Η Pfizer απαντά στο iefimerida.gr: Πότε θα έρθει το εμβόλιο, γιατί θα είναι αποτελεσματικό - iefimerida.gr

Η Pfizer απαντά στο iefimerida.gr: Πότε θα έρθει το εμβόλιο, γιατί θα είναι αποτελεσματικό

Το λογότυπο της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer
Pfizer / Φωτογραφία: AP Photos
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Κρίσιμες απαντήσεις για το εμβόλιο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού δίνει στο iefimerida.gr η εταιρεία Pfizer, που ανακοίνωσε πρώτη ότι το σκεύασμά της θα είναι αποτελεσματικό κατά 95% τουλάχιστον.

Αναμφίβολα, η παραγωγή εμβολίου σε χρόνους-ρεκόρ ήταν ένα σημείο καμπής και παγκόσμιας ελπίδας στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη. Γι' αυτό άλλωστε και ο Ελληνας CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά χαρακτήρισε εκείνη την ημέρα ιστορική για την επιστήμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει με την εταιρεία Pfizer για προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων για τους κατοίκους των χωρών της Ευρώπης, όπως έκανε και με άλλες πέντε εταιρείες (Moderna, Curevac, Astrazeneca, Johnson & Johnson, Sanofi).

Απευθυνθήκαμε στην αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, προκειμένου να λάβουμε απαντήσεις για όσα μας απασχολούν ως ερωτήματα.

«Παρά το γεγονός ότι κινούμαστε με ασυνήθιστες ταχύτητες, η διατήρηση της υψηλής ποιότητας και των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξης», διαβεβαιώνει η Pfizer σχετικά, προσθέτοντας πως «υλοποιούμε όλα τα κανονιστικά και επιχειρησιακά στάδια, όπως ακριβώς θα κάναμε υπό κανονικές συνθήκες σε όλες μας τις κλινικές μελέτες, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα πρότυπα στη διαδικασία ανάπτυξης. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, απαιτήθηκε εξαρχής τεράστια κινητοποίηση πόρων από πλευράς Pfizer και BioNTech. Μια κινητοποίηση πρωτοφανούς κλίμακας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, η Pfizer έχει ήδη προχωρήσει σε παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου και αναμένει ότι η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι 50.000.000 δόσεις έως το τέλος του 2020 και 1,3 δισ. δόσεις το 2021. Οσο για το πότε θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα εμβόλια; «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τις πρώτες αποστολές το συντομότερο δυνατόν, πιθανώς και εντός ωρών από τη λήψη της αδειοδότησης ή της έγκρισης από κάποια κανονιστική αρχή», δηλώνουν οι αρμόδιοι του φαρμακευτικού κολοσσού.

To iefimerida.gr εξασφάλισε βίντεο από τις εγκαταστάσεις της Pfizer όπου παρασκευάζεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη -Θα απασχολεί 200 επιστήμονες

Τέλος, η Pfizer απαντά και για την ίδρυση του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο προσλαμβάνει διαρκώς και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απασχολούνται 200 εξειδικευμένοι επιστήμονες στους τομείς της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης των δεδομένων, του σχεδιασμού προϊόντων και της συνολικής εμπειρίας του χρήστη, της ανάλυσης πελατειακών δεδομένων κ.λπ.

Το κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο Καινοτομία-Συνδεσιμότητα-Εξειδίκευση και θα αναπτύσσει ψηφιακές λύσεις, αντλώντας πληροφορίες από μια σειρά επιστημονικών πεδίων, από τη θεραπευτική ιατρική μέχρι την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι απαντήσεις στα ερωτήματα του iefimerida.gr από την Pfizer

 • Αυτή η πρωτοφανής πανδημία έφερε και πρωτοφανείς ρυθμούς έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων. Μέσα σε μόλις 248 ημέρες δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο το οποίο θα πάρει άδεια μέσα στον μήνα, πιθανότατα. Πώς επετεύχθη αυτό το μικρό θαύμα της επιστήμης;

Σκοπός της Pfizer είναι «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών». Όντας αντιμέτωποι με τη νόσο COVID-19, το κάλεσμα αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ και έχουμε θέσει ως στόχο να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποιώντας το πλήρες εύρος και βάθος των πόρων μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.

Σε συνεργασία με την BioNTech, εργαστήκαμε με πρωτοφανείς ρυθμούς προκειμένου να αναπτύξουμε, να δοκιμάσουμε σε κλινικές μελέτες και να παράγουμε ένα υποψήφιο mRNA εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου COVID-19.

 • Δεν εγκυμονεί κινδύνους ωστόσο αυτή η σπουδή; Πώς μπορείτε να διαβεβαιώσετε την παγκόσμια κοινότητα για την ασφάλεια του εμβολίου;

Παρά το γεγονός ότι κινούμαστε με ασυνήθιστες ταχύτητες, η διατήρηση της υψηλής ποιότητας και των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξης. Υλοποιούμε όλα τα κανονιστικά και επιχειρησιακά στάδια, όπως ακριβώς θα κάναμε υπό κανονικές συνθήκες σε όλες μας τις κλινικές μελέτες, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα πρότυπα στη διαδικασία ανάπτυξης. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, απαιτήθηκε εξαρχής τεράστια κινητοποίηση πόρων από πλευράς Pfizer και BioNTech. Μια κινητοποίηση πρωτοφανούς κλίμακας.

Συνεργαζόμαστε στενά, επίσης, με κανονιστικές αρχές, προκειμένου να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη αυτού του υποψήφιου εμβολίου το συντομότερο δυνατόν, παρέχοντας σχεδόν real-time δεδομένα και λαμβάνοντας αξιολογήσεις και συμβουλευτική τόσο γρήγορα όσο ποτέ στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, κλινικά, φτάνει στο 95% όπως ανακοινώσατε. Πρακτικά, όταν αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, ποιο θα είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας; Και πότε θα είναι μαζικά διαθέσιμο το δικό σας εμβόλιο;

Η κλινική μελέτη Φάσης 3 καταδεικνύει 95% αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19. Τα σχετικά δεδομένα αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση από κανονιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο.

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Αναμένουμε ότι η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι 50.000.000 δόσεις έως το τέλος του 2020 και 1,3 δισ. δόσεις το 2021. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τις πρώτες αποστολές το συντομότερο δυνατόν, πιθανώς και εντός ωρών από τη λήψη της αδειοδότησης ή της έγκρισης από κάποια κανονιστική αρχή.

 • Το εμβόλιο της Pfizer διατηρείται σε -70 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί να βελτιωθεί αυτό το νούμερο και πώς;

Η Pfizer είναι μια καταξιωμένη, αξιόπιστη πολυεθνική εταιρεία παραγωγής εμβολίων, η οποία προμηθεύει εμβόλια σε πάνω από 165 χώρες. Επί του παρόντος, η Pfizer παρασκευάζει πάνω από 200.000.000 δόσεις εμβολίου ετησίως, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αποστειρωμένων ενέσιμων προϊόντων παγκοσμίως, με παραγωγή πάνω από 1 δισ. αποστειρωμένων προϊόντων κάθε χρόνο.

Έχουμε αναπτύξει ένα λεπτομερές σχέδιο εφοδιασμού και εργαλεία για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική μεταφορά, την αποθήκευση και τη συνεχή παρακολούθηση της θερμοκρασίας των εμβολίων. Η διανομή από εμάς έχει βασιστεί σε ένα ευέλικτο σύστημα, μέσω του οποίου τα φιαλίδια θα αποστέλλονται στις απαιτούμενες συνθήκες στο σημείο του εμβολιασμού, με απόλυτη χρονική ακρίβεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, έχουμε αναπτύξει καινοτόμες πρακτικές συσκευασίας και αποθήκευσης, κατάλληλα προσαρμοσμένες για όλο το φάσμα των χώρων όπου πιστεύουμε ότι θα λάβουν χώρα οι εμβολιασμοί. Έχουμε σχεδιάσει ειδικές μονάδες θερμικής μεταφοράς με ελεγχόμενη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας ξηρό πάγο για τη διατήρηση των ενδεδειγμένων συνθηκών θερμοκρασίας (-70°C±10°C) για πάνω από 10 ημέρες. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τους στρατηγικούς εταίρους της Pfizer στον τομέα της μεταφοράς προϊόντων, προκειμένου να γίνουν αεροπορικώς οι αποστολές προς τους κυριότερους κόμβους διανομής σε κάθε χώρα/περιοχή και οδικώς οι μεταφορές στα σημεία χορήγησης.

Θα αξιοποιήσουμε θερμικούς αισθητήρες με ενεργοποιημένο GPS με κεντρικό σημείου ελέγχου για την ανίχνευση της τοποθεσίας και της θερμοκρασίας κάθε απεσταλμένης παρτίδας εμβολίου κατά τα προκαθορισμένα δρομολόγια. Αυτές οι συσκευές με ενεργοποιημένο GPS θα δίνουν τη δυνατότητα στη Pfizer να αποτρέπει προληπτικά ανεπιθύμητες αποκλίσεις και να ενεργεί πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Αφότου παραληφθεί μια θερμική μονάδα μεταφοράς με το εμβόλιό μας από τους αρμόδιους του σημείου χορήγησης, έχουν τρεις επιλογές αποθήκευσης:

 • Ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, τα οποία είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος για έως έξι μήνες.
 • Ψυκτικές μονάδες που είναι ευρέως διαθέσιμες σε νοσοκομεία. Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί για πέντε ημέρες σε συνθήκες ψύξης 2-8°C.

Οι θερμικές μονάδες μεταφοράς της Pfizer, μέσα στις οποίες θα παραδοθούν οι δόσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινές μονάδες αποθήκευσης έως και για 15 ημέρες, εφόσον ανανεωθεί ο ξηρός πάγος. Μετά τον χρόνο αποθήκευσης 15 ημερών στη μονάδα θερμικής μεταφοράς της Pfizer, τα κέντρα εμβολιασμού μπορούν να μετακινήσουν τα φιαλίδια σε συνθήκες 2-8°C θερμοκρασίας αποθήκευσης για επιπλέον πέντε ημέρες, συνεπώς συνολικά η αποθήκευση μπορεί να διαρκέσει 20 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν αποψυχθούν και αποθηκευτούν σε συνθήκες θερμοκρασίας 2-8°C, τα φιαλίδια δεν επιτρέπεται να καταψυχθούν ξανά ή να αποθηκευτούν σε συνθήκες κατάψυξης.

 • Όποιος πάρει το εμβόλιο αποκτά ανοσία; Αυτός που θα το λάβει θα μπορεί να μεταδώσει τον ιό; Ή, απλώς, θα περνά την ασθένεια πιο ελαφρά;

Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για την προστασία των ατόμων από λοίμωξη της νόσου COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δράσης των εμβολίων μπορείτε να βρείτε εδώ.

 • Θα μπορεί ο πολίτης να κάνει συνδυαστικά τα εμβόλια; Π.χ., και της Pfizer και της Moderna ή της AstraZeneca;

Για την απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείτε στις αρμόδιες Αρχές της χώρας σας.

 • Πότε θα βγάλουν οι πολίτες τη μάσκα; Με την έναρξη των εμβολιασμών θα είναι εφικτό αυτό;

Για την απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείτε στις αρμόδιες Αρχές της χώρας σας.

 • Υπάρχει ακόμη μεγάλη επιφυλακτικότητα σε μερίδα πολιτών για το εμβόλιο και τις ενδεχόμενες παρενέργειές του. Τι μήνυμα έχετε να στείλετε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους;

Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για την προστασία των ατόμων από λοίμωξη της νόσου COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δράσης των εμβολίων μπορείτε να βρείτε εδώ.

 • Πολλοί φοβούνται ότι η μέθοδος mRΝΑ παρεμβαίνει στο ανθρώπινο DNA. Έχει ποσοστό αλήθειας αυτή η προσέγγιση;

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία mRNA μπορείτε να βρείτε εδώ.

 • Το πώς εξαπλώθηκε και εξακολουθεί να εξαπλώνεται ο θανατηφόρος ιός είναι γνωστό. Έχετε κάποια εικόνα για το πώς μπορεί να δημιουργήθηκε;

Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Φάρμακο θα βγει κατά της Covid-19; Κάνετε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

Πέραν της ανάπτυξης εμβολίων, η Pfizer διερευνά άλλα υποψήφια φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριοποίησή μας σε αυτόν τον τομέα μπορείτε να βρείτε εδώ.

 • Τι επένδυση σχεδιάζει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη; Πότε θα ολοκληρωθεί, πόσους θα απασχολεί;

Τον Ιανουάριο του 2019, η Pfizer προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση του Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

Ορίστηκε ο επικεφαλής της ομάδας και ξεκίνησε να συγκεντρώνει ειδικούς στην ψηφιακή τεχνολογία και στην ανάλυση δεδομένων, για να κατευθύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας.

Έκτοτε, στο πλαίσιο της μέχρι τώρα λειτουργίας του κέντρου έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από καινοτόμα και κορυφαία στον κλάδο ψηφιακά προϊόντα και λύσεις, που δυνητικά έχουν σκοπό να αποφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της σχέσης μεταξύ ασθενούς και ιατρού, στην ταχύτερη ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών αλλά και σε άλλα οφέλη προς τον ασθενή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Pfizer δημιούργησε το δικό της ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, μια πλατφόρμα που θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα για τη σύνδεση και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων της εταιρείας και της εγχώριας κοινότητας για την ανάπτυξη, και δοκιμή καινοτόμων λύσεων για ένα βιώσιμο μέλλον.

Έτσι, το κέντρο λειτουργεί σε δύο επίπεδα :

 • παγκοσμίως, ως αναπόσπαστο μέρος του δικτύου Pfizer,
 • και τοπικά, μέσω της διασύνδεσης με το τοπικό οικοσύστημα πανεπιστημίων, νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, νεοφυών επιχειρήσεων και φορέων, δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο για την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Το κέντρο της Pfizer χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: Καινοτομία-Συνδεσιμότητα-Εξειδίκευση. Αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις, αντλώντας πληροφορίες από μια σειρά επιστημονικών πεδίων, από τη θεραπευτική ιατρική μέχρι την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε την πόρτα για την επόμενη μέρα στη φαρμακευτική επιστήμη, μέσω της καινοτομίας και της απόδοσης που βασίζεται σε απτά αποτελέσματα.

Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο προσλαμβάνει διαρκώς και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απασχολούμε 200 εξειδικευμένους επιστήμονες στους τομείς της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης των δεδομένων, του σχεδιασμού προϊόντων και της συνολικής εμπειρίας του χρήστη, της ανάλυσης πελατειακών δεδομένων κ.λπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

 • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
 • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
 • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ