Κορωνοϊός-Δερμιτζάκης: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι την πρώτη εβδομάδα του lockdown - iefimerida.gr

Κορωνοϊός-Δερμιτζάκης: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι την πρώτη εβδομάδα του lockdown

Άδειοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας κατά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
Άδειοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας κατά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας / Φωτογραφία: George Vitsaras/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κρίσιμο διάστημα της πρώτης εβδομάδας του Lockdown για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης,

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Αττική», σημείωσε όμως πως δεν είναι ακόμη σε τραγικό επίπεδο. Όπως είπε, «υπήρχε μια αύξηση, που έφτασε σε σημείο να δημιουργήσει συναγερμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου, ωστόσο «τότε η Αθήνα δεν ήταν σε τραγική κατάσταση».

Ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως τα μέτρα έρχονται πριν εκτροχιαστεί η επιδημιολογική εικόνα:

«Το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει αυτό το lockdown να έχει αυτή την απόδοση στον χρόνο που θέλουμε» συνέχισε ο καθηγητής, που θύμισε πως «είχε ανακοινωθεί ένα παρόμοιο (lockdown) το Νοέμβριο, θέλαμε να έχει μια απόδοση σε δυο-τρεις εβδομάδες και χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλαμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν αρκεί η νομοθέτηση του lockdown, χρειάζεται να συμμετέχει και ο κόσμος

«Υπάρχουν κινήσεις του κόσμου που είναι απόλυτα κατανοητές με βάση την κούραση και όλο το παρατεταμένο αυτής της κατάστασης, οι οποίες δεν ελέγχονται με το να μειώσουμε τις δραστηριότητες» εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, απαντώντας στο ερώτημα αν τα νέα αυστηρά μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Η νομοθέτηση δεν φτάνει για να μπορέσει να πετύχει κάτι. Η πολιτεία θέτει το πλαίσιο, το οποίο νομίζω ότι είναι πολύ καλό γι’ αυτή τη στιγμή, παρότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να συμμετέχει σε αυτό» εξήγησε.

Η Ευρώπη δεν προχώρησε σε έξυπνη διαχείριση της πανδημίας

Ο καθηγητής αναφέρθηκε όμως και σε ολιγωρία όλων των χωρών της Ευρώπης. «Σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη γενικά, δεν έγινε έξυπνη διαχείριση, έγινε οριζόντια διαχείριση», είπε.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «μπορεί να σκεφτεί κάποιος ένα μοντέλο με τέτοιο συντεταγμένο τρόπο ώστε να μπορεί ο κόσμος να κινείται, αλλά να κινείται σε ένα πλαίσιο με πιο αυστηρούς κανόνες και με ασφάλεια, σε αντίθεση με το να είναι όλα κλειστά, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινήσεις να γίνονται σε ένα πλαίσιο εντελώς ασύντακτο, δηλαδή να μαζευτούν όλοι σε ένα σπίτι χωρίς μάσκες ή αποστάσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεταλλάξεις δεν μεταδίδονται περισσότερο στα παιδιά

Σε ό,τι αφορά στην ανησυχία που έχει προκληθεί αναφορικά με τη διάδοση των μεταλλάξεων κορωνοϊού σε μικρά παιδιά, ο καθηγητής είπε: «Έχουμε μπερδέψει πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία και έχουμε ανακατέψει ενδείξεις με αποδείξεις ή σοβαρές ενδείξεις με κάποια απόχρωση ένδειξης που έχει ακουστεί. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτές οι μεταλλάξεις μεταδίδονται περισσότερο στα παιδιά».

Όπως εξήγησε, με την γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι δυνατό να αυξάνεται και η διάδοση μεταξύ των παιδιών. «Αυτό είναι το ένα, σαν απόλυτος αριθμός, σαν σχετικός αριθμός ένα στοιχείο που παρατηρούμε στην Ευρώπη είναι ότι λόγο του ότι υπήρχε αυτή εντύπωση ότι μπορεί στα παιδιά να υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά» είπε.

«Μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι τα παιδιά συμμετέχουν λιγότερο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν καθόλου», πρόσθεσε.

Βίντεο: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι την πρώτη εβδομάδα του lockdown

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την πρώτη εβδομάδα του lockdown είναι το τι θα γίνει μέσα στο σπίτι», είπε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης. «Διότι υπήρχαν άνθρωποι που ήταν έξω, όπως και τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι αρχίζουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί και επομένως όλη η μετάδοση έρχεται μέσα στο σπίτι» σχολίασε και επανέλαβε: «Γι’ αυτό είναι πρόβλημα πώς θα διαχειριστούμε αυτή την πρώτη εβδομάδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ