Ο κορωνοϊός ίσως ήταν αδρανής επί χρόνια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, λέει κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας - iefimerida.gr

Ο κορωνοϊός ίσως ήταν αδρανής επί χρόνια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, λέει κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας

Φωτογραφία από μικροσκόπιο του νέου κορωνοϊού
Φωτογραφία από μικροσκόπιο του νέου κορωνοϊού / Φωτογραφία: Wikimedia Commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκαλεί ο ισχυρισμός ενός ειδικού ότι ο νέος κορωνοϊός ίσως να υπήρχε σε κατάσταση αδράνειας επί χρόνια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μέχρι που ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες πυροδότησαν την εξάπλωσή του!

Ο δρ Τομ Τζέφερσον του Centre for Evidence-Based Medicine (CEBM) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επεσήμανε μια σειρά πρόσφατων ανακαλύψεων για την παρουσία του κορωνοϊού σε διάφορα σημεία της υφηλίου πριν την εμφάνισή του στην Ασία, ως ένδειξη ότι ο SARS-Cov-2 ανέμενε πιθανώς τις κατάλληλες συνθήκες για να εξαπλωθεί στην υδρόγειο.

Ίχνη του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε δείγματα λυμάτων από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βραζιλία, που ελήφθησαν πριν τον εντοπισμό του στην Κίνα και ο δρ Τζέφερσον στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph απηύθυνε έκκληση να διερευνηθεί ενδελεχώς γιατί ο ιός φαίνεται να ευημερεί σε περιβάλλοντα όπως εργοστάσια τροφίμων και συσκευασίας κρεάτων. Μαζί με τον διευθυντή του CEBM, καθηγητή Καρλ Χένεγκαν, ο δρ Τζέφερσον θεωρεί ότι η έρευνα αυτή μπορεί να φέρει στο φως νέες διαδρομές μετάδοσης του SARS-CoV-2, όπως μέσω του συστήματος αποχετεύσεων ή δημόσιων αποχωρητηρίων.

«Παράξενα πράγματα σαν κι αυτό είχαν συμβεί και με την Ισπανική Γρίπη. Το 1918 περίπου το 30% του πληθυσμού στις Δυτικές Σαμόα πέθανε από την Ισπανική Γρίπη, ενώ δεν είχαν καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Η εξήγηση πιθανώς είναι ότι αυτοί οι ιοί δεν πάνε κι έρχονται παντού, αλλά υπάρχουν πάντα εδώ και κάτι τους πυροδοτεί, πιθανώς η πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού ή περιβαλλοντικές συνθήκες κι αυτό είναι που θα πρέπει να ερευνήσουμε. Υπάρχουν σχετικά πολλές ενδείξεις για τεράστιες ποσότητες του ιού σε λύματα σε διάφορα σημεία και ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων για μετάδοσή του μέσω των περιττωμάτων. Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση [του κορωνοϊού] σε σημεία όπου η θερμοκρασία στα λύματα είναι στους 4 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή η ιδανική για τη σταθεροποίηση και πιθανώς την ενεργοποίησή του. Και στα εργοστάσια συσκευασίας κρεάτων η θερμοκρασία είναι συχνά στους 4 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι εξάρσεις του κορωνοϊού πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός επιστήμονας Κίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ