Κορωνοϊός: Οι ασπίδες προσώπου δεν είναι αποτελεσματικές στην παγίδευση αερολυμάτων -Tι έδειξε υπερυπολογιστής - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Οι ασπίδες προσώπου δεν είναι αποτελεσματικές στην παγίδευση αερολυμάτων -Tι έδειξε υπερυπολογιστής

κορωνοϊός πλαστικές ασπίδες προσώπου
Αναποτελεσματικές αποδεικνύονται οι ασπίδες προσώπου στην παγίδευση αερολυμάτων © AP Photo/Martin Meissner
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πλαστικές ασπίδες προσώπου είναι σχεδόν εντελώς αναποτελεσματικές στην παγίδευση αναπνευστικών αερολυμάτων, σύμφωνα με μοντέλο στην Ιαπωνία, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μια προσομοίωση με τη χρήση του Fugaku, του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 100% των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων μεγέθους κάτω των 5 μικρομέτρων διέφυγαν από τις πλαστικές προσωπίδες τέτοιου είδους που χρησιμοποιούνται συχνά από άτομα που εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι το μικρόμετρο αποτελεί μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, περίπου τα μισά από τα μεγαλύτερα σταγονίδια μεγέθους 50 μικρομέτρων κατάφεραν να βρεθούν στον αέρα, σύμφωνα με το Riken, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση στη δυτική πόλη του Κόμπε.

Αυτήν την εβδομάδα, επιστήμονες στη Βρετανία επέκριναν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τόνισε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, χωρίς να δίνει επαρκή έμφαση στη μετάδοση του αερολύματος και τον εξαερισμό, παράγοντες τους οποίους οι ιαπωνικές αρχές έχουν υπογραμμίσει στις οδηγίες για τη δημόσια υγεία καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχετικά μάλιστα ο Guardian σημειώνει ότι καθώς ορισμένες χώρες έχουν προσπαθήσει να ανοίξουν τις οικονομίες τους, οι ασπίδες προσώπου γίνονται ένα κοινό θέαμα σε τομείς όπου δίνεται έμφαση στην επαφή με το κοινό, όπως καταστήματα και τα ινστιτούτα αισθητικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Makoto Tsubokura, επικεφαλής της ομάδας στο κέντρο υπολογιστικής επιστήμης του Riken, δήλωσε ότι η προσομοίωση συνδύαζε τη ροή του αέρα με την αναπαραγωγή δεκάδων χιλιάδων σταγονιδίων διαφορετικών μεγεθών, από κάτω από 1 μικρόμετρο έως μερικές εκατοντάδες μικρομέτρα. Απηύθυνε μάλιστα προειδοποίηση ενάντια στη χρήση προσωπίδας ως εναλλακτική λύση στις μάσκες.

«Κρίνοντας από τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, δυστυχώς η αποτελεσματικότητα των προστατευτικών προσώπου στην αποτροπή της εξάπλωσης σταγονιδίων από το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τις μάσκες», δήλωσε ο Tsubokura στο Guardian.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρά σταγονίδια κάτω των 20 μικρομέτρων», είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα πολύ μικρότερα σωματίδια αερολύματος βρέθηκαν να διαφεύγουν μέσω του κενού μεταξύ του προσώπου και της ασπίδας προσώπου. «Ταυτόχρονα, με κάποιο τρόπο λειτουργεί για τα σταγονίδια μεγαλύτερα από 50 μικρόμετρα».

Ο Tsubokura υποδήλωσε ότι τα άτομα που συμβουλεύονται να μην φορούν μάσκες, όπως εκείνα με υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα και μικρά παιδιά, θα μπορούσαν να φορούν ασπίδες προσώπου αντ 'αυτού, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους που αερίζονται σωστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Fugaku, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει περισσότερους από 415 τετρα δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, πρόσφατα διαπίστωσε ότι οι μάσκες προσώπου από μη υφασμένα υφάσματα είναι πιο αποτελεσματικές στο να εμποδίσουν την εξάπλωση της Covid-19 μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων από εκείνες που κατασκευάζονται από βαμβάκι και πολυεστέρα.

Ο υπερυπολογιστής των 130 δισ. Γιεν (970 εκατομμύρια λίρες) έχει επίσης πραγματοποιήσει προσομοιώσεις για το πώς εξαπλώνονται τα αναπνευστικά σταγονίδια σε διαχωρισμένους χώρους γραφείων και σε γεμάτα τρένα όταν τα παράθυρα των βαγονιών είναι ανοιχτά.

Αν και δεν θα είναι πλήρως λειτουργικός μέχρι το επόμενο έτος, οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό θεραπειών για την Covid-19 από περίπου 2.000 υπάρχοντα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ακόμη φτάσει στο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ