Κορωνοϊός: Οι μεσήλικες γυναίκες και γενικότερα οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο με παρατεταμένα συμπτώματα - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Οι μεσήλικες γυναίκες και γενικότερα οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο με παρατεταμένα συμπτώματα

Κορωνοϊός
Τι υποστηρίζει νέα έρευνα / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότεροι άνδρες από όσες γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές του κορωνοϊού, όμως οι τελευταίες είναι πιθανότερο να δυσκολευθούν να αναρρώσουν πλήρως.

Όπως σημειώνεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 60 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μεγάλης διάρκειας Covid-19, με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα όσες είχαν τουλάχιστον πέντε συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου, είναι πιθανότερο να δυσκολευθούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. 'Αλλοι παράγοντες κινδύνου για Covid-19 μεγάλης διαρκείας είναι η παχυσαρκία και το άσθμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ και τη δρα Κλερ Στιβς του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με τη «Gurdian», ανέλυσαν στοιχεία για 4.182 άτομα που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και είχαν καταγράψει την πορεία των συμπτωμάτων τους σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή (Covid Symptom Study).

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο μακροχρόνια από τον κορωνοϊό

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες 40 έως 50 ετών έχουν διπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες, να υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου που διαρκούν πάνω από ένα μήνα. Οι γυναίκες 50 έως 60 ετών έχουν επίσης οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για παρατεταμένα συμπτώματα του κορονοϊού, σε σχέση με τις γυναίκες 18 έως 30 ετών.

Γενικότερα και ανεξάρτητα με το φύλο, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο (υπερδιπλάσιο) κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19, καθώς το 22% των ασθενών άνω των 70 ετών έχουν συμπτώματα για πάνω από ένα μήνα, έναντι ποσοστού 10% των ασθενών 18 έως 49 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάτι παρόμοιο βλέπει κανείς στις αυτοάνοσες παθήσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο θυρεοειδής ή ο λύκος είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες έως λίγο πριν την εμμηνόπαυση και μόνο μετά από αυτήν η κατάσταση γίνεται πιο όμοια με τους άνδρες», δήλωσε ο Σπέκτορ, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή η διαφορά στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εξηγήσει και τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα στην περίπτωση της μακρόχρονης Covid-19.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ