Νέα μελέτη για τον κορωνοϊό: Πώς οι αδιάγνωστοι φορείς με ήπια συμπτώματα πυροδότησαν την εξάπλωσή του στην Κίνα - iefimerida.gr

Νέα μελέτη για τον κορωνοϊό: Πώς οι αδιάγνωστοι φορείς με ήπια συμπτώματα πυροδότησαν την εξάπλωσή του στην Κίνα

Πολίτες με μάσκες σε δρόμο της Ουχάν
Πολίτες με μάσκες σε δρόμο της Ουχάν / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων απαγόρευσης μετακινήσεων και συναθροίσεων και της αυτοαπομόνωσης που συνιστούν οι υγειονομικοί φορείς ανά την υφήλιο για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Science.

Eρευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για τις μετακινήσεις των ανθρώπων στην Κίνα από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 23 Ιανουαρίου για να προσομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο ο SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, εξαπλώθηκε προτού τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Κι όπως αναφέρει η ομάδα των ερευνητών τα αδιάγνωστα κρούσματα - εκείνα που εμφανίζονται σε άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα και έτσι δεν διαγνώστηκαν - αντιπροσωπεύουν περίπου το 86% όλων των μολύνσεων.
Αυτά τα αδιάγνωστα κρούσματα ήταν λιγότερο μολυσματικά – σε ποσοστό 55% σε σχέση με τα διαπιστωμένα, όπως ανακάλυψε η προσομοίωση. Ωστόσο, τα αδιάγνωστα αυτά κρούσματα, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, έγιναν η πηγή για σχεδόν το 80& των διαγνωσμένων μολύνσεων. «Είναι αυτά τα αδιάγνωστα κρούσματα που οδηγούν κυρίως στην εξάπλωση και την ανάπτυξη της επιδημίας», δήλωσε ο Jeffrey Shaman, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Η σημασία της διάγνωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Ο δρ Shaman και οι συνάδελφοί του προσομοίωσαν την εξάπλωση του κορωνοϊού με δεδομένα που υπολόγιζαν τις μετακινήσεις ανθρώπων μεταξύ 375 πόλεων στην Κίνα. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο χρονικό διάστημα πριν από την Κινεζική Πρωτοχρονιά στα τέλη Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο και ο ιός μεταφέρθηκε στην κοινωνία σχετικά απρόσκοπτα πριν από τη συντονισμένη προσπάθεια αντίδρασης.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο των μέτρων που ελήφθησαν μετά τις 23 Ιανουαρίου, περιλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ της Ουχάν και άλλων κινεζικών πόλεων, των οδηγιών για καραντίνα και την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των τεστ για τον κορωνοϊό. Κι όπως διαπίστωσαν με τις προσπάθειες αυτοαπομόνωσης και αποφυγής των κοινωνικών επαφών και την αύξηση του αριθμού των υπόπτων φορέων που υποβάλλονταν σε εξετάσεις ώστε να εντοπιστούν οι ασθενείς και να απομονωθούν, η κατάσταση άλλαξε άρδην: τα διαγνωσμένα κρούσματα αποτελούσαν πλέον την πλειοψηφία -65% - των μολύνσεων.

Oι ερευνητές συμπεραίνουν ότι για να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του νέου κορωνοϊού εκείνο που προέχει είναι να αποτραπεί η λεγόμενη «σιωπηλή» εξάπλωσή του από ασυμπτωματικά άτομα -γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα των μέτρων που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του πλανήτη όσον αφορά στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ