β’ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρο Δελίδη, και τον καθηγητή Παθολογίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πέτρο Σφηκάκη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 22 ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν χαμηλότερη ικανότητα όσφρησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ