Κορωνοϊός: Το γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου ανάλογα με την καταγωγή -Η πιο «επικίνδυνη» περιοχή στον πλανήτη - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Το γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου ανάλογα με την καταγωγή -Η πιο «επικίνδυνη» περιοχή στον πλανήτη

Ένας άνθρωπος περπατά σε αγορά της Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης εν μέσω κορωνοϊού
Ένας άνθρωπος περπατά σε αγορά της Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης εν μέσω κορωνοϊού / Φωτογραφία: AP Photo/Sakchai Lalit
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο διπλασιάζει τον κίνδυνο πνευμονικής ανεπάρκειας και θανάτου λόγω Covid.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, το 60% των ανθρώπων με καταγωγή από τη Νότια Ασία φέρουν την εκδοχή αυτή του γονιδίου που δημιουργεί υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία, σε σχέση με το 15% των ευρωπαϊκής προέλευσης ανθρώπων, αλλά και το μόλις 2% για μαύρους Αφρικανούς. Τα εμβόλια παίζουν κομβικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση αυτών των κινδύνων, προσθέτουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη Nature Genetics ρίχνει φως στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από την Covid -αν και τα αποτελέσματα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και μιας νέας μοριακής τεχνολογίας, ώστε να εντοπίσουν το ακριβές γονίδιο -που ονομάζεται LZTFL1- που είναι υπεύθυνο για την αύξηση των κινδύνων από κορωνοϊό.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Τζέιμς Ντέιβις, είπε ότι η -σημαντική- αυτή ανακάλυψη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το επικίνδυνο γονίδιο δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους πληθυσμούς. Ωστόσο, σημείωσε πως ένας πολύπλοκος συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο θα κινδυνεύσει κάθε άτομο.

«Τα άτομα με το γονίδιο LZTFL1 θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό, ο οποίος παραμένει η καλύτερη μέθοδος προστασίας», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ντέιβις σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επικίνδυνη εκδοχή του γονιδίου κάνει τους πνεύμονες των ανθρώπων πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το LZTFL1 «εκτροχιάζει» έναν βασικό προστατευτικό μηχανισμό τον οποίο χρησιμοποιούν τα κύτταρα που καλύπτουν τους πνεύμονες για να αμυνθούν από την Covid.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οταν τα κύτταρα που καλύπτουν τον πνεύμονα αλληλεπιδρούν με τον κορωνοϊό, μία από τις άμυνές τους είναι να μετατραπούν σε λιγότερο εξειδικευμένα κύτταρα και να γίνουν λιγότερο φιλόξενα στον ιό. Αυτή η διαδικασία μειώνει την ποσότητα στην επιφάνεια των κυττάρων μιας βασικής πρωτεΐνης που ονομάζεται ACE-2, η οποία είναι το «κλειδί» για την προσκόλληση του κορωνοϊού στα κύτταρα.

Ωστόσο, για τα άτομα με την επικίνδυνη εκδοχή του γονιδίου LZTFL1, αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί το ίδιο καλά και τα κύτταρα των πνευμόνων παραμένουν ευάλωτα στην εισβολή του ιού. Οι επιστήμονες λένε ότι παρόλο που με αυτόν τον τρόπο επηρεάζονται οι πνεύμονες, στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν υπάρχει κάποιο αντίκτυπο. Ετσι, τα άτομα υψηλού κινδύνου μπορούν να λάβουν ανοσολογική προστασία από το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει σε νέα εξατομικευμένα φάρμακα που εστιάζουν στους πνεύμονες, καθώς τα τρέχοντα εστιάζουν κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ